Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 13. 12. 2019.

| Društvo

Roditelji tvrde da im u "Pčelici" prete i zabranjuju javno kritikovanje vrtića, direktorka demantuje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Pcelica
Roditelji se zastrašuju iako bi upravo oni trebalo da ukazuju na nepravilnosti; foto: JV/J. A.

Nezadovoljstvo radom i uslugama javne ustanove "Pčelica" roditelji ne smeju da iznose javno, opomenuti su da ne pišu ništa negativno na društvenim mrežama, jer bi mogli da budu krivično gonjeni, preneli su roditeljima njihovi predstavnici u Savetu. Direktorka Svetlana Mitić u razgovoru sa novinarima više puta je istakla da bi roditelji trebalo da se žale samo njoj. Oni koji se bave ljudskim pravima kažu da je reč o zastrašivanju i da roditelji treba da ukazuju na nepravilnosti, sviđalo se to nekome ili ne.

"Pčelica" je javna predškolska ustanova i roditelji iz skoro svih 26 vrtića vrlo često ukazuju na nepravilnosti, posebno na one koje se tiču usluga koje plaćaju. Poslednjih nedelja tvrde da im je ukazano da o tome ne govore javno, uz pretnju da će ako pišu neistine na društvenim mrežama biti krivično gonjeni.

U porukama koje su prosledili redakciji tvrde da je to ponovljeno upozorenje. Na početku školske godine je, zapravo, zvučalo kao dobronamerna molba vaspitačica - da probleme koje deca imaju reše sa njima direktno, a ne da ih iznose u javnost.

Sada, kažu roditelji, ista tema ima drugu formu - zvanično upozorenje koje su im preneli članovi Saveta roditelja, a oni kažu da je došlo od uprave vrtića.

I direktorka Svetlana Mitić često u razgovoru sa novinarima Južnih vesti iznosi ovaj stav - napominje da roditelji ne treba da se žale medijima, već njoj. Roditelji od nje često dobijaju i epitet da su tendenciozni, a od novinara traži i imena i prezimena onih koji iznose nepravilnosti.

Pitala je i za imena roditelja koji su se žalili na cenu novogodišnjih paketića, a pitanje za nju bilo je da li ta imena traži kako bi na neki način mogla da ih kazni.

Ne, nego da vidimo, zato što znamo da to niko nije rekao. Vi uvek slušate priču dva tri roditelja koji su tendenciozni, a 6.000 roditelja tačno zna da to nije tako - jedan je od njenih odgovora.

U skladu sa profesionalnim standardima i etičkim kodeksom Južne vesti proveravaju navode svakog sagovornika, a izjave bez otkrivanja identiteta objavljuju isključivo nakon provera. U slučaju "Pčelice" redakciji se javilo više roditelja, na njihov zahtev imena ne objavljujemo, a nismo ih otkrili ni direktorki Mitić, koja je to tražila.

Upitana da li je roditeljima zabranjeno da prijavljuju nepravilnosti javno, direktorka Svetlana Mitić odgovara da bi to trebalo da ostane u ustanovi.

Što se tiče teme zastrašivanja roditelja i krivičnog gonjenja istih, smatramo da ti navodi nisu osnovani, jer Ustanova svakako uzima u obzir sve sugestije i primedbe roditelja i iste rešava, te ukoliko su roditelji nezadovoljni, u bilo kom trenutku mogu da se obrate osobama odgovornim za rešavanje svih nedoumica koje imaju u okviru Ustanove, a to su vaspitač njegovog deteta, odgovorno lice vrtića i na kraju direktor. Ukoliko ne reše problem u okviru Ustanove, svakako se mogu obratiti nadležnim institucijama - odgovara direktorka.

Ipak, priznaje da društvene mreže nisu mesto za "iznošenje neistina", iako je zapravo to mesto na kome roditelji uglavnom razmenjuju iskustva o događajima koji se dešavaju u vrtićima. Neistine o kojima govori je i sama direktorka više puta potvrdila kao tačne, a ticale su se upisa dece u vrtićima, hrane koju jedu i sličnih problema u radu.

Ćaskališta i razne grupe na društvenim mrežama nisu mesta za iznošenje neistina o "Pčelici", jer se na taj način ruši ugled naše vaspitno-obrazovne Ustanove, jedne od najvećih u Srbiji - navodi direktorka.


Stručnjaci: To je zastrašivanje

Ovo je najobičnije zastrašivanje - napominje advokatica Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava. Pojašnjava da u našem zakonodavstvu više ne postoji krivično delo kleveta i da bi u slučaju da roditelji zaista iznose neistine mogli da odgovaraju samo kao građani u postupku naknade štete zbog povrede ugleda.

Ali javna ustanova je u obavezi da trpi, jer sve što se finansira iz javnih prihoda mora da bude podložno kritikama u javnosti, bez obzira da li se radi o medijima ili društvenim mrežama, sviđalo se to nekome ili ne - ističe Vasićeva.

Vasićeva dodaje da roditelji jedino nemaju pravo da iznose lične i porodične prilike dece, vaspitačica ili drugih roditelja, sa čime se slaže i Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava i kaže da sadržaj komentara određuje da li će biti prijave.

Đorđević ističe da rad javnih ustanova ima pravo svako da komentariše, jer je njihova suština da budu otvorene. Tako i roditelji imaju pravo, pa i obavezu da ukazuju na negativne stvari koje se tiču rada i kvaliteta usluga u vrtićima.

Podsetimo, brojnih reakcija na društvenim mrežama bilo je i juče, nakon što su roditelji dobili informaciju da će ove godine novogodišnje paketiće plaćati 1.500 dinara ili u suprotnom njihova deca neće moći da se fotografišu sa Deda Mrazom, zbog čega su mnogi burno reagovali. Iz Pčelice su najavili da bi od ovog predloga mogli da odustanu, čeka se konačno rešenje susret dece sa Deda Mrazom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nije pcelica vec osica

    13:37 // 16. 12. 2019.

    Ustanova koja od devedesetih sluzi kao partijska buvara za udomljavanje prevaspitacica, spremacica i ostalih cica sa ogromnim mogucnostima za otimacinu jer se radi radi o ogromnim sredstvima za nabavku hrane, hemijskih sredstava i svega sto je za delatnost potrebno i zato na celo takve institucije mora da bude PROVEREN PARTIJSKI POSLUSNIK.

  • jela

    15:24 // 15. 12. 2019.

    A sto u svakoj sobi ima TV kao da su u bioskopu a ne u vaspitnoj ustanovi!?!
    Dorucak u 9 ,rucak u 11 pa punih stomaka u krevet da bi vaspitacice gledale u telefone i ispijale kafu!
    Jabuka u 14 da ih zaboli zeludac!
    Decu od 5 i 6 godina na silu teraju da spavaju!
    Preko leta MORA odmor od 1 mesec inace je dete na crnoj listi!
    UZAS!!!

    • Jelena

      18:44 // 16. 12. 2019.

      > A da si vaspitacica kukala bi kako ti je tesko ...ahahahaa

    • Jelena

      18:48 // 16. 12. 2019.

      > I otkud ti te gluposti ... Deca sa 6 god. su predskolci i gde si cula da predskolci spavaju ...cccc

  • Deagan

    10:54 // 15. 12. 2019.

    A niko ne pise kako roditelji skupljaju pare pa kupuju klime i tepihe, radne listove,igracke....uglavnom sve sto treba u vrticu kupuju roditeljia..bruka i sramota...

    • Deda mraz

      00:30 // 16. 12. 2019.

      I ne samo to. TV, zavese, krečenje.. U Leptiriću su nam tražili da donosimo toalet papir, sapun i vlažne maramice. Kad je dete prešlo u drugi vrtić saznali smo da oni to dobijaju (osim vlažnih maramica). Ne znam kako je sada, moje dete ne ide u vrtić već 7 godina.
      A što se paketića tiče, i ranije je bila ista situacija kao i sada. Prenaduvane cene za mizerne paketiće ili nema slikanja sa grupom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: