Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:31, 23. 8. 2019.

| Društvo

SNS bot centrala: Iz stranke ćute, stručnjaci upućuju na tajnost kao problem

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti, Danas
sns beograd
Internet tim je u redu, ali ne iza zatvorneih vrata; Foto: CINS

Niko iz SNS-a nije se oglasio ni nekoliko dana nakon teksta Južnih vesti o internet ili bot-timu u centrali ove stranke u Beogradu. Poslanik naprednjaka Vladimir Đukanović za Danas kaže da nije ni čuo za Južne vesti, iako ih odavno prati na Tviteru, ali da je normalno da se neko u stranci bavi internetom. Stručnjaci kažu da jeste normalno, ali da mora da bude transparentno i neisntrumentalizovano.

Sa adrese Palmira Toljatija 5, gde je sedište Srpske napredne stranke, niko još nije komentarisao to što je upravo odatle više od 22.500 glasova stiglo na vest o svedočenju bivšeg bota.

Ista IP adresa deo je mreže koja se zove SNS, a sa koje su na komentarima na Južnim vestima zabaležene brojne aktivnosti - više od milion njih. IT stručnjaci objašnjavaju da ovo jeste potvrda da je to zapravo takozvani bot - centar, odnosno softver koji je programiran da na komentare za određene vesti na izabranim portalima “lupa” pluseve i minuseve.

Poslanik Đukanović je na pitanje o tome čestitao internet timu, jer radi dobar posao, uz konstataciju da je normalno da u centrali stranke bude i neko ko se bavi internetom.

Bojan Perkov iz SHARE fondacije, bez želje da komentariše SNS bot-tim, kaže da je danas legitimno koristiti internet za političku aktivnost. Ipak, naglašava da je u celoj priči najvažnija transparentnost.

Problematična je potpuna netransparentnost takvog delovanja, u smislu da je već godinama jasno da postoje partijski "internet timovi", ali da javnost nema zvanične informacije o njihovoj poziciji unutar stranaka, tehničkim i ljudskim resursima kojima raspolažu i da li se koriste javni resursi, na koji način stranke obezbeđuju njihovo finansiranje, da li je reč o volonterima ili ljudima radno angažovanim za te aktivnosti i tome slično - kaže Perkov.

Posebni problemi, ističe Perkov, javljaju se na društvenim mrežama koje partije koriste za informisanje i pridobijanje građana za svoje ideje.

Međutim, problemi nastaju kada se onlajn platforme instrumentalizuju za političke svrhe sa ciljem koordinisanog uznemiravanja, provociranja, vređanja i vršenja drugih vrsta pritisaka na političke protivnike, stvarne ili percipirane. Pojedini ljudi, često su to novinari, aktivisti ili građani koji komentarišu određene društvene situacije postaju mete konstantnog dosađivanja unisonim komentarima, koje zna da preraste u vrlo mučno uznemiravanje - priča Perkov.

Specijalizovani softveri i čitavi bot-timovi koriste za političku borbu poslednjih godina u Srbiji, ali su i svetski trend. To su pokazala naknadna istraživanja kampanje oko izlaska Velike Britanije iz EU, ali i na predsedničkim izborima 2016. u Sjedinjenim Američkim Državama.


djukanovic Đukanović nije mogao da se seti; printscreenĐuka na Tviteru prati “Južne vesti”, a pita “ko su oni”

Perjanica SNS, član Predsedništva, voditelj jutarnjeg programa i narodni poslanik Vladimir Đukanović Đuka, na pitanje novinara lista Danas Miloša D. Miljkovića da prokomentariše saznanja Južnih vesti, odgovorio je da ne zna šta su i ko su Južne vesti.

Ipak, na Tviteru je Đukanović, poznat pod imenom @serbia_forever, pratilac našeg portala već neko vreme. Novinar Miljković kaže da je “zbunjenost” ovaj poslanik preuzeo od predsednika Aleksandra Vučića.

Đukanović veoma dobro zna šta su Južne vesti. Ta "zbunjenost" je preuzeta iz ponašanja njegovog lidera Aleksandra Vučića, koji kad god hoće da umanji nečiji značaj, pravi se da ne može tačno da se seti kako se ta osoba ili organizacija zove - kaže novinar Danasa.

On dodaje da je bilo tragikomično slušati Đukanovića, koji nakon toliko godina na javnoj sceni nevešto pokušava da izbegne odgovor na pitanje, praveći se da prvi put čuje da postoji SNS-ov "internet tim", to jest "botovi".

Kako bi se dodatno ogradio, odmah po završetku razgovora popularni "Đuka" se izjadao "tviterašima" da "uopšte nije ukapirao" šta sam ga pitao. Od dotičnog gospodina nisam očekivao da čujem istinu, to bi bilo neozbiljno. Očekivao sam jedino da kao član Predsedništva vladajuće partije ume bolje i elegantnije "da odigra" - rekao je Miljković.

Podsetimo, Južne vesti su objavile ispovest jednog od članova SNS internet tima, koji je govorio o organizaciji i funkcionisanju tog sistema.

Na komentare u tom tekstu, sa iste IP adrese stiglo je preko milion pluseva i minuseva. Ispostavilo se da je to adresa iz centra SNS-a u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djordje

    14:29 // 25. 8. 2019.

    Ala dislajkuju ovi botovi. Toliko su pismeni da ne znaju ni da kucaju, samo znaju da kliknu na dugmence. Prijatelji botovi... vi ste zato i tu gde jeste, da ste za nesto drugo sposobni onda ne biste tu bili. Da smislimo jednu novu, ko nema u glavi ima u prstima...

  • Petko

    12:12 // 25. 8. 2019.

    Ovo je interesantno: kažu, u redu je, samo što treba da bude "transparentno"??? Kako? Ko se u "plusevima", "munusevima", komentarima potpisuje... Kako je, tako je, odmah se prepozna ""bot" a neka ljudi rade svoj posao, za šta dobijaju "sendviče"... Meni ne smeta..

  • Ouzo

    07:27 // 24. 8. 2019.

    I ovakav ima naziv"Narodni" poslanik ?
    Nije narod ni zasluzio bolje,kad takve slusa ,gleda i cita njihove nebuloze !

    • ducka

      13:23 // 24. 8. 2019.

      Kakav narod, takav i poslanik!
      U proseku, neotesan i funkcionalno nepismen, na žalost...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: