Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:15, 19. 9. 2011.

| Društvo

Sačuvajmo šume

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
Stara Planina
Stara Planina; foto: Snežana Trifunović

U Nišu je održan prvi sastanak tima koji realizuje zajednički bugarsko-srpski projekat zaštite šuma.

U gradskoj Upravi za poljoprivredu i razvoj sela pojašnjavaju da je polazna ideja da odnos prema šumama i u Bugarskoj i u Srbiji mora da se menja, a zajednički rad na ekološki nedeljivim celinama je veoma važan i mora se kontinuirano sprovoditi.

- Institucije koje se bave zaštitom šuma sa srpske i bugarske strane uspostaviti saradnju i razmeniti iskustva, videti koji su to primeri dobre prakse i sa jedne i sa druge strane, vezano za upravljanje šumama - kaže Dragan Petković iz Uprave za poljoprivredu.

Načelnica Uprave, Aleksandra Brzaković, podseća da Grad Niš ima urađenu Strategiju ekonomskog razvoja, uz ocenu da u njoj ruralna područja imaju veoma važnu ulogu.

- Projekat zaštite šuma se u to u potpunosti uklapa. Za nas je veoma važno da se kapaciteti institucija koje su uključene u ovakve i slične projekte značajno podižu, čime se postepeno približavaju standardima Evropske unije, ali postaju i efikasniji u radu sa našim građanima - kaže Brzaković.

Šume se danas u svetu prostiru na oko 4 milijarde hektara, što čini nešto preko 30% ukupne kopnene površine zemljine kugle. Ovaj odnos zastupljen je i u Srbiji, dok je u gradu Nišu on manji za skoro 15 posto.

Iz gradske Uprave za poljoprivredu ističu alarmantne podatke da je prema zvaničnim statističkim podacima od 1980. godine do danas na području grada uništeno čak 10.000 hektara šuma, uz zanemarljivo pošumljavanje.

- Ovakav odnos prema šumama je neodrživ i direktno ugrožava kompletan eko-sistem. Uništavanje šuma dovodi do promene mikroklime, devastacije i erozije zemljišta, poremećaja kod životinjskog i biljnog sveta, što sve na kraju utiče na kvalitet života ljudi - naglašavaju u Upravi.

Prekogranični projekat „Razvoj održivog upravljanja i korišćenja šuma“ finansira se iz IPA fondova Evropske unijea. Ukupan budžet projekta je oko 200 hiljada evra, od kojih je 75 hiljada predviđeno za realizaciju aktivnosti u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oprezan Srbin

    22:13 // 19. 9. 2011.

    Bugari sa Srbijom pregovaraju oko suma i pozara,a o ucescu u kfor-u i trgovini sa siptarima,kao i davanju koridora pregovaraju sa drugima.Zato je vreme najbolji pokazatelj:i proslo,i sadasnje, i buduce....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: