Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 19. 10. 2022.

| Društvo

Romi kod Žitorađe traže vodu koja im se obećava pred svake izbore

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Voda KOSTA česma pranje ruku vodosnabdevanje
I cevi postavljene pre 11 godina, ali niko od njih nije priključen i vodu još nemaju; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Duže od 11 godina dvadesetak romskih porodica u selu Rečica kod Žitorađe čeka priključak na gradski vodovod, a nehigijenski uslovi života dovodi i do pojave infektivnih bolesti, zbog čega meštani najavljuju radikalniju borbu da se njihov problem trajno reši. Oni su poslali dopis lokalnoj vlasti u Žitorađi kojim traže najhitnije rešavanje problema, a u suprotnom, kažu, organizovaće proteste ispred zgrade Opštine.

Meštani tvrde da se pitanje njihovog priključka na vodovod aktuelizuje pred svake izbore poslednjih desetak i više godina, ali da se nakon izbora sve brzo i zaboravi.

U naselju su pojedini meštani za svoje porodice napravili bunare i koriste hidrofore, a oni koji nemaju novca, nemaju nikakav pristup vodi. U poslednje vreme sve su prisutnije razne bolesti u ovom naselju. Da li možete zamisliti borbu protiv pandemije korone, kada je osnovna preporuka “perite ruke” - bez vode? - pitaju se meštani.

Podsećaju da su pre više od 11 godina postavljene cevi za vodu, međutim, ni jedna porodica do danas nije priključena na vodovod.

Činjenica je da se na desetak metara od romskih kuća nalaze kuće većinskog stanovništva koje su uredno priključene na gradsku vodovodnu mrežu. Zbog toga se postavlja pitanje da li je ovo mehanizam za ucenu romskih porodica da pred svake izbore moraju potčinjavati svoju slobodnu volju, da trpe psihičko nasilje, jer im od toga zavisi budućnost i da li će imati pijaću vodu u 21. veku ili se radi samo o nemarnim pojedincima koji vode grad - navode iz Pokreta “Opre Roma Srbija” koji se uključio u rešavanje problema žitelja sela Rečica.

Tvrde i da je Pokret pre dve godine skretao pažnju na isti problem, uputio dopis Opštinskoj upravi i Vodovodu, međutim nije bilo reakcije, a meštani su se bezbroj puta obraćali Opštini, pa čak i predsedniku države.

Meštani naselja zahtevaju sastanak sa predsednikom Opštine kako bi razgovarali o ovom problemu, razumeli bolje zbog čega čekaju vodu više od 11 godina i da li će morati sačekati još koji izborni ciklus pre nego što im se omogući čista pijaća voda - pitaju u “Opre Roma Srbija".

Predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević kaže da je bio odsutan prethodnih dana i da je primio dopis žitelja romskog naselja u Rečici.

Odmah sam kontaktirao Javno komunalno preduzeće da se izjasne u pogledu ispunjenosti tehničkih uslova za priključenje na vodovodnu mrezu - rekao je Stanojević.

Dodaje da je meštane koji su tražili sastanak sa njim obavestio da im je zakazan termin za danas u sali Skupštine radi daljeg dogovora, a ishod se ubrzo i očekuje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Z. Vasic

    16:32 // 20. 10. 2022.

    Не разумем овакве вести које потенцирају да се ради о Ромима. Какве то везе има са прикључцима за воду.
    Питање је да ли они испуњавају услове за прикључак воде или немају.
    Ја имам објекат саграђен пре 12 година и не могу да дибијем прикључак за струју јер нидам озаконио објекат. Озакоњењ ми траје вишебод 6 година и није још завршено.
    Да ли ја као Србин могу негде да се жалим?

  • Maki

    16:47 // 19. 10. 2022.

    Jedni traze vodu, drugi struju, niko nista ne placa i jos se zale sto ih lazu oni koji morali da im placaju da glasaju za njih a oni prihvatili. Dok se prodajete za badava dotle ce vam biti tako, takvi im odgovarate

  • Dragan

    16:03 // 19. 10. 2022.

    Pre ce Hitler da vam uvede vodu besplatno nego vlast u Zitoradji...usput,ta jedna crvena i nesto robe pride treba das potraje do sledecih izbora i obecanja...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: