Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 12. 12. 2019.

| Društvo

Roditelji u "Pčelici" uslovljeni - ili 1.500 dinara za paketić ili nema Deda Mraza

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
deda mraz
Neće imati sliku sa Deda Mrazom ako roditelji ne "odreše kesu"; foto: Wikimedia Commons

Iako su se do sada sami dogovarali i kupovali novogodišnje paketiće od svega par stotina dinara, koje mališani dobijaju u vrtićima kada se slikaju sa Deda Mrazom, ove godine roditelji su, kako kažu, uslovljeni da paket plate 1.500 dinara i da ga ne kupuju sami, već da to učini "Pčelica". U suprotnom, rečeno im je da nema fotografisanja i da ne moraju ni da dolaze u obdanište. Ogorčeni su i kažu da je reč o samovolji direktorke, koja pak odgovara da to nije konačna odluka, već samo predlog.

Predškolske ustanove "Pčelica", kako piše u poruci dostavljenoj roditeljima, traži da za svaki paketić ove godine godine umesto do 500 dinara kao do sada, roditelji izdvoje tri puta više para. paketići Ako ne plate 1.500 dinara za paketić deca ne moraju ni da dolaze u vrtić; foto: A. Kostić

Ove godine je uslov - ili 1.500 dinara za paketić ili nema fotografisanja sa Deda Mrazom i dete ne mora ni da dođe taj dan u vrtić.

Pitala sam šta ako ne platim 1.500 dinara, rečeno mi je da dete ne dovodim u vrtić i da mu objasnim zašto neće dobiti poklon i sliku sa Deda Mrazom. Šta da rade majke koje imaju troje dece i koje nemaju skoro 5.000 dinara da izdvoje za sva tri deteta? - ističe jedan od roditelja.

Paketić u kome je nekoliko slatkiša i slanih grickalica, knjiga i igračka je mnogima preskup, posebno zato što je dosad to bio samo simboličan paketić koji su dobijali kako bi se fotografisali i družili povodom novogodišnjih praznika. ponuda za paketice Evo šta "Pčelica" nudi za 1.500 dinara; foto: JV

Ipak, roditelji su posebno ogorčeni što je to jedina mogućnost, jer su im u vrtićima rekli da druga opcija ne postoji i da ne mogu da donose svoje poklone.

Mislim da je bespotrebno dati toliko para za paketić u vrtiću, bolje da se toliki novac donira za pomoć u lečenju malog Uroša. Paketići su mogli da budu i skromniji, kao prethodnih godina, jer deca dobijaju paketiće i kod kuće, od baka, deka, prijatelja, na poslovima roditelja... U paketiću, istini za volju, ima raznolike ponude, ali moglo je i bez ovolike cifre jer znamo da živimo u teškim vremenima, a postoje i porodice sa više dece u vrtiću i njima ovakav izdatak, verujem, nije preko potreban - kaže jedna mama.


"Pčelica": To je samo predlog

Direktorka "Pčelice" Svetlana Mitić u pisanom odgovoru koji je uputila preko mejla Uprave odgovara da su prethodne dve godine roditelji u svakoj grupi sami organizovali kupovinu i podelu paketića, koji su bili različiti, pa su pojedini roditelji na to imali primedbe. paketići Ili skupi paketići ili ništa; foto: Flickr/Paul Schultz

Tvrdi da je većina roditelja tražila da ove godine to bude drugačije i da paketiće nabavlja "Pčelica".

Zato je većina roditelja tražila da nabavku novogodišnjih paketića vrši "Pčelica", jer je merodavna da odluči šta je najbolje za određeni uzrast. Sagledavši sve predloge, primedbe i sugestije roditelja, JPU "Pčelica" Niš je od ove godine zauzela stav, da se na nivou svih vrtića vrši nabavka jedinstvenih paketića prilagođenih uzrastima deteta - navodi.

Iako ne precizira zašto su roditelji ucenjeni i nemaju mogućnost da biraju, jer im je ova vest danas saopštena kao konačna, direktorka kaže da će se ipak dogovoriti i da je njihova reakcija preuranjena.

Kao i uvek, kada se radi o sredstvima za rad sa decom, roditelji preko Saveta roditelja budu upoznati sa činjenicama. Tako je i sada sa novogodišnjim paketićima. Od odluke roditelja zavisi da li će paketiće nabavljati Ustanova, a tu njihovu odluku ćemo ispoštovati. Zato smatramo da je reakcija grupe roditelja koji su se obratili vama preuranjena, s obzirom na to da su preliminarni dogovori još uvek u toku, roditeljski sastanci još uvek nisu održani u svim vrtićima, nisu se izjasnili svi roditelji niti je doneta konačna odluka po pitanju nabavki novogodišnjih paketića za ovu godinu - odgovaraju.

Iako do kraja decembra, kada bi mališani trebalo da dobiju paketiće i slikaju se sa Deda Mrazom, ostalo nešto više od dve nedelje, nema objašnjenja, a ni javne nabavke, preko koje bi "Pčelica" obezbedila novogodišnje poklone.

Ni iz odgovora direktorke nije jasno na koji način će niška Predškolska ustanova uopšte da nabavi toliko paketa, jer osim odgovora da sve nabavljaju po zakonu nisu precizirali kako i zašto baš za tu sumu novca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Za Milica

    11:39 // 15. 12. 2019.

    Dosta bre sa demagogijom ko zaradjuje i sta, vozite automobile po dva para i muz i zena, mlade majke daju za nadogradnje noktiju i kose po pet sest hiljadarke, vaspitacice vam bre za dzabe cuvaju decu da nema pcelice ko zna sta bi bilo sa decicom kada roditelje bas briga za sve sada muka za paketice mnogo vam je hiljadarka a gde su penzije pa plate treba se da za kafanu i nadogradnje to je muka!

  • Milić

    21:07 // 13. 12. 2019.

    Suludo je da neko zarađuje na dečijoj radosti. Treba uzeti realnu cenu prema minimalcu koji većina građana prima. Važno je obradovati dete pojavom deda mraza a ne razbacivati se skupim poklonima.

    • Ajde dosta vise

      10:32 // 15. 12. 2019.

      Dosta bre sa demagogijom ko zaradjuje i sta, vozite automobile po dva para i muz i zena, mlade majke daju za nadogradnje noktiju i kose po pet sest hiljadarke, vaspitacice vam bre za dzabe cuvaju decu da nema pcelice ko zna sta bi bilo sa decicom kada roditelje bas briga za sve sada muka za paketice mnogo vam je hiljadarka a gde su penzije pa plate treba se da za kafanu i nadogradnje to je muka!

  • Sandra

    17:26 // 13. 12. 2019.

    A u Beogradu paketići za decu iz vrtića besplatni?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: