Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:43, 14. 1. 2021.

| Društvo

Rukovodstvo Opštine Surdulica: Naše načelnice uhapšene neosnovano, tražimo da se brane sa slobode

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
opstina surdulica foto i.m.
Kažu i da postoje dokazi da su osumnjičene kao članice Komisije sprovele tender poštujući sve procedure u skladu sa Zakonom; Opština Surdulica; foto: I.M.

Nakon što je Više tužilaštvo u Nišu saopštilo da su zbog zluoupotrebe javnih nabavki uhapšene četiri osobe u Surdulici, a iz MUP-a naveli da je reč o rukovodiocima u Opštini Surdulica, iz te Opštine kažu da su spremni da pruže podršku nadležnima u borbi, ali da smatraju da je hapšenje njihovih načelnica neosnovano. Predsednica Opštine Aleksandra Popović traži od nadležnih da se uhapšene brane sa slobode jer, kako kaže, nema dokaza da je bilo zloupotrebe.

Kako saopštavaju iz Opštine Surdulica, postoje dokazi da su osumnjičene kao članice Komisije sprovele tender poštujući sve procedure u skladu sa Zakonom, a Ministarstvo finansija i Evropska komisija su odobrili tendersku dokumentaciju projekta 2014. godine, nakon čega je objekat izgrađen, a svi troškovi rekonstrukcije odobreni.

Nekoliko godina kasnije nezavisni revizor iz Ministarstva za evropske integracije kažnjava opštinu Surdulica sa 47.079,76 evra smatrajući da je tenderska komisija trebalo da samostalno utvrdi iz bilansa stanja uspeha izvođača da je kreditno sposoban. Pomenuti ponuđač iako najjeftiniji nije imao bankarske garancije niti potvrdu banke da je kreditno sposoban što je bio uslov za učešće na tenderu, na šta se on kasnije nije ni žalio - navodi se u saopštenju.

Dodaju da je revizor kaznio Opštinu zato što objekat nije radio odmah po završetku radova, što nije bilo moguće bez dozvole za zapošljavanje osoblja, kao i novca za opremanje i kažu da je reč o Planinarskom domu sa 8 apartmana koji je danas u funkciji.

Tražimo od nadležnih organa da se naše koleginice brane sa slobode jer znamo da nema dokaza da je bilo zloupotreba. Surdulica je među 5 opština u Srbiji koja redovno aplicira za sredstva iz evropskih IPA fondova. Uspešno sarađuje sa opštinama iz Bugarske u projektima prekogranične saradnje i zajedno realizuju infrastrukturne i projekte iz kulture kako bi svojim građanima omogućili lepši i kvalitetniji život - kaže predsednica Opštine Aleksandra Popović.

Podsetimo, zbog malverzacija sa javnim nabavkama oko rekonstrukcije Informacionog centra za zaštitu životne sredine na Vlasini, uhapšena je predsednica komisije za javne nabavke, kao i tri člana komisije iz Surdulice.

Sumnja se da su M. S, D. S, S. M i O. V. 2014. godine prihvatile ponudu sa najvišom ponuđenom cenom, a nezakonito odbile najpovoljniju ponudu, zbog čega je fondu Evropske unije vraćen iznos od 28.769 evra na teret Opštine Surdulica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mijodrag petronijević

    10:39 // 16. 1. 2021.

    Sramota. Selektivno objavljujete komentare. Nikog ne vređam jer govornim samo istinu. Sramota je što tužioci ne hapse lopove, već samo po političkoj liniji.

  • Olja Stojkovic

    12:14 // 15. 1. 2021.

    Zakone niko ne sprovodi.
    Inspekcija nema hrabrosti da se suprotstavi ni sitnim politicarima.
    Opstinski funkcioneri u Aleksincu samo kupuju besne automobile, prave ogromne kuce, provode se po skupim hotelima a odakle im? Od opstinske plate!?!
    Vidi li to neko?
    Tako i u Surdulici, svi posteni.

  • laza

    08:15 // 15. 1. 2021.

    Mora da nisu clanice vladajuce bezgresne SNS.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: