Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 1. 7. 2011.

| Društvo

SPC neće uputiti poziv papi

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti
papa
Papa Benedikt XVI; foto: undiaenlavidadelgordo.wordpress.com

BEOGRAD, NIŠ - Srpska pravoslavna crkva najverovatnije neće uputiti poziv papi Benediktu XVI da prisustvuje proslavi 1700 godina Milanskog edikta 2013. u Nišu jer o pozivu papi nije postignuta saglasnost u Saboru SPC-a, prenosi Tanjug.

- Papa bi, možda, i dobio poziv da je prilikom posete Hrvatskoj obišao Jasenovac i odao poštu žrtvama koncentracionog logora u kojem je, prema najčešće citiranim podacima i izveštaju Komisije za utvrđivanje istine o tom logoru, ubijeno 700.000 Srba i oko 100.000 Jevreja i Roma. Kako se to nije dogodilo, a poglavar Rimokatoličke crkve obišao je grob hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, kome je posle Drugog svetskog rata suđeno zbog saradnje sa nacistima, izvesno je da će poziv papi za dolazak u Srbiju morati da sačeka neka druga vremena - navode u Patrijaršiji, a prenosi Tanjug

Pored poziva Vlade Srbije i katoličke hijerarhije, za dolazak pape Vatikan traži i poziv od Srpske pravoslavne crkve.

- Barem godinu dana pre posete, uobičajeno, poziv bi trebalo da bude upućen da bi bilo moguće obaviti odgovarajuće pripreme. Tema 'Niš 2013', uključujući u to i poziv papi, nalaze su u izvesnom zastoju od maja 2010, zato što su ti događaji u srpskom javnom mnjenju odmah povezani sa tragičnim događajima iz Drugog svetskog rata i sve više i više su njime uslovljeni - rekao je za Politiku apostolski nuncije, nadbiskup Orlando Antonini.

Milanskim ediktom je 313. godine car Konstantin uveo slobodu veroispovesti i prekinuo progon hrišćana u Rimskom carstvu, a centralna proslava godišnjice biće priređena u Nišu.
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan Ciric

    15:16 // 8. 7. 2011.

    Treba ohrabriti našeg patrijarha da povede našu crkvu u budućnost. Mi Srbi treba da u skladu sa svojom verom, snagom i dostojanstvom povedemo sve hrišćanske crkve u ujedinjenje. Ujedinjenje je proces koji mi moramo početi. Uzdizanje iz pepela komunizma, ratova i stradanja nas narod treba da izvede u skladu sa svojom vizantijskom tradicijom, sa svojim tradicionalnim vrednostima i u spomen na pretke kakav je bio Sveti car Konstantin Veliki. Sveti otac je važan kao institucija jednako kao i drugi patrijarsi, ali svima njima potrebna je lična hrabrost da se u upuste u razgovore posle godina stradanja ljudi. Veličina našeg patrijarha je upravo u hrabrosti i čovekoljublju. Treba mu pružiti svaku podršku da povede igru jer to je njegova uloga.

  • Davor Todorović

    14:06 // 3. 7. 2011.

    Ma kakav Papa bre, neka se on drži svojih tamo. U Nišu samo još Papa nije došao da nas prosvetli svojim prisustvom.
    To ima da bude opet ceo grad blokiran, kao Bog da dolazi na zemlji, ima da ga obezbeđuje cela naša policija, ima agenti iz Amerike i Evropske Unije da dolaze na sve strane...... Bolje neka ne dolazi.

  • Branko

    13:41 // 3. 7. 2011.

    Za Rimokatoličku crkvu Papa je na Zemlji naslednik Sv.Petra i "zamenik" Isusa Hristosa. Za Pravoslavca nema posrednika između njega i Živog Boga. Pravoslavac se obraća direktno svom Bogu i oprost za svoje grehove traži od samog Boga. To što je Rimokatolička crkva Alojzija Stepinca za njegova dela (nedela) proglasila "blaženim" i što mu se Papa klanja, to je njihova stvar. Bog će, kada za to dođe vreme, dati svoj sud, pravedan i nepotkupljiv.
    Cilj Papine posete u Niš je bio odvajanje SPC od bratske Ruske Pravoslavne crkve i Ruskog naroda.
    "Papina noga" želi da stupi na srpsko tle još od 1054. godine i da SPC stavi pod svoju "stolicu". Tu se ništa nije promenilo, menjaju se samo načini i metode.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: