Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:11, 27. 1. 2024.

| Društvo

SKC i Fakultet umetnosti iz Niša dobitnici Svetosavskih nagrada

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Svetosavske nagrade
Nagrađeni sa ministarkom; foto: Ministarstvo prosvete

Za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u Srbiji Ministarstvo je dodelilo Svetosavske nagrade dvema institucijama iz Niša - Studentskom kulturnom centru Niš i Fakultetu umetnosti.

SKC Niš Nagrada za SKC; foto: SKC Niš Studentski kulturni centar Niš dobio je nagradu za obuhvat učeničke i studentske populacije u osmišljavanju i realizaciji kulturnih sadržaja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

SKC Niš je Ustanova studentskog standarda, koja od 1993. godine, kontinuirano, razvija i unapređuje kulturno-umetničke sadržaje za mlade, pre svega za studentsku populacija Univerziteta u Nišu. U okviru SKC-a Niš deluju Akademski mešoviti hor, Ženski hor, Ansambl narodnih pesama i igara „ORO”, Veliki narodni orkestar i Akademsko pozorište. Na godišnjem nivou SKC Niš organizuje oko 300 kulturno-umetničkih programa, od kojih je veliki broj direktno vezan za Univerzitet u Nišu i Grad Niš - piše.

Dalje se navodi da je SKC organizator značajnih međunarodnih festivala čime doprinosi podizanju turističkih potencijala Grada Niša: Međunarodni studentski festival folklora, Međunarodni studentski pozorišni festival URBANFEST, Festival diplomskog filma, Međunarodni festival univerzitetskih horova HOROVANjE. Dobitnici su mnogobrojnih nagrada na međunarodnim festivalima akademskih umetničkih ansambala. Grad Niš je, za doprinos koji je SKC dao kulturi Niša, dodelio najvišu gradsku nagradu „11. maj” Akademskom folklornom ansamblu „ORO” – 2018. godine i Akademskom horu – 2022. godine.

Za izuzetan doprinos razvoju umetničkog visokog obrazovanja nagrađen je Fakultet umetnosti iz Niša.

Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu deluje kao visokoškolska ustanova od 2003. godine i svojim radom značajno obogaćuje kulturnu scenu Niša i regiona. Aktivnosti nastavnika, saradnika i studenata su značajne na polju edukacije, kulture i humanitarnog delovanja u domaćim i međunarodnim okvirima - navodi se.

Fakultet umetnosti je nosilac nagrade grada Niša „11. januar“ i nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“ humanitarne organizacije „Nađi Raula“ za instituciju godine u domenu delovanja za mlade, ističu iz Ministarstva.

Ove godine je bilo 32 dobitnika Svetosavske povelje koji su nagrade dobili od ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SnežaS

    13:17 // 28. 1. 2024.

    SNS dekanica Fakulteta umetnosti dobila sns nagradu, ali za šta? Za tapkanje u mestu, za gubitak zgrade, za zaposljavanje partijskih kadrova i izvršavanje partijskih naređenja? Ova žena je nesposobna za vođenje fakulteta, idu izbori!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: