Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 14. 11. 2012.

| Društvo

Rupe u zakonu na štetu stanara

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zgrada
Sporno rešenje

Stanari jedne od zgrada u Gornjomatejevačkoj ulici u Nišu žive u objektu koji poseduje Upotrebnu dozvolu, ali za čiju bezbednost i stabilnost nema garancija. U Upravi za planiranje i izgradnju kažu da je takav zakon.

Vlasnici stanova navode da u zgradi nemaju ništa od protivpožarne zaštite, pored stepeništa u hodnicima zgrade nema prekidača za svetlo, panik lampe nikada nisu postavljene u hodnicima, a ističu da noću nema osvetljenja i da međublokovsko zelenilo nije uređeno.

panik lampe Umesto panik lampi kablovi

I zaista u samoj zgradi na mestu gde bi trebalo da budu panik lampe vise izolirani kablovi, a ulično osvetljenje još uvek nije u funkciji.

Ipak, i pored toga ova zgrada je dobila upotrebnu dozvolu, ali sa napomenom da objekat nije u potpunosti bezbedan.

- Obzirom da investitor nije dostavio saglasnost na tehničku dokumentaciju u pogledu protivpožarne zaštite, prilikom upisa u javnu knjigu o evidenciji nepokretnosti obavezno je izvršiti zabeležbu: Republika Srbija ne garantuje za stabilnost i sigurnost objekta - stoji u rešenju.

Stanari su se uselili u svoje stanove i pored ovakvog rešenja, a u Upravi za planiranje i izgradnju, koja je i izdala dozvolu investitoru, kažu da je sve urađeno po zakonu.

- Novi Zakon o planiranju i izgradnji, u delu koji se odnosi na legalizaciju objekata, ne sadrži odredbe o protivpožarnoj zaštiti - kažu u Upravi.

Oni potvrđuju da na osnovu tog zakona investitor nije bio dužan da obezbedi PP zaštitu u objektu, a tome u prilog ide i obaveštenje MUP-a, Sektora za vanredne situacije.

osvetljenje Nema ni uličnog osvetljenja U Upravi se slažu da je takvo zakonsko rešenje loše i veruju da će doći do promene ovih odredbi. Ipak, dok se to ne desi, u Upravi kažu da će sve nedostatke najverovatnije stanari morati sami da saniraju i finansiraju.

Stanari zgrade u Gornjomatejevačkoj kažu da neće odustati od svoje namere da dobiju bezbedan obejkat i pitaju se samo jedno - ko će biti odgovoran, ako do bilo kakve nesreće dođe pošto kako stoji u rešenju, niko ne garantuje za stabilnost i sigurnost objekta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • on samo trazi pare

    10:05 // 16. 11. 2012.

    kakav moral, kakva dusa...a sta je s realno manjom kvadraturom stanova od ugovorene i placene.to se vidi tek posle kad se uselis.a manji racuni...moral, nema sta, a o dusi tek...tacnoje> daj pare

  • istina je vidljiva

    08:18 // 15. 11. 2012.

    stanaru iz zgrade, postoje zgrade 108,110 i 112.jedino vasa ima hidrant.110 i 112 nemaju nista-moze se proveriti.
    2. gde ste videli osvetljenje ispred zgrada, lampione?distribucija ima svoje skupe uslove koje nije hteo da plati nego radio po svome pa iskljucili jedina 3 lampiona koja je postavio.
    3. panik lampe nikada nisu ni postavljene, to svi znaju pa i investitor.nije asvaltirao izmedju 110 i 112 i danas je blato.dzaba ga branite-sve se da videti.

  • mile

    21:08 // 14. 11. 2012.

    Dulićev zakon.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: