Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 23. 2. 2021.

| Društvo

Sa mesta gde je nađen Jovan poručeno: Država i nadležni da se uključe da se nestanci dece ne bi dešavali

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
Cvet za Jovana sveće foto: Nikola Mitić
Sveće, cveće, igračke i omiljeni sok za Jovana; foto: N. Mitić;

U čast 18-godišnjeg Jovana, koji je pronađen u nedelju ispred nedovršene zgrade u ulici Branka Krsmanovića u Nišu, porodica, prijatelji i oni koji ga nisu poznavali, palili su sveće, ostavljali cveće i flašu njegovog omiljenog soka. Najavili su osnivanje fondacije koja će pomagati da se spasu deca i poručili da policija nije dobro radila svoj posao dok se za njim još tragalo, kao i da deo krivice snose i nadležni iz gradske vlasti, koje su građani upozoravali da će zbog nezavršene zgrade kad-tad doći do tragedije.

Nesreća u kojoj je stradao 18-godišnji Jovan okupila je građane da u njegovu čast zapale sveće i ostave cveće, a na poziv njegove porodice da se pored mesta gde je pronađen od njega oproste. Rodbina, prijatelji, oni koji su ga poznavali, ali i oni koji nisu, odazvali su se pozivu i došli na oproštajni skup "Cvet za Jovana". Cvet za Jovana sveće foto: Nikola Mitić Građani čekali u redu da se oproste od stradalog mladića; foto: N.Mitić;

Većina građana opraštala se od stradalog mladića kod limene ograde iza koje je Jovan pronađen, ali je deo njih probio ogradu kako bi došli do tačnog mesta na kom je pronađen. Za Jovana je uz igračke i cveće ostavljena i flaša “pepsija”, jer je, kako svedoče oni koji su ga poznavali, taj sok najviše voleo da pije.

Kako se čulo od građana, njih danas nije okupila samo Jovanova tragedija, već i želja da ona bude i poslednja koja se desila.

Da se nestanci dece ne bi dešavali, a uz nadu Jovanove majke da će potraga za njenim sinom sa tragičnim krajem biti i poslednja, najavljeno je osnivanje fondacije koja će pomagati da se spasu i da se pomogne deci.

Ona je pozvala građane i da u Jovanovo ime čine dobra dela. Cvet za Jovana sveće foto: Nikola Mitić Podršku porodici dali Jovanovi drugovi; foto: N.Mitić;

Imam samo jednu molbu za Jovanovu dušu, ja sam se zaklela dok sam živa, da će sad u Jovanovo ime da se osnuje fondacija za pomoć deci i sve što mogu da uradim da pomognem da se spase bilo koji život. Svaki spašen život u Jovanovo ime je dan koji Jovan duže živi. Ja vas molim sve, za njegovu dušu, pomozite SMS za bolesno dete, spasite neku kucu, macu, on je voleo to da radi. Ali vas molim, nije bitno da li ste znali njega ili niste, baki nekoj na ulici udelite dinar, macu nahranite, jedan SMS pošaljite - navela je Jovanova majka.

Okupljeni koji su poznavali Jovana istakli su da je on bio svima najbolji drug, te da ne pamte da se s nekim posvađao ili potukao. Takvog ga pamti i porodica.

To dete nije znalo da se posvađa, da mrzi. To dete je bilo ljubav. To je dete sviralo, slikalo. On je skoro spasio mačku, spasili smo kuce. Čuvaćemo je, takvi smo. Svi će da vam kažu da je s njim samo smeh bio, radost i ljubav. On nije umro, on će uvek da živi - navela je ona.

Cvet za Jovana sveće foto: Nikola Mitić Nekoliko građana bili su na mestu gde je Jovan pronađen; foto: N.Mitić;


Ko je zakazao u Jovanovom slučaju - pitaju građani

Na skupu se od građana čulo ono što je pitao i osnivač Fondacije Tijana Jurić - zašto policija nije pretražila mesto na kojem je Jovanov telefon poslednji put bio uključen?

Zato je njegova majka poručila da u potragu za nestalom decom mora i država, ali i svi ostali da se uključe, kako se nestanci dece ne bi ni dešavali. zgrada za mlade naučnike Građani upozoravali na opasnost zbog nedovršene zgrade; foto: JV

Kad se dete izgubi, dete nije bicikl, pa da ga tražite, ako dođe, dođe. Ako ne, naći ćemo ga kad-tad da ga sahranite. Mora malo da se država i svi uključe, da se ne bi dešavalo. Ja nisam ni prva, nažalost, nisam ni poslednja, ali se nadajmo da ne bude ovakvih stvari više - istakla je.

Zgrada gde je pronađeno Jovanovo telo gradi se već 15 godina, zbog čega građani koji žive u okolini kažu da su upozoravali vlast da bi kad-tad u takvom okruženju moglo da dođe do tragedije.

Podsetimo, telo 18-godišnjeg Jovana pronađeno je posle 4 dana potrage nedaleko od mesta na kojem je poslednji put viđen, a na mestu gde je njegov telefon poslednji put bio aktivan. Istraga o smrti je u toku. Tužilac je naložio obdukciju i rezultati se očekuju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    21:46 // 23. 2. 2021.

    Ceo Nis je grad strave. Ovde postoje objekti koji zbog sudskih sporova stoje kao javni WC-u vec 30-40 godina. Stranac koji dodje u Nis, prvo mu se kosa digne na glavi od toga da se na svakom koraku vidi neka ruina, budzak i ne postojanje zakona. Od tvrdjave pa do perifernih delova, ima mracnih mesta na kojima glatko mozete da snimate filmove strave i uzasa. Bezbedan grad za klince samo tako.

    • Dragane,

      22:20 // 23. 2. 2021.

      takva scenografija jedino odgovara ovom filmu strave i uzasa koji zivimo.

    • Ana

      18:32 // 28. 3. 2021.

      Ne pričajte gluposti.

  • nikola

    18:28 // 23. 2. 2021.

    Objekat je "napravljen" kao kuća strave i užasa, jer ima više od deset godina kako nije konzerviran, i postao je utočište pacova, zmija i narkomana. I zbog toga je, naravno, kriv grad. Na policiji je da ispita da li je

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: