Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:42, 5. 6. 2021.

| Društvo

Roditelji zbog novog načina finansiranja privatnih vrtića najavljuju protest

Autor:Milica Milojević KostićIzvor:Južne vesti
mazavrtic-foto-mazavrtic
Nova odluka o plaćanju neprihvatljiva za mnoge roditelje; foto: Mazza vrtić

Odluka da Grad umesto privatnim vrtićima novac refundira roditeljima uznemirila je mnoge, jer kažu da sada do kraja meseca po detetu moraju da izdvoje čak 20.000 dinara i čekaju da im deo novca vrate. Dvoje dece - 40.000 dinara mesečno koje nemamo, kažu roditelji koji najavljuju protest tokom naredne nedelje. Iz Uprave za društvenu delatnost nisu odgovorili na naša pitanja.

Saznanje da iz kućnog budžeta treba da izvoje čak 40.000 dinara kako bi deca nastavila da borave u jednom privatnom vrtiću, zatekla je Milicu S. Nakon što nisu dobili mesto u „Pčelici“, već godinu dana deca su u privatnoj ustanovi za šta su uz subvencije Grada plaćali 10.000 dinara.

Naše je bilo da redovno plaćamo pet hiljada po detetu, ostatak je vlasnicima davao Grad. Kako račune plaćamo plaćamo za tekući mesec, sada treba da odjednom izdvojimo skoro 60 odsto našeg budžeta i ne znamo kako da to izvedemo – kaže sagovornica.

aaaaaa Za jedno dete potrebno uplatiti 20.140 dinara;foto:privatna arhivaOdluka je stupila na snagu 1. juna, a o novinama o načinju plaćanja korisnici su obavešteni preko vajber grupa. Kako im je rečeno, roditelji moraju da plate, a onda čekaju da dobiju novac nazad.

Tako da ispada da ćemo prvih 40.000 dinara dobiti nazad tek po ispisivanju. Ako refundacija neki dan kasni, vi opet morate da nađete još 40.000. Ja razumem da oni ne razumeju kako četvoročlana porodica živi sa 70 hiljada, ali ako platim njima, struju koja je poskupela, vodu i deci patike ne ostaje nam ni dinar i to je najveći problem – ističe Milica S.

Da su roditelji nezadovoljni potvrđuje i predsednica Udruženja privatnih vrtića i vlasnica PU Meda Marina Stanković. Objašnjava da je ovo novina za Niš, ali da je taj način plaćanja praksa u većini gradova u Srbiji.

To je neočeivana promena i roditeljima je opterećenje da izdvoje za prvi mesec, naročito onima koji imaju dvoje i više dece. Datum refundacije ne zavisi od nas, mi smo u obavezi samo da do 5. u mesecu dostavimo dokumenta, a Grad nakon provere onda refundra novac- kaže Stankovićeva.

Ova odluka izazvala je i brojna negodovanja na društvenim mrežama, pa su roditelji najavili da će od ponedeljka zakazati i protest. vrtic Roditelji traže razumevanje od Grada, Foto: flickr/USAG-Humphreys


Smanjene i subvencije za treće i svako naredno dete

Do sada je grad za prvo i drugo dete refundirao 14.280 dinara, a za treće 17.000 dinara, dok su roditelji plaćali ostatak do ekonomske cene koja iznosi 20.140 dinara. Ovom odlukom sredstva za treće dete su umanjena, objašnjava Stankovićeva.

Mi imamo dogovor da se učešće roditelja ustanovama ne naplaćuje, i da oni koji imaju više od dvoje upisanih plaćaju samo ono što im uplati Grad. Ipak, ova odluka nije obavezujuća, već je interni dogovor i nadam se da će biti ispoštovan - ističe Stankovićeva.

Ukoliko se vlasnici privatnih ustanova ogluše o dogovoreno, roditelji će i za treće dete doplaćivati po pet hiljada dinara. Boravak dece uz subvencije roditelji mogu da ostvare samo ukoliko pre toga ne uspeju da upiše dete u PU „Pčelica“. Da podsetimo, ovu odluku gradonačelnica Niša najavila je još pre nekoliko meseci kada je saopšteno da je ova odluka zbog bolje kontrole privatnih vrtića i zbog toga što mnogi roditelji vrtić ne razlikuju od igraonice. O ovom problemu pitanja smo poslali i Upravi za društvene delatnosti, ali odgovore nismo dobili do objavljivanja teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • XX

    06:01 // 7. 6. 2021.

    Ovo je proterivanje dece iz vrtica da nebi gradili nove,i mnoga ce deca da budu ispisana,cuvace ih bake i deke ili ce majke da daju otkaze,nece raditi

  • Dragan

    21:23 // 6. 6. 2021.

    Ja bi uveo punu cenu za sve vrtiće, pa ko može da plaća veka plaća. Ko ne može neka sedi kući i neka čuva decu a ne ko sada: SVI poreski obaveznici im finansiraju čuvanje dece a oni rade za mimimalac i kukaju. Kad ne bude nikog da im radi za 30000 ili neka plaćaju il neka idu u afriku daim tamo motaju kablove.

  • Marko Marković

    18:13 // 6. 6. 2021.

    Ja bih ukinuo subvencije, ne razumem kada je prosek plate 650 eura po članu, a koliko vidim najstariji auto (sem baš nekih old tajmera poput golfa 2, 3) je golf 6, porastao nam standard, i opet da glasamo SNS jer smo ekonomski tigar. Živeo SNS....

    • Smuk

      00:14 // 7. 6. 2021.

      @Marko Marković : Niko nije shvatio tvoj sarkastični komentar ! Na žalost !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: