Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 9. 1. 2023.

| Društvo

Romi iz niškog naselja 12. februar posle skoro devet meseci ponovo dobili struju

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
romi 1 (1)
Kažu da je pronađeno legalno i kratkoročno rešenje; ilustracija; foto: JV / Sonja Vidojković

Nakon što su skoro devet meseci živeli u mraku i zbog toga protestovali u Nišu i Beogradu, Romi iz naselja 12. februar dobili su struju, kažu iz Pokreta “Opre Roma”. Kako navode, reč je o kratkoročnom, bezbednom i legalnom rešenju.

Prvi put 10. oktobra 2022. ispred Gradske kuće u Nišu, a zatim i ispred Ministarstva rudarstva i energetike u Beogradu - žitelji su tražili od nadležnih da dobiju struju, kako bi mogli da prežive zimu.

Dok su iz Ministarstva odgovarali da je struja isključena zbog duga i da je pokrenut krivični postupak zbog neovlašćene potrošnje, kao i da traže zakonsko rešenje, Romi su tvrdili da je reč o starim dugovanjima koja oni nisu napravili.

Iako su iz EDS-a Južnim vestima u oktobru odgovorili da su zahtevi Roma iz Niša neprihvatljivi i da oni žele da nezakonito dobiju struju, domovi 24 porodice sada su dobili priključak na elektrodistributivnu mrežu. Meštani kažu da su zaboravili kako je živeti sa strujom.

Meštani naselja 12. februar su devet meseci živeli bez struje i u vremenu dve najveće svetske krize dane i noći su provodili u mraku. Ipak, istrajali su u borbi i sada konačno mogu da vide svetlo na kraju tunela - ističu iz “Opre Roma”.

Kako navode, premijerka Ana Brnabić uvrstila je taj slučaj u prioritete i naložila Ministarstvu da se oko toga angažuje, a ministarka Dubravka Đedović omogućila da se pronađe kratkoročno i bezbedno rešenje.

Očekujemo da će EPS i u budućnosti nastaviti da bude javno preduzeće vođeno principima pravde i da će nastojati da svim građanima obezbedi stabilno i sigurno snabdevanje električnom energijom. Srbiji ne treba EPS koji je pristrasan, manipulativan i instrument zloupotrebe za različite političke svrhe - poručuju iz “Opre Roma”.

Jelena Reljić iz tog Pokreta kaže da se nada da će gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski da preduzme “još hrabrije korake” i da će razlikovati privatne interese interesnih grupa od javnog interesa ugroženih građana.

Iz “Opre Roma” zaključuju da će nastaviti da prate situaciju u naselju 12. februar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nis

    12:46 // 10. 1. 2023.

    I posle smo mi rasisti, a oni jadni i ugrozeni... I zasto neko javno ne osudi ovaj postupak? Cime su zasluzili povlastice? Srbi koji su doprinosili drzavi imaju 0 povlastica, tuzi ih drzava ako kasne sa placanjem racuna.. Ma dokle vise.

  • Znamo se

    08:18 // 10. 1. 2023.

    Najmanji dug za struju u tom naselju je preko milion dinara a neki duguju i preko 3 miliona. Predhodni dogovor je bio da placaju 1000 dinara mesecno i nisu ga ispostovali. Svi se greju na struju a donacije drva koje dobijaju prodaju. Nije njihovo zemljiste, sve je izgradjeno na divlje, probaj ti Srbine da uvedes struju u bespravno napravljeni objekat. Svi rade na crno da bi primali socijalu i ...

  • Pravda za sve

    22:19 // 9. 1. 2023.

    Pitao bih gospodu kako su mogli da prikljuce objekte na mrezu ako nisu legalizovani i uknjizeni....posto koliko znam dok se ne zavrsi legalizacija objekat se ne moze ponovo prikljuciti ako je u medjuvremenu iskljucen....gde je pravda za ostale gradjane Nisa....

    • Mrk

      09:23 // 10. 1. 2023.

      Ja znam da je jedan legalizovao kuću, da je imao sve papire i čekao je bogami poduže da dobije struju, ako se ne varam mislim i banderu da morao da kupi uglavnom, 1001 papir su mu tražili, ovi već se kosi sa zdravim razumom!!!!

    • Ivan

      09:51 // 10. 1. 2023.

      Ma to važi samo za Srbe,za Rome su drugačiji ustav i zakon!
      Kažu oni nisu napravili dug?
      Pa i ja naslednim nekretninu sa dugom,ali iskeširam hiljadu evra za dug i još toliko za ponovno priključenje,jer sam i dug nasledio...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: