Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 31. 8. 2011.

| Društvo

Ruglo iz prošlosti

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
kursumlija, dom kulture

KURŠUMLIJA – Zgrada Doma kulture, započeta pre dvadeset i devet godina, danas je ruglo opštine i niko u poslednjih deset godina ko je bio na vlasti ne zna šta da radi sa njom.

U vreme kada je počela gradnja megalomanski zamišljenog objekta koje je trebalo da predstavlja arhitektonsko čudo s bibliotekom, bioskopom, kancelarijama za kulturne radnike, konferencijskom salom sa 500 mesta, delovalo je ostvarljivo. Godine su prolazile, ali sem spoljašnjeg skeletal, dalje se nije mrdnulo. Sada je ta zgrada koja bi se koristila za muzičke priredbe i pozorišne predstave, leglo pacova i spomenik ljudskoj gluposti.

Kada je zgrada počela da se gradi 1987. godine Investitor radova je bio tadašnji SIZ za kulturu, a sredstva su prikupljana samodoprinosom. Radove je započelo Građevinsko preduzeće „Napredak“ i gradilo se dok je bilo novca. U međuvremenu, izvođač radova je otišao pod stečaj, SIZ za kulturu prestao da postoji i radovi su stali. Tadašnja opštinska vlast je objekat ponudila Skopskoj armijskoj oblasti da ga završi i koristi kao Dom JNA. Vojska je prihvatila ponudu, ali kada su izračunali koliko će da košta završetak, odustali su i objekat vratili opštini.

Miodrag Drobnjak, jedan od nekadašnjih čelnika kuršumlijske opštine, kaže da su 2000. godine razmišljali da ga završe, ali da za to nije bilo novca.  

- Pokušali smo da preprojekcijom objekta smanjimo kvadraturu i stavimo ga pod krov, ali to je podrazumevalo rušenje već izgrađenog, pa bi cena bila ista - kaže Drobnjak I dodaje da je procena bila da bi sve koštalo više od million evra.

Sadašnja vlast u Kuršumliji priznaje da je objakat rak-rana, ali da u budžetu nema para za tu investiciju.

– Šteta je da zgrada propada. Razmišljamo i to bi bilo idealno rešenje da objetak damo nekom. Tražili bi jedino da deo prostora ostane nama. Iako još zvanično o tome nismo pričali, najverovatnije će se uputiit predlog Opštinskom veću da raspiše javni potiv za sve zainteresovane koji su spremni da u tom objektu naprave nešto - kaže za Južne vesti Milomir Stojčić, predsednik Skupštine Kuršumlije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar Pantic

    19:16 // 31. 8. 2011.

    Odlicna lokacija i prostor za pine ball .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: