Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 17. 10. 2022.

| Društvo

Romi bez struje upali u Gradsku kuću, pa izbačeni, zakazan im sastanak sa Zoranom Mihajlović

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
romi gradska kuća
Upali u Gradsku kuću; foto: JV / Sonja Vidojković

Stanovnici naselja “12. februar” koji 5 meseci žive u mraku danas su nakon protesta ispred Gradske kuće upali unutra kako bi naterali nadležne na pregovore, međutim ubrzo su izbačeni. Pet minuta kasnije zamenica gradonačelnice Dušica Davidović pozvala ih je na razgovor a ishod pregovora je novi razgovor, ali sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović u Beogradu, zakazan za četvrtak.

romi 1 (1) foto: JV / Sonja VidojkovićNezadovoljni građani naselja 12. februar još jednom su izašli ispred Gradske kuće kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog uslova u kojima žive. Ovog puta odlučili su da samovoljno uđu u hol Gradske kuće i na taj način pokušaju da reše svoj problem. Nakon intervencije obezbeđenja i policije Romi su morali da napuste Gradsku kuću, ali su ubrzo pozvani unutra.

Stevica Nikolić iz Pokreta Opre Roma preneo je nezadovoljstvo građana tempom kojim se rešava ovo pitanje.

Zbog nesposobnosti gradonačelnice da na pravi način organizuje jedan sastanak, sastanak se zakazuje u Ministarstvu kod Zorane Mihajlović koja će saslušati naše probleme i sa kojom ćemo pokušati da prevaziđemo ovaj problem jer očigledno Grad nema dovoljno moći da reši problem koji imaju 24 porodice na lokalu - rekao je Nikolić.

Stanovnici naselja 12. februar izašli su na protest sa zahtevima da se reši postojeće stanje u ovom naselju koje opisuju kao neodrživo i opasno. Građanka Anđelka Vučković ističe da sve što se dešava u ovom naselju nije u skladu sa lokalnom politikom po pitanju ugroženih građana i merama u vezi energetske krize. Kaže da rešenje postoji - otpis duga i posao za mlade.

Tražimo da se struja priključi i da nam Grad omogući da se plati priključak. Da obezbede radna mesta omladini koja nije zapošljena kako bi mogli da plaćaju potrošnju struje. Da se otpiše dug nastao pre 17. oktobra 2021. godine jer je zastareo a da poslednjih godinu dana otplatimo paušalno - kaže Anđelka Vučković.

romi 2 (1) foto: JV / Sonja VidojkovićDa je naročito teško mesecima živeti bez struje opisuju roditelji sa malom decom.

Ovo je šesti mesec kako živimo bez struje i moje najmlađe dete od kada je rođeno ne zna šta je struja. Nemamo uslova, spavamo u hladnim sobama, nemamo čiste stvari a ni hrane nemamo dovoljno. Ne znamo šta je lepo, naročito deca kojima je teško da se školuju ovakvim uslovima - ističe Amela Kurtić.

Osim zahteva stanovnici ovog naselja izašli su i sa predlozima rešavanja duga. Oni se obavezuju da će plaćati paušalni mesečni iznos od 2000 dinara po domaćnistvu kao i da će omogućiti pristup brojilu svakog meseca radi očitavanja.

Za prethodni sporni sastanak, rekli su da su pozvani samo 20 minuta pre termina i da nisu stigli da se organizuju da dođu.

Podsetimo, Romi prvi protest imali pre nedelju dana, tražili su da im se priključi struja, međutim njihove zahteve odbili su i gradonačelnica i Elektrodistribucija. Bio je zakazan sastanak u Gradskoj kući na kom se Romi nisu pojavili, tvrdili su da nisu zvanično pozvani.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Драгољуб

    21:45 // 18. 10. 2022.

    Безпризорно понашање.

  • Pomahajte drugovi

    15:32 // 18. 10. 2022.

    Neka im daju po onih 40 000 din koje su dobili za grejanje.

  • Jasar

    13:30 // 18. 10. 2022.

    Kakve veze imaju ova obelezja i zastave sa strujom???, uzas...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: