Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 30. 11. 2022.

| Društvo

Sa 10 ubistava žena i devojčica i jug Srbije na mapi femicida

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
mapa femicida, foto femplatz
Na jugu 10 femicida od 2020. do 2022. godine; foto: FemPlatz

Na prvoj interaktivnoj mapi femicida u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori, koja obuhvata ubistva žena i devojčica počinjena od 2020. do 2022. godine, od 80 slučajeva u Srbiji, čak 10 se dogodilo u Nišu, Vranju, Surdulici, Vlasotincu, Aleksincu, Sokobanji, kao i u Leskovcu, gradu gde je počinjeno trostruko ubistvo žena.

FemPlatz Femicide map Mapa i kao podsetnik; foto: FemPlatz Na jugu Srbije u prethodne dve godine desila su se 10 femicida, a prema podacima Organizacije FempPlatz, čak sedam je počinjeno 2020. godine, jedno 2021, a dva ove godine.

Najviše ih je bilo u Leskovcu gde je maja 2020. godine u porodičnoj kući pronađena četiri leša, među kojima su bile tri žene i jedan muškarac. Zbog sumnje da je sekirom ubio četiri člana porodice, istog dana je uhapšen 20-godišnji Leskovčanin M. I.

U Vranju su se toko prethodne dve godine desila dva femicida - februara prošle godine je telo 27-godišnje žene pronađeno na pumpi. Policija je tragala za 47-godišnjim M. S. kog je pronašla posle tri dana, ali se on prilikom policijske blokade ubio.

Marta ove godine, u istom gradu, policija je uhapsila je 45-godišnjaka iz okoline koji je u porodičnoj kući nožem ubo 45-godišnju suprugu, nanevši joj teške povrede. Ona je dan kasnije preminula je u niškoj bolnici.


Po jedan femicid u Nišu, Aleksincu, Sokobanji, Vlasotincu i Surdulici

policija Niš U Nišu jedan femicid; foto: JV / Ljubica Jocić U porodičnoj kući u Nišu 29. marta 2020. godine policija je pronašla beživotno telo 52-godišnje ženske osobe. Sumnja se da ju je ubio suprug koji je 6 meseci pre toga izašao iz zatvora nakon odsluženja 14 godina robije zbog ubistva prve žene.

Decembra 2020. godine ublizini centra Aleksinca, preko puta parka Brđanka, došlo je do pucnjave, u kojoj je muškarac najpre ubio 44-godišnju M. P, a potom se ubio.

Maja 2020. godine u Sokobanji muškarac je ubio svoju 69-godišnju komšinicu, kazuju podaci Femplatz-a, a aprila ove godine u jednom stanu u Vlasotincu policija je pronašla telo 31-godišnje žene.

Prvog dana juna 2020. godine jedan muškarac je ubio ženu i muškarca iz Surdulice, pa izvršio samoubistvo.


U Srbiji 80 femicida

Iz Organizacije Femplatz, koje je prikupilo informacije o 109 slučajeva femicida u Srbiji (80), Albaniji (24) i Crnoj Gori (5), ukazuju da je femicid rodno zasnovano ubistvo žene i predstavlja ekstremnu manifestaciju nasilja prema ženama i kršenje prava žena.

Informacije o femicidima na mapi prikupljene su iz medija, ali i proverene kod zvaničnih institucija i drugih organizacija. U dve trećine prikupljenih slučajeva, muški članovi porodice (sin, otac, brat) ili bivši i sadašnji intimni partneri su učionica femicida, tačnije 89 žena i devojčica ubile se osobe koje bi trebalo da im budu najbliže. Najmanje jednu trećinu slučajeva femicida pratilo je samoubistvo učionica i ovo su situacije koje moraju dublje da se analiziraju, posebno ako želimo da razumemo društvene odgovore na rodno zasnovano nasilje - navode iz Organizacije.

Biljana Janjic, FemPlatz - Regional forum of VAW Biljana Janjić iz Organizacije FemPlatz; foto: FemPlatz Prikupljanje informacija je počelo pre tri godine, kaže Biljana Janjić, izvršna direktorka organizacije FemPlatz, kada su aktivitkinje na društvenim mrežama objavljivale informacije o svakom femicidu u Srbiji kada bi se desio kako bi skrenule pažnju javnosti na rodno zasnovana ubistva.

U početku je ovo bila prateća aktivnost, jer smo bile fokusirane na istraživanja sudske prakse, kapacitete institucija da odgovore na femicid, izradu politika i zakonskih izmena. Vrlo brzo su počele da nam se obraćaju organizacije, mediji, pojedinci/ke i da se raspituju o broju femicida, karakteristikama, da nam šalju informacije i sugestije. Odlučile smo da informacije o femicidima koje smo prikupile podelimo sa svima, kroz izradu onlajn alata koji je jednostavan za korišćenje i pruža model za prezentovanje pristupačnih, sistematizovanih i transparentnih podataka. Tako je uz podršku UN Women i Evropske unije nastala ova interaktivna mapa femicida - navela je Biljana Janjić.

Osim informisanja javnosti, mapa služi svima kao vizuelni podsetnik da moramo mnogo više da radimo na razumevanju femicida i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, dodaju iz Organizacije.

Mapa je trenutno dostupna na engleskom jeziku, na sajtu organizacije FemPlatz.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milojko

    19:50 // 30. 11. 2022.

    Ima jedan taksista Valcic u Babusnicu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: