Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 30. 8. 2020.

| Društvo

SAD još nisu poslale zahtev za izručenje 11 Nišlija osumnjičenih za digitalnu prevaru

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
bitcoinc
Hoće li biti izručenja?; foto: pexels.com

Iako Amerikancima stoji na raspolaganju mogućnost da traže izručenje Nišlija osumnjičenih za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, takav zahtev nije stigao, navode iz beogradskog Višeg suda. Nišlije su uhapšene 24. jula, a SAD ima 60 dana da traži ekstradiciju.

Jedanaest srpskih državljana koji imaju prebivalište u Nišu u pritvoru su od 24. jula, neki imaju i dvojna državljanstva, optuženi da su preko lažnih investicionih internet platformi varali i oštetili građane širom sveta, a među njima i neke u Severnom Teksasu. Upravo to izazvalo je pažnju FBI i SAD, pa su se Amerikanci zainteresovali za slučaj.

Po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći Amerikanci su zatražili privremeno hapšenje srpskih državljana, međutim pravosudni sistem SAD-a ima na raspolaganju još jedan instrument - Ugovor o ekstradiciji između Srbije i SAD koji važi od 2019. godine. Prema tom ugovoru, srpski državljani mogu biti izručeni SAD-u što bi bilo prvi put u dosadašnjoj pravnoj istoriji odnosa Srbije i SAD.

Ipak, takav zahtev još nije stigao u beogradsko Posebno odeljenje Višeg suda - takozvani Specijalni sud za organizovani kriminal.

Zahtev za izručenje od nadležnih organa SAD nije dostavljen sudu, odnosno isti nije prosleđen od strane Ministarstva pravde, te tako sud nema saznanja u vezi sa navedenim zahtevom. Takođe, rok za podnošenje zahteva je 60 dana, a prema članu 11 Ugovora između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država - navode iz Višeg suda.

Postupak protiv Nišlija vodi se pred Tužilaštvom SAD za Severni okrug države Teksas.

Advokat prvooptuženog i drugooptuženog Milan Petrović ranije je rekao da bi izručenje ugrozilo ljudska prava Nišlija i da istraga i eventualno suđenje treba da se vodi u Srbiji.

Prejako je da se i oni smatraju licima koja su se udružila u zaveru. Ukoliko bi došlo do izručenja, lica bi bila izručena tužilaštvu u Severnom Teksasu, gde bi bila lišena osnovnih ljudskih prava - prava na posetu porodice, bili bi izloženi visokim troškovima odbrane koju ne bi mogli da plate, kazneni sistem Teksasa i uslovi izdržavanja kazne su jedni od najtežih i najoštrijih u SAD - objasnio je Petrović za Južne vesti.

Njima preti 20 godina zatvora po zakonima SAD i Teksasa.

Podsetimo, ovakvo izručenje bilo bi presedan u srpsko-američkim odnosima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Да Ли

    21:50 // 30. 8. 2020.

    Само питам - да ли споразум важи и за грађане америке на служби у нато-у.

  • Zaneli se Ni lopovi

    20:15 // 30. 8. 2020.

    Zaneli se niski lopovi i osilili jer misle da napredno mogu da kradu kako hoce i koga hoce... krusevacki advokat preko svog naprednog klijenta moze u Srbiji da “ugovara”i “dogovara”i zlocin i kaznu...kod Amera ne moze.. ne dobacuje se krusevacki kadar toliko daleko..lopove u zatvor, pa ce tamo jedno 30 godina da razmisljaju gde su pogresili..Krusevac ostaje u Srbiji.Kradite u Srbiji, sigurnije je.

    • Jovanka

      09:28 // 31. 8. 2020.

      Sa kakvom lakoćom srbin srbina proglašava lopovom i raduje se izručenje. Možete li gospodo zavidnici da sačekate da stignu dokazi o toj "prevari", pa da se onda sladite ...

  • Swifty

    20:00 // 30. 8. 2020.

    Presedan ce da bude izrucenje ali ce presedan i da bude da na PRVI zahtev IKADA mi odbijemo ili gledamo da izvrdamo izrucenje. Na uslove koje ce da imaju tamo su trebali da razmisljaju dok su ovde uzivali u parama koje su ukrali od prevarenih ljudi.

    • Milan

      09:32 // 31. 8. 2020.

      A da Amerikanci za uzvrat izruče Veslija Klarka i sve one koje su počinili zločin bombardovanjem Srbije 1999 godine ? Da nam izruče sve one pilote koji su posejali kasetne bombe na Niš i pobili nedužne civile ! Njihova pravda je selektivna i jednostrana, i zato našim ljudima, ako postoje dokazi o bilo kakvoj krivici, treba suditi u Srbiji !!!

    • Swifty

      11:55 // 31. 8. 2020.

      Da li je bilo koja srpska vlada (od bombardovanja do sad) trazila izrucenje onih koje si naveo? - Nije. Da li je narod trazio od vlasti da zahteva izrucenje istih? - Nije. Prvo trebamo sebe da dovedemo u red pa tek onda da se zalimo na druge. Ali to nije balkanski. Samo inat! Opravdan ili ne, taj inat nas vodi oduvek, pre razuma i pre logike. Vidi do kog stanja naroda i drzave nas je to dovelo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: