Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 1. 7. 2011.

SPC neće uputiti poziv papi

papa Papa Benedikt XVI; foto: undiaenlavidadelgordo.wordpress.com

Srpska pravoslavna crkva najverovatnije neće uputiti poziv papi da prisustvuje proslavi godišnjice Milanskog edikta u Nišu jer o pozivu nije postignuta saglasnost u Saboru.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Nislija Srbin

    14:04 // 1. 7. 2011.

    Ovogo puta SPC je bila spremna da ucini korak napred.. i da uputi poziv.. to bi bilo jako vazno sa samo hriscanstvo za nase prostore i za nas grad.. na zalost ovakav odnos pape prema najmonstruoznijem dogadjaju II svetskog rata - ustaskom Jasenovcu, jasno govori da Vatikan jos uvek ne zeli ciste racune i mir na ovim prostorima ..tako da poziv nije zasluzio..

    • Zeljko

      16:28 // 1. 7. 2011.

      Nikada mi nece biti jasno zasto se mi bavimo dogadjaima u Hrvatskoj. Prethodni Papa se izvinio za sve zlocine koje je pocinio katolicki kler i to je dovoljno! Kao sto su za nas neki generali heroji tako je za njih u Hrvatskoj neki kardinal svetac... Zasto Papa nema prava da dodje u Nis? Zasto pravoslavci drze tapiju na proslavu 17 vekova hriscanstva!!! Hriscanstvo a ne pravoslavlje ili katolicanstvo! Mislimo o tome!

    • Nislija Srbin

      21:19 // 1. 7. 2011.

      ako se vec zeljko zanimas za tematiku.. onda izdvoji sat vremena i pogledaj ovaj film o jasenovcu..

      http://video.google.com/videoplay?docid=7382152105195322675

    • Milan petrovic

      21:44 // 1. 7. 2011.

      Zeljko tikvo bez korena, samosvesti, dostojanstva, obrazovanja...nek te je sram

  • Nislija Srbin

    21:18 // 1. 7. 2011.

    E Zeljko Zeljko.. tebi i takvima nikad na zalost nece biti nista jasno.. ne radi se o tome da se neko bavi hrvatima ili hrvatskom.. radi se o tome da su tamo pobijeni srbi na najsvirepiji moguci nacin ..klani na sve nacine, vadjena deca iz utrobe majki i da ne nabrajam.. zeleno svetlo je dato katolickom svestenstvu da bude iza celog tog projekta.. zato se to i zove klerofasistivki rezim.. nijedan papa se nije ogradio o konkretno tom zlocinu nad srbima..

    dosta smo se mi srbi izvinjavali svima i uvek bili spremni za oprostaj.. u hrvatskoj se ne samo ne izvinjavaju nego je tamo otvorena ustasoidna klima na svim nivoima.. Zeljko puno toga ne znas ocigledno tako da s tobom nema smisla pricati o ovome..

    drugo, pricas bez veze..nije "neki kardinal" nego glavni NDH kardinal!

    Pravoslavci ne drze tapiju ..proslava se vrsi paralelno i u Milanu i u Trijeru.. mi samo slavimo njegovo mesto rodjenja i to sto je bio nislija poreklom..i sto nam daje za pravo da budemo s razlogom ponosni..

    • Zeljko

      21:32 // 1. 7. 2011.

      Meni samo nije jasno kada se Papa izvini za sve zlocine jednog dana da li ce se ti mrtvi vratiti i sta imamo od toga kada krava prospe mleko... Gotovo je. Proslo je sve! Nema natrag... Uz sve postovanje i pijetet za zrtve, ali njih ne moze niko vratiti. Zlocin je zlocin i to stoji, ali je besmisleno stalno gledati u proslost jer se ona ne moze nikada vratiti i promeniti!

    • Zeljko

      21:34 // 1. 7. 2011.

      Pri tom bio sam u Jasenovcu i video tamo film i poklonio se zrtvama... Sve mi je jasno. Ali ne vidim smisao gledanja u proslost kao nacin da vidimo i gradimo buducnost!

  • dragoljub stamenkovic

    22:25 // 1. 7. 2011.

    Ako je za aktuelnog Papu Stepinac blazeni koji ce uskoro biti proglasen svecem, i ne treba ga pozivati. Treba postovati svaku veru i sve verske poglavare ali i ti verski poglavari moraju uzvratiti postovanje nasem narodu i nasem verskom poglavaru.

  • dragoljub stamenkovic

    08:02 // 2. 7. 2011.

    Gospodine Zeljko, ako ne budemo postovali proslost, necemo imati ni buducnost. Mozemo i trebamo oprastati, ali ne smemo zaboraviti.

  • Konstancije I Hlor

    20:40 // 2. 7. 2011.

    Ja - Flavije Valerije Konstancije, Vam se obraćam posthumno, rodjen u Nišu, kao i moj sin Konstantin Veliki. Jeste on bio moje najmilije dete, od voljene Jelene, u vezi iz ljubavi. Zato je moj uticaj i usmerenje, kako Jelene tako i Konstantina, bilo u duhu imperatora. Takodje sam svoju blagonaklonost, prema hrišćanima, prenosio na njih. Za Vas, su moji voljeni, sada sveci i zato očekujem, da se svekoliki hrišćanski svet, sakupi u našem Nišu na dan donošenja "Edikta o verskoj toleranciji" 2013.god.

  • Branko

    13:41 // 3. 7. 2011.

    Za Rimokatoličku crkvu Papa je na Zemlji naslednik Sv.Petra i "zamenik" Isusa Hristosa. Za Pravoslavca nema posrednika između njega i Živog Boga. Pravoslavac se obraća direktno svom Bogu i oprost za svoje grehove traži od samog Boga. To što je Rimokatolička crkva Alojzija Stepinca za njegova dela (nedela) proglasila "blaženim" i što mu se Papa klanja, to je njihova stvar. Bog će, kada za to dođe vreme, dati svoj sud, pravedan i nepotkupljiv.
    Cilj Papine posete u Niš je bio odvajanje SPC od bratske Ruske Pravoslavne crkve i Ruskog naroda.
    "Papina noga" želi da stupi na srpsko tle još od 1054. godine i da SPC stavi pod svoju "stolicu". Tu se ništa nije promenilo, menjaju se samo načini i metode.

  • Davor Todorović

    14:06 // 3. 7. 2011.

    Ma kakav Papa bre, neka se on drži svojih tamo. U Nišu samo još Papa nije došao da nas prosvetli svojim prisustvom.
    To ima da bude opet ceo grad blokiran, kao Bog da dolazi na zemlji, ima da ga obezbeđuje cela naša policija, ima agenti iz Amerike i Evropske Unije da dolaze na sve strane...... Bolje neka ne dolazi.

  • Dusan Ciric

    15:16 // 8. 7. 2011.

    Treba ohrabriti našeg patrijarha da povede našu crkvu u budućnost. Mi Srbi treba da u skladu sa svojom verom, snagom i dostojanstvom povedemo sve hrišćanske crkve u ujedinjenje. Ujedinjenje je proces koji mi moramo početi. Uzdizanje iz pepela komunizma, ratova i stradanja nas narod treba da izvede u skladu sa svojom vizantijskom tradicijom, sa svojim tradicionalnim vrednostima i u spomen na pretke kakav je bio Sveti car Konstantin Veliki. Sveti otac je važan kao institucija jednako kao i drugi patrijarsi, ali svima njima potrebna je lična hrabrost da se u upuste u razgovore posle godina stradanja ljudi. Veličina našeg patrijarha je upravo u hrabrosti i čovekoljublju. Treba mu pružiti svaku podršku da povede igru jer to je njegova uloga.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: