Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:34, 11. 8. 2017.

| Društvo

Rudnik "Lece" isušio deo reke, pomor ribe u Jablanici

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Mrtve ribe u Jablanici
Mrtve ribe plutaju; foto: Nikola Kumanović

Oko 150 kilograma mrtve ribe izvađeno je u Lebanu iz reke Jablanice pre nekoliko dana. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine izašla je na teren, konstatovala je ovaj veliki pomor ribe i utvrdila da je rudnik "Lece" ispumpavanjem Jablanice za svoje potrebe praktično isušio reku, zbog čega su ribe uginule.

Naime, republički inspektor je, povodom ovog nemilog događaja, obavio uviđaj na 2 lokacije. Na prvoj, između 2 pešačka mosta u Lebanu, inspektor je zatekao 150 kg uginule ribe i “barice crno smeđe vode neprijatnog mirisa”, navode iz Ministarstva ekologije. Na drugoj lokaciji, 35 kilometara uzvodno od Lebana, na mestu zvanom "Crni vrh", inspekcija je utvrdila da je “korito reke Jablanice u potpunosti pregrađeno privremenom pregradom”, dodaju oni.

Korito reke ispod pregrade je skoro potpuno suvo. Takođe, ustanovljeno je da je pregrađivanje reke izvršeno od strane i za potrebe rudnika „Lece“ i da se zahvaćena voda cevima odvodi do objekta rudnika - saopštavaju iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Brana na reci Jablanica Pregrađena Jablanica; Foto: Nikola KumanovićDa je problem ova “veštačka brana” koju je rudnik napravio ukazuju i ribolovci. Nikola Kumanović iz udruženja “Južna Morava 2” koje izdaje ribovolačke dozvole na ovom području, kaže da “ta brana ne sme da postoji i da pumpa rudnika vuče previše vode i da prekida protok”.

Oni su prekinuli reku Jablanicu na tom potezu, reka praktično nizvodno od rudnika ne ide. Kapaciteti rudnika su veći nego što Jablanica može da im omogući, naročito sada kada je slab protok vode zbog vrućina - rekao je Kumanović.

Kao jedino rešenje, Kuburović predlaže da rudnik prestane da crpe vodu i ukloni pregradu, i upozorava da u suprotnom za 15 dana, sa ovakvim vrućinama neće biti živog sveta u Jablanici.

Do zaključenja ovog teksta, novinari Južnih vesti nisu uspeli da stupe u kontakt sa upravom rudnika Lece.

Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo je da će “koordinisati inspekcije i preduzeti zakonske mere”.

Podsetimo, ovo nije prvi problem sa rekama na jugu Srbije ovog leta. Ribolovci su pre 5 dana protestovali u Mramoru zbog zagađenja Južne Morave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojanka

    14:20 // 17. 8. 2017.

    Reke u Lece i u Lebane su septicne jame ne razumem kako može neko da ide u ribolov

  • sreten

    08:31 // 13. 8. 2017.

    Kao i do sada: "ekoloska inspekcija sačinila zapisnik i.........." .
    Ribolovac može da plati kaznu za ulovljenu ribu u pojedinim slučajevima i 1000 din po komadu, a ovde ima 150kg mrtve sitne ribe (10-15gr) što znači 150.000gr/ 15gr=10.000 komada ribe x1000din=10.000.000 dinara
    Kada bi se rudniku napisala kazna propisana ZAKONOM to bi se teško desilo ponovo......ali ovo je banana država tako da d

  • Bakikillaz

    21:26 // 11. 8. 2017.

    Mozda su u pravu, ali...
    A da li su gospoda republicki inspektori upoznati koliko desetina hektara maline se navodnjava iz recnog korita reke Jablanice, pocevsi od njenog izvorista pa sve do Lebana, koja je udaljenos oko 50-tak kilometara?
    Potrebe Rudnika nisu ni 10 procenata od te kolicine koja se koristi za navodnjavanje i na pumpama postoji vodomer koji uredno meri kolicinu ispumpane vode.

    • Saša

      23:04 // 11. 8. 2017.

      Niko od tih koji navodnjavaju maline nije zagradio reku i zbog njih se nije desila ekološka katastrofa već zbog rudnika.

    • voki

      01:15 // 12. 8. 2017.

      ehej poljoprivrednice...pravis ekolosku katastrofu sa tvojim malinama! Gajis maline a nemas vode ! More strajk! Ministre bez fotelje ! Sve reke su preciscene od ribe ove godine!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: