Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:44, 29. 9. 2021.

| Društvo

SSP traži odgovor nadležnih zašto je samo u Nišu legalizacija kuća 250.000 dinara

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
niš
Koliko košta legalizacija porodičnih objekata?; foto: JV

Koliko je porodičnih objekata legalizovano u Nišu od 2015. godine po ceni od 250.000 dinara, kao i šta će biti sa ljudima koji su, kako navode, nezakonito platili taksu po toj ceni i kojima su svi rokovi za žalbu istekli, neka su od pitanja na koja predstavnici Stranke slobode i pravde upućuju Upravi za građevinarstvo i gradonačelnici Niša. Praksa je, kažu, nastavljena, pa navode da je prošle nedelje jednom Nišliji u Upravi rečeno da je taksa poskupela i da iznosi 250.000 dinara.

Nedavno je Nišliji umesto 20.000 dinara legalizacija kuće naplaćena 250.000, pa je uz pomoć advokata prošao kroz proceduru koja je trajala mesecima i na kraju dokazao da bi Grad Niš i država trebalo da mu vrate novac.

Iz SSP-a kažu da se nezakonito naplaćuje legalizacije i danas, pa navode prošlonedeljni primer.

Ovo nije pojedinačni slučaj, dokaz za to je sve veći broj građana koji se javlja sa istim problemom, a pljačka traje i dalje, poslednji slučaj je bio prošle nedelje kada su u Upravi našem sugrađaninu usmeno saopštili da je taksa poskupela i da je sada 250.000 dinara - navode u saopštenju.

Iako u Zakonu o ozakonjenju piše da se prepoznaju stambeno-poslovne zgrade namenjene tržišnoj prodaji i propisuje taksu od 250.000 dinara, ističu da se Uprava za građevinarstvo dosetila Zakona o stanovanju po kome porodični objekti mogu imati do dve stambene jedinice, te da se stambenim zgradama smatraju one koje imaju tri i više stambenih jedinica. stranka Iz SSP-a pitaju zašto samo u Nišu legalizacija porodičnih objekata košta 250.000 dinara; foto: SSP

Suština je u nameni, da li se objekat koristi za porodično stanovanje ili tržišnu prodaju, a ne u kvadraturi i broju stambenih jedinica. Namena objekata se vrlo lako može utvrditi, da ne bude prostora ni za zloupotrebe od strane investitora, niti za nezakonito čerupanje građana. Ali gradska vlast primenjuje potpuno drugi zakon i to pogrešno kako bi naplatila veću taksu - dodaju iz SSP-a.

Tako je, navode, Uprava za građevinarstvo porodične objekte, koji imaju tri i više stambenih jedinica, ozakonila po tarifi namenjenoj stambenim zgradama i ljudima naplaćivala 250.000 dinara. Zato pitaju Upravu i gradonačelnicu Draganu Sotirovski:

Koliko je kuća (porodičnih objekata sa tri i više stambenih jedinica) legalizovano u Nišu od 2015. godine zaključno sa današnjim danom po ceni od 250.000 dinara? Šta će biti sa ljudima koji su potpuno nezakonito, a rešenje Ministarstva građevine je dokaz, platili taksu od 250.000 dinara, a svi rokovi za žalbe su istekli? Ako Uprava za građevinarstvo zna da je nezakonito naplaćivala takse, zašto to radi i dalje po istom šablonu? - pitaju iz SSP-a.

Podsetimo, advokat Maja Biculović je nedavno navela da je legalizacija po većoj ceni problem velikog broja građana Niša i da su joj neki od njih rekli da su ih iz Uprave za građevinarstvo ucenjivali da im neće izdati rešenje o ozakonjenju, čak ni nakon uplate od 250.000 dinara, ako se ne odreknu prava žalbe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • misko

    12:42 // 1. 10. 2021.

    da je mnogo mnogo je ali sto na vreme nisu?zato sto im drzava uzima sve,poskupelo sve i jadnici posle kad im se srusi gde ce?

  • Nislija

    17:40 // 29. 9. 2021.

    Srbija, nazalost moze im se

  • Raša

    16:46 // 29. 9. 2021.

    Gospodo iz SSP ako za sebe kažete da ste jedna od vodećih opozicionih stranaka, onda se u skladu sa tim i ponašajte. Mi kao građani možemo da pitamo Vas ili njih, a Vi kao ozbiljna stranka treba nešto konkretno da preduzmete. Da li ste podneli krivičnu prijavu protiv Gradonačelnice i GSA za nezakonitu podelu socijalnih stanova u Nišu ili makar prijavu Agenciji za borbu protiv Korupcije. NISTE

    • Razbibriga

      22:31 // 29. 9. 2021.

      Da si pravi Gradjanin, ne bi sedeo kuci, kucao na tastaturi i cekao da drugi pitaju i zavrse posao ! Nije dovoljno da zivis u gradu, da bi se smatrao gradjaniniom ! Gradjani su oni koji ne daju ne sebe, kao recimo oni u Parizu ili Atini !

    • Vlada

      23:11 // 30. 9. 2021.

      Oni mogu ukazati na naprevilnosti. Na nadležnim organima je da istraže i eventualno podignu optužnicu. Čemu onda služi tužilaštvo npr?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: