Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:01, 3. 9. 2015.

| Društvo

SPC opet negira smenu niškog vladike Jovana

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
vladika
Episkop Jovan na čelu niške eparhije zamenio sadašnjeg patrijarha Irineja; foto: eparhijaniska.rs

Iako se već nekoliko meseci u javnosti spekuliše da vladika Jovan napušta Eparhiju nišku, iz Srpske pravoslavne crkve su po drugi put negirali da je on suspendovan i naveli da je privremeno odsutan iz zdravstvenih razloga.

U današnjem saopštenju SPC-a, koje potpisuje episkop bački Irinej, odbacuju se navodi da je juče na sednici Svetog arhijerejskog sinoda episkop Jovan smenjen i da je za administratora eparhije postavljen vladika Teodosije.

Iako su “Večernje novosti” objavile da je Sinod odlučio da suspenduje Vladiku i da će to biti konačno potvrđeno za 6 meseci, Srpska pravoslavna crkva to demantuje.

Tačno je, naprotiv, da je Sinod privremeno oslobodio vladiku Jovana obaveza eparhijskog arhijereja, na njegovu molbu, a iz zdravstvenih razloga, i odobrio mu boravak u manastiru Ostrogu do sledećeg zasedanja Sabora, s tim da ga episkop raško-prizrenski Teodosije dotad zamenjuje u vršenju dužnosti eparhijskog arhijereja - kažu u SPC.

Napominju da nema bune sveštenika protiv vladike, kao i da odlazak episkopa Jovana u Eparhiju šabačku nije bio u opticaju na sednici, a mitropolit Amfilohije, kako tvrdi Irinej, nikada nije izjavio da Jovana vidi kao budućeg episkopa u Buenos Ajresu.

Prvi put se informacije o smeni niškog vladike pojavila početkom jula, što su iz SPC-a odmah demantovali. Nedavno se opet u javnosti spekulisalo da će on biti suspendovan na sednici Sinoda koja je održana juče, kao i da je sam episkop Jovan tražio da ga oslobode dužnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar Milanović

    12:40 // 4. 9. 2015.

    Vladika Jovan je BOŽJI ČOVEK.

    Čast mi je i neopisivo zadovoljstvo što sam imao priliku više puta da učestvujem na liturgijama vladike Jovana i slušao njegove Bogom nadahnute besede.
    NEPROCENJIVO !
    Želim mu svako dobro od Gospoda i da se niko ne "poigrava"pričicama nepotrebnim.
    Žao mi je ako ljudima smeta njegov red, visoki ciljevi i posvećenost Bogu.

    Rab Božji Aleksandar Milanović

  • Ciceron Zaplanjsky

    07:56 // 4. 9. 2015.

    Šta li je sve otkrio u eparhiji niškoj posle odlaska gospodina Miroslava Gavrilovića na mesto patrijarha?U SPC-u su odnosi slični kao i u svetovnoj čitaj komercijalnoj, stranačkoj vlasti),vlasti jer su to isti ljudi Srbi po poreklu.

  • informisan

    04:33 // 4. 9. 2015.

    Svi beogradski mediji pisu o njegovom proterivanju na jug Afrike... Nepozeljan u Nisu?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: