Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:08, 6. 5. 2019.

| Društvo

Romski kulturni centar otvoren uoči Đurđevdana

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
romski-kulturni-centar-foto-o.b
Romski kultrni centar u zgradi Mesne zajednice "12. februar"; foto: O. B.

Performansom i izložbom slika i grafika, sinoć je otvoren prvi Romski kulturni centar u Nišu. Ovaj centar, kako je najavljeno, pored dvorane i arhiva imaće i biblioteku, dokumentacioni centar i svoje muzičke i pozorišne ansamble. Direktor YUROM centra Osman Balić kaže da će to biti ustanova romske kulture, ali i građanski centar otvoren za sve.

U ovom prostoru, koji je smešten u zgradi Mesne zajednice “12. februar”, moguće je formirati sve ono što bi, prema rečima Balića, za pokoljenja sačuvalo deo bogate romske tradicije.

romski-kulturni-centar2-foto-o.b Balić kaže ništa bez kulture; foto: O. B.

U isto vreme, kako piše na gradskom sajtu, ovaj prostor služiće i da zadovolji potrebe mladih u oblasti kulturnog stvaralaštva i umetnosti. Balić kaže da tek sledi definisanje programa i aktivnosti, kao i formiranje Programskog saveta i Upravnog odbora.

Nekoliko godina unazad već planiramo tu kulturnu politiku. Bez kulture ništa. Ne postoji u regionu takav tip kulturnog centra koji bi sijao i prenosio taj neki fond nove romske kulture. Da ta kultura Roma bude u funkciji kulture, a ne u funkciji trbušnih plesova, trubača, jer to nije to. Romska kultura je prebogata, samo što nije beležena - kaže Balić.

Otvaranju je prisustvovalo puno građana, koji su imali priliku da uživaju u multumedijalnoj predstavi umetnika Zorana Tairovića iz Novog Sada, a specijani gost performansa pod nazivom “Dalje” bila je operska pevačica Nataša Tasić Knežević.

Dodeljene su zahvalnice zaslužnima za otvaranje centra, a nakon toga nastavilo se slavlje u susret Đurđevdanu, prazniku koji svi Romi slave.

Kulturni centar Roma u Nišu otvoren je uz pomoć Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, grada Niša i drugih donatora. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je na otvaranju da kultura nacionalnih manjina mora da se razvija i da bude dostupna većem broju ljudi.

romski-kulturni-centar-foto3-o.b foto: O. B.

Grad Niš je romskoj zajednici dodelio prostor u kojem će sve to biti moguće - rekao je Bulatović.

Podsetimo, otvaranje Romskog kulturnog centra u Nišu najavljeno je krajem decembra prošle godine, kada je odlučeno i da će srednjoškolci romske nacionalnosti biti stipendirani.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pepi Palilulac

    16:55 // 6. 5. 2019.

    Ђурђовдана!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: