Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 11. 5. 2022.

| Društvo

Ruski centar u Nišu u senci ukrajinskog rata sporniji nego ranije

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
Srpsko ruski humanitarni centar
Utihnuo Srpsko-ruski humanitarni centar; Foto: RSHC FB

Dok traje rat u Ukrajini, Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, koji je nedavno obeležio deset godina postojanja, miruje, a miruju i zahtevi da se ukine ili unapredi njegov status. Partnerstvo Srbije i Rusije kroz prizmu tog Centra analitičari u trenutnoj geopolitičkoj krizi ocenjuju neodrživim i navode da treba da se promeni namena tog objekta, dok je za druge više korist nego opasnost.

Tačno jednu deceniju Srpsko-ruski humanitarni centar postoji u Nišu, a osnovan je kao pomoć u kriznim situacijama. Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu i pritisci da se uvedu sankcije Rusije, Centar je ponovo sporan.

Postojanje tog objekta u Nišu je godinama za mnoge bilo upitno, a direktor vesti Newsmax Adria Slobodan Georgijev kaže da se on pogotovo dovodi u pitanje u vreme rata i smatra da treba da se promeni njegova namena.

Zašto bi jedan takav Centar, koji je deo sistema Srbije, njenog MUP-a, samim tim i deo izvršne vlasti, imao bilo kakve diretne veze sa Rusijom. Ako Rusija želi da nam pomogne da se bolje borimo sa poplavama, požarima i sličnim situacijama, ona uvek može da nam pošalje i da nam donira opremu, verujem da to niko ne bi odbio. Da mi imamo nešto što je zajednička aktivnost naše i ruske policije ili vojske, ja mislim da je to pogotovo u ovim okolnostima više neodrživo i da se s tim treba da se prestane - ističe Georgijev.

Centar u Nišu već osam godina čeka diplomatski status, a iza toga su stajali veliki pritisci koje nadležni nikada nisu otkrili. Upravo se taj status, odnosno privilegije i imunitet, provlači i u vreme kada Srbija sedi na dve stolice, što je za urednika European Western Balkans Nikole Burazera suludo. srpsko-ruski humanitarni centar Za jedne opasnost, za druge korist; foto: FB strana RSHC

Mislim da nikakav korak u tom pravcu u ovom trenutku ne bi bio dobar po Srbiju, da bi to predstavljalo jednu jako lošu poruku za zapadne zemlje, gde Srbija jeste pod pritiskom da se usaglasi sa sankcijama. Tako da mislim da bi neki iskorak u tom pravcu i pre cele ove krize predstavljao za Srbiju problem, a u konkretnoj situaciji predstavlja opasan potez - navodi Burazer.

Drugačiji stav politički analitičar i glavni i odgovorni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović i kaže da je Centar u trenutnoj situaciji više simbolička meta i smetnja nekim krugovima, nego što može stvarno da predstavlja bilo kakvu opasnost.

Meni je jasno da taj centar postaje sad predmet kontraverzi. Mislim da on ne može da škodi, ako stvarno radi to što kaže da radi, ali pretpostavljam da će on biti deo paketa uslovljenih zahteva kada je reč o presecanju srpsko-ruskih odnosa. Mislim da on niije ni kadrovski, ni logistički nikakva opasnost za Srbiju i za bezbednost, a naprotiv može da bude i bivao je koristan u prošlosti - ističe Vukadinović.


Aktivnosti Centra javnosti nevidljive

Centar je osnovan za pomoć tokom požara, poplava i drugih katastrofa, ali su već po osnivanju sa zapada kružile priče da se na tom prostoru uspostavlja ruska vojna baza.

Georgijev smatra da ni deset godina kasnije nije jasna namena.

Problem sa tim Centrom je otpočetka bio što nije bila jasna njegova prava namena i zašto bismo mi imali sa Rusijom bilo kakav taj "rescue" centar. To je samo podgrevalo one priče da on služi kao neka vrsta ruske policijsko-vojne mini-baze na teritoriji Srbije. Nisam video da je postojanje tog centra dovelo do nekog velikog poboljšanja Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije - kaže Georgijev.

agregati.jpg Pitanje koje se provlači godinama "Koje su aktivnosti Centra"; foto: Srpsko-ruski humanitarni centar O svojim aktivnostima Centar ne šalje saopštenja Južnim vestima, a na njihovom zvaničnom sajtu od početka 2022. godine objavljeno je samo obeležavanje jubileja od 10 godina.

Kako funkcioniše u trenutnoj političkoj situaciji zbog rata u Ukrajini, da li ima pritisaka da se ugasi, kao i koje su aktivnosti i dalji planovi pitanja su koja su novinari poslali na njihov zvaničan mejl.

Podsetimo, jedna od glavnih tema razgovora gradonačelnica Niša Dragane Sotirovski i ambasadora Rusije Bocan-Harčenka prošle godine bila je o značaju Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Sotirovski je tada rekla da je Grad Niš prethodnih godina intenzivno radio na poboljšanju i razvoju humanitarnog centra

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojislav

    22:59 // 13. 5. 2022.

    Zbog čega sporan, to je pravi humanitarnu centar. Bitnije je u ovo trenutku i zbog istinske neutralnosti ukinuti sve ranije potpisane vojne sporazume sa zapadom: SOFA, IPA i druge. Oni Srbiju dovode u kolonijalan položaj. Gde je tu nezavisnost, koliko je sastanaka danas sa zapadom a koliko sa Rusijom?

  • Z

    19:34 // 12. 5. 2022.

    Сметају вам Руси, а то што смо окупирани од Америке, то је нормално. Треба Путин да дође до Србије и да на ослободи од окупатора.

  • Svetislav

    19:33 // 12. 5. 2022.

    Sta koga interesuje sta se nalazi u nasem dvoristu isto bi oni rekli za njih...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: