Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 4. 1. 2023.

| Društvo

Rupska reka - simbol netaknute prirode i borbe protiv mini-hidroelektrana

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Rupska reka
Dragulj prirode; foto: JV/T. T.

Rupska ili Kozaračka reka vodom snabdeva više od 15.000 stanovnika Grdelice i okoline Vlasotinca, a najduža je pritoka Južne Morave i spada među reke sa najčistijom vodom ne samo u Srbiji, već i u Evropi. Bogata je i brojnim endemskim vrstama ribe, a oni koji su život proveli na Rupskoj reci kažu da je voda koja protiče postala neizostavni deo njih samih pa zbog toga i ne čudi njihova borba da spreče gradnju i treće mini-hidroelektrane na njoj.

Simbol netaknute prirode - tim rečima Rupsku reku opisuju profesor u penziji Zoran Kocić iz Dadinca koji je ceo život proveo pokraj reke koja izvire na Čemerniku, a koja je nekada, pre gradnje dve mini-hidroelektrane, bila toliko čista da ste, po rečima profesora, mogli u njoj da se ogledate. received_1847226572313454

Ona je za nas više od obične reke, jer je bila i ostala simbol lepote i čistoće. Ona je najpoznatija kao Rupska reka, ali je mi zovemo i Dadinačkom i Kozaračkom po mestima pored kojih protiče. To je jedna od najmekših i najčistijih reka Evrope, sa divnom prirodom koja je okružuje. Ona je obeležila živote našeg prelepog sela. Svako ko se jednom susreo sa ovom reko uvek se rado vraćao, a mi koji smo na njoj proveli živote nama je to dar od Boga - priča Kocić.

Koliko deci koja su rasla znači Rupska reka priča i profesorka srpskog jezika u penziji, koja ističe da je najlepše sastave upravo čitala o njoj. received_1578763372584594

Nije bilo generacije da neko ne piše o Rupskoj reci. Oni su je tako lepo opisivali, ona je iz njih izvlačila neku silnu emociju koju su oni prenosili na mene. Dovoljno je bilo da samo čitaš sve one sastave i da stvoriš sliku o tome prirodnom fenomenu.Ona je bogata i endemskim vrstama, a bilo je onih koji su mnoge od njih poznavali i pisali o njima - kaže profesorka.

received_696651715464547 Rupska reka poslednjih godina opet je dospela u javnost, ali se sada ne priča o njenim lepotama, već o onima koji pokušavaju da je stave u cevi i tako uđu u koštac sa prirodom.

Da li oni imaju trunku svesti šta zapravo rade. Ova reka je naš život, šta bi bilo da mi odemo kod njih i tako im uništavamo prirodu. Možda im je to prošlo jednom, pa i drugi put, ova voda već nije ista, ali treću mini-hidroelektranu nećemo dozvoliti i branićemo ovu reku našim životom. Ona je naš život - kaže meštanin sela Dadince.

Podsetimo, na Rupskoj reci su već izgrađene dve mini-hidroelektrane, a iz pokreta ”Bitka za Vlasinu” podržali su zabranu izgradnje treće mini-hidroelektrane, dok meštani Dadinca početak gradnje pokušavaju da spreče barikadama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    16:53 // 4. 1. 2023.

    Koji su vlasnici? Izgleda samo barikade pomazu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: