Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:13, 26. 2. 2020.

| Društvo

Ruskim običajima, igrama i palačinkama niški učenici obeležili Maslenicu

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
maslenica, nis, foto jv tt 8
Približili ruski praznik Nišlijama; foto: JV / T. T.

Uz bogat program kojim je predstavljena ruska kultura, običaji i takmičarske igre sa nezaobilaznim palačinkama, učenici i profesori u punoj sali niške gimnazije “Bora Stanković” obeležili su Maslenica, najstariji i najveseliji ruski pretprolećni praznik.

maslenica, nis, foto jv tt 2 Palačinke su neizostavne; foto: JV / T. T.

Ruska himna označila je početak programa, a nakon toga su se ređale ruske pesme, recitacije, ali i tradicionalni plesovi koje su izvodili učenici u ruskoj nošnji. Na kraju su se dobrovoljci iz publike takmičili u jedenju krušaka i palalačinaka, kao i skakanju u džakovima. Kako kažu učesnici, ovu priredbu su pripremali više od mesec dana.

Jedan od učesnika je i Đorđe Ranđelović koji nekoliko godina zaredom učestvuje u obeležavanju Maslenice, kaže da ovaj događaj učenicima približava rusku kulturu.

Pominjemo rusku kulturu i pokazujemo učenicima nešto o Rusiji, kako bi saznali nešto više, a i sam događaj je jako lep, svima ostane upečatljivo to što se na ovaj praznik jedu palačinke - navodi Ranđelović.

maslenica, nis, foto jv tt 1 Predstavljene tradicionalne ruske igre; foto: JV / T. T.

Sa tim je saglasna i učesnica hora Anja Micaković koja dodaje da postoji velika zainteresovanost među učenicima da prisustvuju priredbi.

Organizacija je savršena, igre su zanimljive, profesorka, kao i učesnici se stvarno trude da nam prezentuju na što bolji način, da nas zbliže s ruskom kulturom.Tako da mislim da je ovo jedna prelepa manifestacija - navodi jedna učenica.

I prisutni učenici koji su prvi put gledali ovakvu priredbu izašli su sa pozitivnim komentarima.


Šta je Maslenica kod Rusa?

maslenica, nis, foto jv tt 7 foto: JV / T. T.

Maslenica se održava zadnju nedelju pre početka velikog uskršnjeg posta i traje celu nedelju.

Profesorka ruskog jezika i organizatorka događaja Natalija Jovanović kaže da se u ruskoj kulturi od davnina smatra da je Maslenica najstariji i najveseliji pretprolećni praznik, zato što je ona doček dugoočekivanog proleća i ispraćaj duge hladne ruske zime, koja ima i svoje simbole.

Jedan od simbola je lutka koja predstavlja zimu, oblači se u žensku nošnju, pravi se u ponedeljak i spaljuje se u nedelju. Drugi simbol je palačinka zato što je ona okrugla, vrela, žuta kao Sunce - objašnjava Jovanovićeva.

maslenica, nis, foto jv tt 3 foto: JV / T. T.

Ovaj praznik poziva na druženje i veselje, dodaje ona, ali i omogućava da mladići pokažu svoju snagu, brzinu i spretnost, a devojke kulinarske veštine kroz igre i takmičenja, a njegovo obeležavanje u školi pruža mogućnost učenicima da se što bolje upoznaju sa tim.

Na taj način učenici i drugi ljudi bolje upoznaju narod, kulturu, jezik , tradiciju, običaje, sve što je vezano za Rusiju - navodi Jovanovićeva.

I za Ruskinju Olgu Prošinu iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra ovaj događaj pokazuje razmenu različitih kultura, ali joj pruža i osećaj kao da je u svojoj zemlji.

Bili smo ovde i prošle godine na ovom događaju i imala sam osećaj kao da sam kod kuće. Bilo je mnogo lepo, taj praznik mnogo lepo obeležavaju ovde - poručuje Prošina.

Kroz ovakve manifestacije, dodaje ona, pokazujemo da imamo mnogo toga zajedničkog između naroda Srbije i Rusije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mosa Ljubisic

    11:33 // 27. 2. 2020.

    Anja je izdominirala!!! Ljuubaac❤️❤️❤️

  • Verko

    09:03 // 27. 2. 2020.

    Lepo je videti mlade koji pripremajući se za odlazak u truli zapadni Svet tradicionalno proslavljaju ruske praznike. Hipokrizija neviđenih razmera.

  • Milja

    00:22 // 27. 2. 2020.

    Bila sam prisutna i bilo je odlicno. Naj utisak, prisutnim gostima, ucenicima i zaposlenima je osmeh bio na licu sve vreme, a i palacinke su bile odlicne!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: