Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:44, 5. 12. 2022.

| Društvo

Romi bez struje iz Niša u utorak ponovo protestuju ispred Ministarstva u Beogradu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
opre roma bg 1
Najavljuju novi skup; foto: Opre Roma

Romi iz niškog naselja 12. februar i u decembar su ušli bez struje, pa će zajedno sa predstavnicima Pokreta “Opre Roma” ponovo protestovati u utorak od 13:30 ispred Ministarstva rudarstva i energetike u Beogradu. Pozivaju i ostale građane da im se pridruže, a glavni zahtev je hitno uključenje struje.

Kako navode iz Pokreta “Opre Roma”, 24 porodice, među kojima ima dosta dece i bolesnih, više od sedam meseci nemaju struju, a iz Grada Niša, Elektrodistribucije i Ministarstva prebacuju odgovornost jedni na druge.

Pozivaju ugrožene građane na odgovornost ignorišući sopstvenu, prete građanima, pokušavaju da zatvore medije, da uguše glas naroda, bez navođenja šta su ti osnovni preduslovi koje stanovnici treba da ispune kako bi imali priključak za struju. Time ignorišu cilj koji je Republika Srbija sebi postavila, sigurno i stabilno snabdevanje energentima svih građana - poručuju iz tog Pokreta.

Prvi na listi zahteva je i dalje hitno uključenje struje, a tražiće i sistemsko rešenje koje se tiče plaćanja starog duga, tekuće potrošnje i individualnih priključaka, kao i kreiranje modela priključenja koji će pomoći i drugima koji su u istoj ili sličnoj situaciji.

Iz “Opre Roma” upozoravaju da je žiteljima ugroženo zdravlje, kako zbog zime i hladnoće, tako zbog toga što nemaju osnovne uslove za život - ne mogu da koriste frižidere, nemaju grejanje, niti toplu vodu.

Situacija u naselju je samo jedan od hiljade primera u Srbiji gde najugroženiji nemaju pristup električnoj energiji u kriznom periodu. Ovaj slučaj je isto tako samo ilustracija posledica nadolazeće energetske krize u Srbiji na koji država mora da odgovori - poručuju iz “Opre Roma”.

Podsetimo, oni su već protestovali ispred Ministarstva u Beogradu, pa su tu odgovor čekali cele noći i planirali da ostanu i duže, ali je jednom muškarcu pozlilo, pa su prekinuli štrajk.

Iz Ministarstva su naveli da je struja isključena zbog dugova i da je zbog neovlašćene potrošnje pokrenut krivični postupak, ali da rade na nalaženju zakonitog rešenja jer dolazi zima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Durlanac

    10:16 // 6. 12. 2022.

    Uzurpirali zemljište od propale firme Ukras i nikom ništa.! Još će posle grad i gradonačelnica da im plate odštetu....

  • Komentar

    08:51 // 6. 12. 2022.

    Je l' platili dugovanja?

    Ako nemaju odakle, neka pitaju odakle onima koji se svako jutro bude u 5, pa 8h rade na traci. Njima nije palo sa neba za račune.

  • Jašar

    08:41 // 6. 12. 2022.

    Jel rekao ljudima koje je rešenje?, ne držite ih u zabludi, platite račune i niko vam ne može ugasiti struju, ponesite sve papire od legalizacije kuće, do svih plaćenih poreza, i računa i mirni ste...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: