Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:33, 1. 9. 2022.

| Društvo

Rudarima iz Lecea na sastanku obećani bolji uslovi rada, rok za ispunjenje do 15 dana

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Rudnik
Ukoliko zahtevi rudara ne budu ispunjeni oni najavljuju novu obustavu rada; Ilustracija; foto: flickr - Tangopaso

Nakon što su u subotu stupili u jednodnevni štrajk, nezadovoljni uslovima rada, a zatim se vratili na posao, zaposleni u rudniku Lece danas su imali sastanak sa stečajnom upravnicom Ljiljanom Jovanović. Ona im je, kako kažu, obećala da će svi njihovi zahtevi biti ispunjeni. Ipak, zbog sumnje da ne ostane sve samo na obećanjima, rudari će, ako dogovor ne bude ispoštovan, za od 10 do 15 dana opet obustaviti rad.

Veće plate rudara u Srbiji u odnosu na one koji rade u rudniku Lece bili su glavni razlog za nezadovoljstvo radnika koji su na jedan dan obustavili rad. Kako bi rešili problem, rudari su danas sa stečajnom upravnicom održali sastanak, kojim su, kako tvrde, prijatno iznenađeni.

Moramo da priznamo da je razgovor protekao dobro, bez većih problema. Sve uslove koje smo postavili, stečajna upravica je obećala da će ispuniti. Tako nešto smo i očekivali, jer je javnost uključena u ovaj ceo slučaj. Svesna je da smo mi ti od kojih zavisi ovaj rudnik - kaže jedan od rudara.

Ipak, vođen prethodnim iskustvom, kaže da će ipak sačekati da uslovi budu zvanično ispunjeni, te da se tek tada može reći da su uspeli da se izbore za svoja prava.

Obećavano nam je i prethodnih godina mnogo toga. Da sačekamo da to sve lepo bude zvanično. Znamo za te cake, tako da, ukoliko se ništa ne promeni za 10 do 15 dana, opet ćemo sesti između sebe i odlučiti koji su dalji koraci i šta ćemo onda raditi. Verovatno ćemo onda u neki duži štrajk - poručuje rudar.


Stečajna upravnica tvrdi da je većina zaposlenih zadovoljna uslovima rada u rudniku

Da stvari nisu baš onakve kakvim ih opisuju rudari tvrdi stečajna upravnica Ljiljana Jovanović. Kaže da je u štrajku bio mali broj radnika i da su svi ostali zadovoljni uslovima rada, kao i platama.

Ističem da u je u rudniku Lece 400 zadovoljnih zaposlenih, te da se ovde radi o nekih 20 rudara. Posebno sam iznenađena ovakvim ponašanjem, jer smo tokom stečaja konstantno i zajednički radili upravo na unapređenju svih uslova rada - od redovnog obnavljanja HTZ opreme, nabavke samospasilaca, nabavke defendera za prevoz u jamu koji su opremljeni sa prvom pomoći, preko kompletnog renoviranja kupatila i ulaganja u kuhinju, do postavljanja automata sa vodom u jamama po rasporedu koji su sami rudari dali - kaže Jovanović.

Dodaje i da su plate rudara u rudniku Lece daleko od minimalnih, te da je plata svih onih koji rade u jamama iznad 90.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zlobnik II

    16:35 // 2. 9. 2022.

    I'cepiše gi rudari !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: