Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:18, 23. 12. 2022.

| Društvo

Sa novim prevoznikom ostali stari problemi u Prokuplju, stigao i zahtev za povećanje cena

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Flix a bus
Građani nezadovoljni uslugama novg prevoznika; Foto: Lj. M.

Najava da će novi prevoznik rešiti problem gradskog i prigradskog prevoza u Prokuplju, već posle nešto više od dva meseca "pala je u vodu" - građani se žale da se linije po utvrđenom redu vožnje ne poštuju, meštani seoskih sredina tvrde da su polasci ukinuti i ponovo se suočavaju sa problemima prilikom odlaska i povratka sa posla, iz škole, od lekara. Na sve primedbe na loš rad, iz firme Flix a bus odgovaraju slanjem zahteva za povećanjem cena od ukupno 39 odsto.

I dok su građani nezadovoljni i imaju veliki broj primedbi na novog prevoznika, a u Gradskoj upravi u Prokuplju su otvorili i kancelariju za prijem pritužbi na njihov rad, iz Flix a bus-a stiže zahtev za povećanje cene karte i to samo nešto više od dva meseca od kako su ušli u posao 1. oktobra ove godine pa se tako najjeftinija karta gradskog prevoza iz cenovnika na osnovu koga su dobili posao, sa 27 povećava na 45 dinara. prevoznik Novi prevoznki u Prokuplju traži povećanje cena posle samo 2 meseca; Foto: Lj. M.

Naša je obaveza, pre bilo kog razmatranja, da njihov zahtev okačimo na sajt Grada, a nadležne službe će odlučiti o opravdanosti tog zahteva. Koliko sam ja upoznat, tražili su povećanje od 39%, njihov zahtev je poslat na nekoliko adresa, čak i Komisiji za javno-privatno partnerstvo od kojih smo zatražili mišljenja da se izjasne oko opravdanosti zahteva. Konačnu odluku o povećanju, ako se tako odluči, usvojiće Skupština - rekao je Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja.

On potvrđuje da je bilo prijava nezadovoljnih građana, a pritužbe su stigle i iz Niš-ekspresa koji je bio najozbiljniji konkurent Flix a busu za dobijanje posla gradskog prevoznika na teritoriji Prokuplja. niš ekspres Pritužbe poslala i konkurentska firma Niš-ekspres; Foto: Lj. M.

Između ostalog, u prijavi se tvrdilo da su već povećane cene karte za grad u određenom procentu, bez bilo čije saglasnosti. Ja sam zahtev prosledio Flix a busu i saobraćajnom inspektoru koji treba sve da dokumentuje i sačini zapisnik, odnosno da utvrdi da li su pritužbe tačne. Ako jesu, prevoznik će dobiti prijavu - dodaje Aranđelović.

Na početku rada novog prevoznika sve je funkcionisalo kako treba i kako je precizirano ugovorom, povećan je broj linija, prevoz je pojeftinio, a novi prevoznik je 7 dana vozio besplatno sve građane u gradskom prevozu.

Ipak, samo nešto više od dva meseca ponovo su se javili stari problemi, a meštani se žale da se linije ukidaju bez ikakve najave i da je najteža situacija u popodnevnim i večernjim časovima, kada gotovo više autobusi i ne saobraćaju ka selima pa su prinuđeni da se snalaze na različite načine. Flix a bus Firma Flix a bus uskladila linije sa ugovorom; Foto: Lj. M.

Najveći problem imaju deca koja, nakon popodnevne smene, ne mogu da se vrate svojim kućama ili čekaju prevoz duže vreme. Prinuđeni smo da kolima, ko ima, silazimo po njih u grad, što dodatno opterećuje ionako skroman kućni budžet - kažu meštanin prokupačkog sela.

Ipak, kako saznajemo, novi prevoznik nije skraćivao i ukidao linije, već je u početku vozio više od kilometraže precizirane ugovorom od 42.000 kilometra. Flix a bus Flix a bus u Prokuplju obavlja gradski i prigradski prevoz od oktobra; Foto: Lj. M.

Oni su u startu krenuli da voze nešto veću kilometražu od one u ugovoru, zbog čega su linije bile duže, međutim kada su hteli da naplate dodatnu kilometražu, u Gradskoj upravi nisu mogli da plate više od 42.000 kilometra, nakon čega su se oni uskladili sa tom kilometražom - saznajemo u Gradskoj upravi.

Naglašavaju da je u proceduri odluka o povećanju kilometraže za gradsko-prigradski prevoz sa 42.000 na 58.000 kilometara i Skupština će u narednom periodu to razmatrati.


"Flix a bus" još nije dostavio potrebne garancije

Od dve bankarske garancije koje je Flix a bus trebao da dostavi sa početkom obavljanja posla, jedna je dostavljena pre nekoliko dana i to nakon urgencije Grada, dok druga do danas nije primljena u Gradskoj upravi.

Garancija za kvalitet obavljenog posla je nedavno dostavljena nakon urgencije, dok bankarska garancija za iznos koncesione nadoknade prilikom poslednje provere još nije dostavljena. Oni su obavešteni da nisu ispunili bankarske garancije i dat im je rok da to dostave - saznajemo u Gradskoj upravi.

Ukoliko ne ispune ugovorene obaveze, naredne nedelje je moguće da gradska vlast pokrene i postupak za raskid ugovora.


Povećanje cena usluga traže i drugi koncesionari

Beogradska firma Demetra A.B koja je tokom oktobra ove godine koncesiono preuzela deo komunalnih usluga u Prokuplju i narednih 15 godina biće zadužena za čistoću, parking servis, tržnicu i zelenilo, posle samo dva meseca predala je zahtev Gradskoj upravi za povećanje cena svojih usluga.

Isto je uradila i firma za izvoženje smeća Por&Werner Weber, ali i Javno komunalno preduzeće Gradski vodovod.

Sve te firme, kako saznajemo, traže usklađivanje, odnosno povećanje cena svojih usluga za oko 15 odsto.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • revizor

    20:05 // 24. 12. 2022.

    Baš smo iznenađeni znajući izvođača i naručioca posla.
    Malo mesto, pa se poznajemo međusobno.

  • Mima

    07:04 // 24. 12. 2022.

    Steta sto projekat propao. A ovi iz Zitoradje brze bolje pozurili da uzmu mustru.

    • Krece se u Zitoradji

      22:13 // 24. 12. 2022.

      Uskoro Flix a Bus i u Zitoradji...

  • Mario Majstorovic

    01:37 // 24. 12. 2022.

    Razlog sto vise NIS -EKSPRES ne vrsi tu vrstu prevoza lezi u ssmoj firmi,naime pocetkom jeseni su objavili da ce samo 2% polazaka odrzavati u odnosu na dotadasnji broj odnosno samo jednu liniju ce drzati a da pritom nisu naveli razlog zbog cega to rade

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: