Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 22. 11. 2010.

| Društvo

Sagradio sto fabričkih dimnjaka

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

CRNA TRAVA – U selu Veljkovci, udaljenom od opštinskog središta četiri kilometra, na nadmorskoj visini od 1.230 metara, od dvadesetak domova, samo dva imaju stalne žitelje i tu se nikada ne gasi vatra.

Jedan od rođenih žitelja ovog lepog, uzbudljivog kraja juga Srbije Sima Kitanović živi na relaciji Leskovac – Crna Trava – Veljkovci, a poznat je ovde, ali i drugde, širom nekadašnje Jugoslavije, kao naimar fabričkih dimnjaka, jer je tom zanatu poklonio čitav radni vek.

"Zavičaj moje duše" – naziv je etno kuće Sime Kitanovića, koju je podigao u rodnom selu. U njoj se nalazi više od 300 predmeta koji su bili korišćeni u ovom planinskom kraju. Tu su kantari, razne makaze, preslice, tronožac napravljen pre gotovo devedeset godina, kantari, građevinski alat, kofer koji je njegov otac neizostavno nosio kada je kretao u "beli svet", šporet star šestdeset godina, raonik, fenjeri, gusle, tambure, čilimi, narodna nošnja, ali i kondir – najstariji predmet – čija se starost procenjuje na oko 200 godina!

- Najveći dimnjak koji sam sagradio je na termoeletrani u Trbovlju visok 360 metara. U Obrenovcu sam učestvovao u gradnji dimnjaka od 300 metasra, kolika je visina i dimnjaka u Bitolju, i Boru, ali i paraćinskoj staklari, Kaknju, Rijeci i Zagrebu. Tačan broj dimnjaka koja sam gradio ne znam, ali ih je bilo najmanje stotinak, pretežno betonskih – priseća se Sima Kitanović.

Ovaj vrsni građevinac je, u stvari, deo duge, uzbudljive neimarske priče o Crnoj Travi. Kaže da je njegov brat Jovan Kitanović bio posebno "majstor na glasu". O njemu je, kaže, snimljen i film, koji je prikazan u biokopima kao filmski žurnal. Film je videla i publika u Kanu u kategoriji kratkometražnih filmova.

- Izgradio je veliki broj dimnjaka, ali je sticajem čudnih, nesrećnih okolnosti, stradao prilikom jedne banalne intervencije na toplani niškog "Niteksa" – priseća se Sima Kitanović, jedan od najvećih crnotravskih graditelja dimnjaka.

Sima Kitanović besedi sugestivno, govori o danima koji su davno prošli, ali ih opisuje kao da se sve dešavalo juče, porekjuče.

Priseća se da je posle završene čuvene Građevinske škole u Crnoj Travi krenuo u svet i tako je nastavio pradedovsku tradiciju.

U beogradskom preduzeću "Crnotravac" bio je stipendista, kasnije neimar dimnjaka, a zatim je radio u "Vatrostalni" i sa kolegama iz te firme gradio čuvene kuvajtske tornjeve, ali i dimnjake na najvećoj petrohemiji u Evropi, na obalama Odre u Nemačkoj. 

- Ljubav – to je čudo, neimarstvo, pogotovo kada se grade dimnjaci, to je možda najveće čudo! – kaže na kraju Jovan Kitanović, koji ovogodišnje lepe jesenje dane provodi u Leskovcu, a povremeno odlazi do zavičaja, sela Veljkovci, gde se najlepše oseća.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragoslav Jovanovic

    20:36 // 3. 6. 2014.

    SVAKA ČAST MAJSTOR SIMO. 2005.SAM RADIO TE TRBOVLJE, DIVIO SAM SE TOM DIMNAKU.POSEBNO ME JE OBRADOVALO KADA SAM ČUO DA SU DIMNJAK GRADILI CRNOTRAVCI, PRIČAO MI ŠEF DRAGO KOJI RADI U TE.POZDRAV !!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: