Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:36, 14. 11. 2022.

| Društvo

Romi bez struje iz Niša sutra protestuju ispred Ministarstva u Beogradu

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
romi protest
Sa niških ulica odlaze u Beograd na protest; foto: Opre Roma Srbija

Ni mesec dana nakon sastanka sa bivšom ministarkom Zoranom Mihajlović Romi iz niškog naselja "12. februar" nisu dobili struju i ne znaju kada će, pa iz Pokreta "Opre Roma" zato najavljuju protest u Beogradu, sutra 15. novembra ispred Ministarstva energetike. Od nove ministarke Dubravke Đedović traže da ispuni obećanje koje je dala njena prethodnica kako bi Romi preživeli zimu.

Bivša ministarka je pred kraj svog mandata na sastanku obećala Romima da će njihov problem biti rešen i tražila od nadležnih da provere stanje na terenu, kako bi se konačno rešio problem 24 porodice koje u naselju "12. februar" u Nišu više od 6 meseci žive bez struje.

Pozvali su i premijerku na razgovor, ali on nije održan, a nije bilo ni reakcije nove ministarke energetike, pa su Romi odlučili da radikalizuju protest.

Iz tog razloga Pokret Opre Roma Srbija, stanovnici pomenutog naselja i svi naši podržavaoci, prijatelji i prijateljske organizacije okupićemo se 15. novembra da zahtevamo od nove ministarke gospođe Dubravke Đedović da ispuni dato obećanje svog ministarstva i da se hitno stanovnicima naselja "12. februar" pusti električna energija kako bi preživeli ovu zimu i zamolili je da se restriktivne mere štednje ne slamaju na leđima romske zajednice - navode iz Pokreta.

Iz Pokreta "Opre Roma" napominju da je situacija urgentna, jer je hladno vreme došlo, a nadležni svoja obećanja ne ispunjavaju.

Grad Niš i Elektrodistribucija Srbije smatrajući da Romi dovoljno ne poznaju pravo, proces ozakonjenja i ostalog, prebacuju odgovornost između sebe, izjavljujući da čak nisu ni dovoljno upućeni, dok stanovnici naselja sa svojom decom i dalje žive u hladnoći i mraku ispod svakog nivoa dostojanstvenog života - napominju.

Okupljanje Roma koji nemaju struju već više od 6 meseci, Pokreta "Opre Roma" i drugih organizacija koje ih podržavaju, zakazano je za sutra u 13:30, u Nemanjinoj 22-26.

Podsetimo, da će radikalizovati proteste Romi su najavili prošle nedelje na konferenciji u Nišu i tada su rekli i da su spremni da traže spas u iseljeničkim vizama i u prihvatnim centrima za izbeglice, a u Sabornoj crkvi su se pomolili “za nesavesne političare”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mira

    09:53 // 15. 11. 2022.

    Kamo sreće da i Srbi i neke druge nacije imaju privilegije kao oni. Ništa ne plaćaju,ništa ne rade a sve im je dozvoljeno jer se odmah pozivaju na ugrožena prava njihove nacionalne manjine

  • Jasar

    08:00 // 15. 11. 2022.

    Razmišljao sam povodom ovog problema i došao do rešenja, da plate najbolje i redovno da plaćaju i resen problem...

  • Dragan Petrovic

    07:40 // 15. 11. 2022.

    Naravno,ministarka (ni)je odrzala obecanje...isekose joj krilca,sminka joj se malo razmazala...Ana ce im svakako izaci u susret...a mi ludi sto placamo,ima nas malo vise,odavno je trebalo da krenemo za BG.Izbori prosli,sad lancana poskupljenja,udri sirotinju bez milosti.Soske nervoza braco Romi,nazalost i u Srbiji struja mora da se plati...plati pa trosi,uz neke beneficije mozda ili manje kamate.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: