Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 5. 10. 2023.

| Društvo

"Ruda je bila prioritet, a ne životi ljudi" - advokat očekuje optužnice protiv odgovornih u Rudniku "Soko"

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
advokat rudara
Advokat očekuje podizanje optužnice; foto: JV

Rudarski inženjer je dobio zadatak da se eksploatacija rude vrši po svaku cenu, a život rudara uopšte nije bio važan, jer da ih je evakuisao, umesto što je tražio da nastave sa radom, oni bi danas bili živi, a njihove porodice srećne - ističe advokat Bratislav Stojanović, koji nakon svih svedočenja i dokaza očekuje da Tužilaštvo podnese optužni predlog protiv odgovornih za nesreću u Rudniku "Soko".

Da je danima pre i u noći pogibije rudara u Rudniku "Soko" bila povećana koncentracija metana, a da dežurni rudarski inženjer nije prekinuo rad i spasao ih - preživeli rudari već su svedočili. Advokat porodica preminulih Bratislav Stojanović ističe da su danas ispitani svi i da je završeno prikupljanje dokaza u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu povodom rudarske nesreće.

Stojanović je objasnio da postoje materijalni dokazi da su i pored gašenja mašina iz bezbednosnih razloga i visoke količine metana u jami - nastavili da ih uključuju, čak i ručno, umesto da ih ugase i evakuišu rudare iz jame.

Automatski se vrši isključenje i uključenje da ako se pojavi veća koncentracija metana da bi se sprečilo varničenje i požar, kao što je bilo 1989. u rudniku u Aleksincu i paljenja metana, ali se sprečava i dovod kiseonika preko tog glavnog ventilarota. Međutim, i pored toga što je 4 do 5 puta u kontinuitetu nestajala struja, oni su je ponovo uključivali, a vrhunac je da je dispičer naložio dežurnom električaru da siđe u jamu i da ručno uključi. To je naš dokaz i osnovani stav da je prioritet bio eksploatacija rude, a ne zaštita života radnika - napominje advokat.

Advokat smatra da je jasno da je rudarski inženjer dobio zadatak da vrši eksploataciju po svaku cenu, a da život rudara uopšte nije bio važan, jer da je nakon prvog gašenja mašina i pojave metana pustio svoje kolege da izađu iz jame, oni bi danas bili živi i srećni sa svojim porodicama i decom.

Postoje materijalni dokazi o tome kako se odvijala koncentracija metana od početka rada u trećoj smeni do trenutka kada ga je bilo 100%. U vremenskom periodu od 4 ujutru do 4:25 imali su na raspolaganju nekih 25 do 30 minuta da inženjer reaguje i evakuiše radnike. Međutim, sve je to zatajilo, nisu reagovali, očito im je interes bio da se vrši eksploatacija rude, ne radnici, a to je primer i danas saslušanog rudara - napominje advokat.

Nove detalje u vezi sa nesrećom koja se dogodila 1. aprila prošle godine, kada je poginulo 8 rudara i više njih povređeno, izneo je na osnovu svedočenja 24 rudara, među kojima je i najteže povređeni iz rudarske nesreće koji je danas govorio, za koga kaže da je primer nemara nadležnih.

Danas sam čuo nešto što mi je stvarno veliki problem, jer se radi o teško povređenom rudaru koji je izgubio vid, ima teška oštećenja mozga, kome je trebalo vreme posle oporavka u psihijatrijskoj ustanovi "Toponica" da se oporavi. Danas se nije setio događaja i saopštio je neverovatnu vest, da nikakvu novčanu pomoć nije dobio od strane rukovodstva JP Resavica, niti ga je bilo ko posetio. To su neke činjenice koje su nesporne, koje dokazuju koliki je bio nemar vlastodavca, odnosno JP Resavica prilikom izvođenja radova i da je njima bilo najvažnije da što više vrše eksploataciju uglja i rude - zaključuje Stojanović.

Zato sada, kako kaže, opravdano i osnovano očekuje da aleksinačko Tužilaštvo podigne optužni predlog protiv odgovornih, ukoliko se to ne dogodi ističe da će ponovo da uloži prigovor.

Što se tiče podizanja optužnog predloga protiv određenih lica iz krivične prijave oni mogu sada da ponovo zakažu neko prikupljanje još nekih dokaza, sve sada zavisi od osnovnog javnog tužilaštva, ali pravno gledano stvoreni su svi procesni uslovi za podizanje optužnog predloga - dodaje Stojanović.

Kaže i da je Tužilaštvo prihvatilo predlog o saslušanju svih svedoka, osim bivše ministarke rudarstva Zorane Mihajlović, a nisu dobili nikakav odgovor o zahtevu za formiranje Anketnog odbora u Narodnoj skupštini, koji su tražili kako se ovakve rudarske nesreće nikada više ne bi ponovile.

Podsetimo, pre nekoliko meseci je podnet prvi optužni predlog - Osnovno javno tužilaštvo u Nišu ima opravdane sumnje da su rudarski radovi obavljani bez dozvole u ovom rudniku, a da te dozvole nije bilo ni i u trenutku tragedije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: