Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 20. 9. 2018.

| Društvo

Romsku decu u Aleksincu preko interaktivnog bukvara motivišu da uče

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Romi-učenje1;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada
Deca romske nacionalnosti kroz igru uče da čitaju i pišu; foto: Udruženje Romkinja "Nada"

Deca romske nacionalnosti najčešće napuštaju školovanje, te su zbog toga u 4 osnovne škole u Aleksincu prošle godine počeli da koriste interaktivne bukvare, kako bi zainteresovali mališane da uče. Pedagoška asistentkinja Nataša Petrović, koja je prošla obuku i radi sa romskom decom, kaže da oni na drugačiji i interesantniji način uče slova, te da je to motivacija za njih da dolaze na časove.

Prema podacima Ministarstva prosvete, između 10 i 15 % đaka jedne generacije u Srbiji ne upiše ili ne završi osnovnu školu, a među njima je najviše dece romske nacionalnosti. Oni u obrazovanju provedu samo polovinu vremena koje u školi provedu neromska deca, a većina njih nema ni predškolsko obrazovanje, pa kada krenu u školu dolaze u potpuno novu sredinu. Drugačiji vrednosni sistemi i način života školaraca za njih je izazov, te su sve to razlozi zbog kojih odlučuju da napuste školu u ranim razredima. Romi-učenje4;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada Deca romske nacionalnosti kroz igru uče da čitaju i pišu; foto: Udruženje Romkinja "Nada"

To su samo neki od razloga što su u Aleksincu počeli da koriste interaktivne bukvare u radu sa mladim Romima, a cilj je da decu zainteresuju za školu i učenje.

Interaktivne bukvare "Coprix" tokom prethodne školske godine koristilo je 193 učenika, koji su uz pomoć asistenata lakše učili da čitaju i pišu, a samim tim i savladaju gradivo u školi. Predsednica Udruženja Romkinja "Nada" iz Aleksinca i pedagoška asistentkinja Nataša Petrović kaže da im je želja bila da deci priđu kroz igru. Romi-učenje3;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada Deca romske nacionalnosti kroz igru uče da čitaju i pišu; foto: Udruženje Romkinja "Nada"

Verujem da je jedan od načina da zadržimo romsku decu u školi da im pokažemo da je učenje zabavno i da u njima probudimo želju da i svakog sledećeg dana dođu po još znanja - dodaje Petrovićeva.

Petrovićeva kaže da ovakav bukvar olakšava rad sa decom, kao i da je njima privlačan, jer kroz igru uče da čitaju i pišu, preko aplikacije koja "priča priču" i prati redosled slova. Deci koja teže savladavaju početno čitanje i pisanje interaktivni bukvar daje celu sliku i objašnjava kako se piše slovo.

Primetila sam da deca ponavljaju imena likova koja se pominju u aplikaciji. Stalnim ponavljanjem određenih slova olakšavaju koordinaciju pokreta, tako da mnogo lakše preslikavaju slova na papir - pojašnjava. Romi-učenje2;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada Deca romske nacionalnosti kroz igru uče da čitaju i pišu; foto: Udruženje Romkinja "Nada"

U Aleksincu radi sa decom iz različitih romskih naselja, koje motiviše da uz interesantan način učenja ne napuste školovanje, a kaže da u radu sa njima improvizuje i pronalazi različite materijale kako bi ih motivisala da lakše savladaju početno pisanje i čitanje.

Deca iako ne primenjuju "tradicionalni" model učenja dolaze do istih saznanja, ali na interesantniji način, a aplikaciju koju su dobili koristiće i naredne 3 godine, da bi učenici postigli što bolje rezultate. Inače, pedagozi su zainteresovani da i nakon toga ovim bukvarom motivišu mlade Rome da se školuju.

Napominju da u strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji, koje je donelo Ministarstvo prosvete, piše da sva deca, bez obzira na socijalne, ekonomske, zdravstvene, regionalne, nacionalne, jezičke, etničke, verske i druge karakteristike, do 2020. godine moraju da budu obuhvaćena kvalitetnim osnovnim obrazovanjem i vaspitanjem. Cilj je da se broj đaka koji ne upišu osnovnu školu ili odustanu od osmogodišnjeg školovanja smanji na najviše 5 %, a da minimalno 95 % onih koji su završili osnovnu školu nastavi sa srednjim obrazovanjem.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: