Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 6. 5. 2021.

| Društvo

Šaban Bajramović dobija postavku u čuvenom džez i bluz muzeju u Americi

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
183078085_1885046231664265_8785989873956962913_n
Spomenik Šabanu Bajramoviću na Keju; foto: Nišvil

Delta Mississippi Blues Museum u kome se nalaze legati najpoznatijih bluz muzičara Amerike, namerava da organizuje postavku o kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću, saopštavaju iz Nišvila. Ovaj potez američkog muzeja, kako navode, znači da bi Šaban predstavljao prvog Srbina i Roma u svetu koji bi postao deo njihove postavke.

U muzeju se nalaze postavke najviše onih bluz muzičara koji su iz delte Misisipija, a taj ugledni prostor bi uskoro mogao da odiše i duhom čuvenog Nišlije Šabana Bajramovića koji je preminuo pre 13 godina. 180673363_803413123918136_2756753925110150970_n Postavka bi bila u muzeju u Americi; foto: Nišvil

Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projekt menadžeru Nišville džez festivala u USA Jeleni Ivanjac, u kojim izražava nameru da se organizuje postavka o srpkom muzičaru Šabanu Bajramoviću. Šaban bi bio prvi Srbin i Rom u svetu koji bi postao deo njihove postavke - navode iz "Nišvila".

Dodaju da je želju za sličnom postavkom pokazalo još nekoliko bluz muzeja, kao i muzej u Nju Orleansu– najčuveniji džez muzej, čiji je direktor Greg Lambsi, koji je potvrdio prisustvo na ovogodišnjem Nišvilu.

Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranjau spomen-sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u New Orleansu sa replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na nišavskom Keju - istakao je direktor "Nišvila" Ivan Blagojević.

U američkim muzejima, dodaju iz Nišvila, biće snimani delovi dokumentarnog filma Ja sam Šaban, koji govori o njegovom životu iz ugla onih koji su ga poznavali, a film potpisuje Željko Mirković.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Davna pesma je uvek tu!

    16:34 // 9. 5. 2021.

    Voleo sam onaj njegov duboki glas i stil pevanja! Romi baš i nisu, oni ivek imaju neke svoje za koje mi neznamo! To je isto ono jao kad narod iz centralne Srbije (Šumadija) ima svoje pevače a ovi iz prestonice neznaju za njih, o čemu je jednom govorio i Milić Vukašinović. (Šaban je bio odista veliki pevač, pa ma šta god neko mislio, nebitno sa koje strane).

  • Lj

    20:51 // 6. 5. 2021.

    Saban jeste vrhunski samouki muzicar, ali covek kome klice njegov rod, jok. To je pokazala i sahrana, ako kazujemo posteno; malo je bilo njegovih roma, vise je bilo glavesina iz tadasnje Vlade Srbije i raznih podrepasa.

  • kulturna

    15:54 // 6. 5. 2021.

    Svaka čast i respekt za delo našeg Šabana.Ostaje jedino žal što u svom gradu ne beše cenjen i poštovan.Svaka čast i g.Ivanu Blagojeviću za trud.

    • Pera ždera

      22:34 // 6. 5. 2021.

      Možda je zadužio ljude iz njegovog rodnog grada....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: