Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 27. 3. 2015.

| Društvo

Romi zainteresovani za rad u policiji

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
romi
Romi bi da obuku plavu uniformu

64 pripadnika romske nacionalne manjine iz Niša i okoline prošla su kratak kurs za uspešniji upis i pohađanje škole za policajce.

Na prošlogodišnjem prijemnom ispitu za rad u policiji od 134 Roma, koliko ih je konkurisalo, samo dvoje je prošlo prijemni i započelo obuku za policajca.

Zbog toga su se, pre svega, pripadnici ove nacionalne manjine koji već rade u policiji, uz pomoć Ministarstva, Centra za istraživanje javnih politika i Kancelarije za ljudska i manjinska prava udružili i u 6 gradova sproveli kratak kurs obuke za Rome.

Postoji velika zainteresovanost kod Roma za rad na poslovima i zadacima policajca. Projektom smo planirali da pripremnu nastavu prođe 150 kandidata, ali do sada je ovu radionicu prošlo 282 kandidata, što znači 132 kandidata više od planiranog. Postoji velika zaineteresovanost da kada bi sada nastavili još u 10 gradova bi bilo više od 300 kandidata - rekao je Nenad Tairović, predsednik Policijske asocijacije „Evropski policajci Romske nacionalnosti”.

Među kandidatima iz Niša bilo je i onih koji prošle godine nisu uspeli da polože prijemni ispit i kako je rekao Tairović, nakon kratke obuke oni će u junu, kada je planiran prijemni za ovu godinu, imati novu šansu.

Oni su se upoznali sa osnovnom sadržinom prijemnog ispita za osnovnu policijsku obuku i ne sumnjamo da će mnogi od njih, na samom ispitu, pokazati uspeh - rekao je Tairović.

romi 113 Roma u policiji širom SrbijeTrenutno na teritoriji cele Srbije među policajcima ima ukupno 113 Roma. Među njima je i Ninoslav Jovanović iz Policijske uprave Zaječar, koji kaže da to što je Rom nikako ne pravi razliku.

2011. godine sam javno priznao da sam Rom i evo koliko već radim u policiji nikad nisam bio diskriminisan, niti sam čuo da je tako nešto postojalo u policiji - rekao je Jovanović.

Jovanović je inače policijski oficir, a Roma oficira ima i u Subotici i Babušnici, dok je u Prokuplju Rom na mestu inspektora u Odeljenju za suzbijanje opšteg kriminaliteta.

Cilj projekta, koji sprovodi Policijska asocijacija „Evropski policajci Romske nacionalnosti”, jeste povećanje zastupljenosti pripadnica i pripadnika romske populacije u policiji, kako bi se ojačalo njihovo poverenje u rad MUP, ojačala bezbednost ove populacije i povećao stepen zaposlenosti mladih Romkinja i Roma.

​Ovaj tekst je nastao kao deo projekta "Lokalni mediji za prava Roma" koji sprovode organizacija Civil rights defenders i "Lokal pres". Novinari iz Bujanovca, Vranja, Niša, Novog Pazara, Prijepolja, Valjeva, Loznice, Negotina i Knjaževca svojim prilozima i tekstovima pokušaće da doprinesu unapređenju položaja romske nacionalne zajednice na lokalu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jeseti muhamed

    20:41 // 24. 8. 2016.

    Kako da dodjem do skole da se u pisem za policiju ja bi zeleo da radim

  • dzoni

    09:05 // 31. 3. 2015.

    Sad može i službeno da nas tepaju.

  • Milan

    13:48 // 28. 3. 2015.

    Kad budu poćeli da radu ČENAM BUDE BOLJE!!!

    • 100%

      10:12 // 29. 3. 2015.

      Ma, oČe, sigurno !? Bojim se samo po kvalifikacijama i ocenama na kursu da ne zasene trenutno zaposlene u policiji !?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: