Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 15. 3. 2018.

| Društvo

Sajam znanja i inovacija u niškom Oficirskom domu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Oficirski dom
Sajam će trajati celog dana i organizovaće se brojne radionice; foto: arhiva JV

Nastavnici i učenici osnovnih i srednjih škola moći će da učestvuju u različitim radionicama na TEDEd konferenciji Američkog kutka, koji se održava u petak 16. marta od 10:30 do 19 sati u Oficirskom domu u Nišu.

Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, u 12 sati počinje Sajam znanja i inovacija u nastavi, a organizatori kažu da je on namenjen nastavnicima i učenicima osnovnih škola. Sve do 16 sati će učenici moći da vide interaktivne postavke i učestvuju u radionicama.

U 16 sati uslediće govori polaznika TEDEd kluba Američkog kutka.

Učenici koji će prezentovati svoje govore uzrasta su od 13 do 18 godina i govore će izvesti na engleskom jeziku. Ovaj deo programa rezervisan je za starije osnovce, srednjoškolce, njihove roditelje, nastavnike i profesore, kao i sve one kojima se ideja TEDEd klubova dopada i žele da podrže mlade i njihove ideje i inicijative - kažu organizatori.

Konferencija koja se organizuje u Nišu je, kako kažu, rezultat zalaganja profesorke filozofije i TEDEd edukatorke Bojane Golubović, na čiju je inicijativu počeo da radi i Klub u martu prošle godine. Za to vreme je Klub iznedrio je mnogo mladih i uspešnih govornika.

Ovaj program postoji širom sveta i primenjuju ga nastavnici i profesori i njihovi učenici kako u školskom, tako i u neformalnom ambijentu. Cilj programa je da se slave i veličaju ideje nastavnika i učenika širom sveta - pojašnjavaju.

Poenta TEDEd kluba je da učenici uz pomoć odraslog edukatora otkrivaju, istražuju i predstavljaju svoje velike ideje i uče kako da ih pretoče u kratke govore, u TED stilu, na engleskom jeziku. Postoji i zvanični Jutjub kanal gde se postavljaju govori učenika.

Cilj postojanja ovakvih klubova širom sveta je stvaranje generacija mladih usmerenih na kreativna rešenja, a ne na probleme. Klub se oslanja na 4 stuba 21. veka: komunikaciju, saradnju, kritičko mišljenje i kreativnost - dodaju.

TEDEd je u svetu prerastao i u svojevrsnu obrazovnu platformu, koja svake nedelje služi nastavnicima i učenicima širom sveta.


Program konferencije

VELIKA SALA

GRAB (GRUBB) fondacija – jer sve boje su potrebne svetu

GRAB fondacija više od jedne decenije u svoja dva centra, u Beogradu i Nišu, na jedinstven način povezuje umetnost i edukaciju i podstiče školovanje romske dece. Pored edukativnih, brojne kreativne radionice: muzike, plesa, kreativnog pisanja, fotografije, dramska sekcija – omogućavaju našim polaznicima da razviju talente i neguju svoje bogato kulturno nasleđe. Budimo radoznalost, širimo vidike i trudimo se da naša deca izrastu u obrazovane, uspešne i ponosne predstavnike svoje zajednice.
Na TEDEd konferenciji Američkog kutka, GRUBB će se predstaviti svojim sugrađanima kratkom predstavom i plesnom tačkom.

Dedina garaža /deca od 3+/

Igračka ne mora da sija da bi detetu bila zanimljiva, dovoljno je da se okreće poput vrteške, a dete samo treba da shvati gde ide šraf, a gde ekser i da je samo sastavi. Dedina garaža je mesto gde oni mogu da osete materijale, koje možda nikada ranije nisu dodirnuli, mogu da vide kako se ponašaju drvo, brašno, tkanina, slama, mogu da sastavljaju, rastavljaju, šmirglaju, kucaju, i na kraju igračku koju naprave odnesu kući.
Nina Spasić i Dedina garaža vas pozivaju na zajedničko radioničarsko druženje na TEDEd konferenciji Američkog kutka.

NiMat /od 1. - 8. razreda/

NiMat (Niška matematika) jeste udruženje koje već godinama promoviše matematiku, povezujući je sa drugim oblastima nauke i pojavama i procesima u svakodnevnom životu. TEDEd konferencija se pobrinula da vam obezbedi kutak u kojem ćete moći svetu da pristupite kao Pitagora, Tales ili Dekart, radoznalo i matematički.
Pridružite nam se u petak, 16. marta u Oficirskom domu i otkrijte čudesan svet robotića, Stringart pravila, modularnih origamija, brejn tizera, mogućeg i nemogućeg i radionicu „igramo se brojevima“ namenjenu mlađim razredima OŠ.

Nauči me/ Unbox Hub /Od 5. - 8. razreda/

„Unbox – hab“ inovativnih edukacija!
Ovaj hab je nastao kao projekat organizacije „Nauči me“. Prostor u Takovskoj 8 je prvi co-learning hab u Nišu u kome se uči drugačije i mladima nudi sve ono što nedostaje formalnom obrazovanju.
Na konferenciji će prikazati 3D štampač, rezultate projekta Kod robotić i govoriti o upisu prve generacije mladih habera, kao i o kursevima koji će se desiti u 2018. godini.

Eigralište /svi uzrasti/

Koliko vremena dnevno provedete za računarom? Kada ste poslednji put odigrali neku kvalitetnu video igru? Da li se sećate da ste nešto iz nje naučili? E igralište vam kroz već popularnu igricu Majnkraft nudi prostor da se zabavite i u isto vreme nešto naučite. Na našem štandu imaćete priliku da testirate jednu od naših mini igara pod nazivom „BrainRush“ u kojoj rešavanjem matematičkih izraza prelazite nivoe! Ukoliko ste ljubitelj video igrica, dođite da se upoznamo i zajedno zabavimo!

Indigo /svi uzrasti/

Grupa za decu i mlade „Indigo“ postoji od 2013. godine. Naša misija je stvaranje adekvatnih uslova za život, razvoj, učešće i stvaralaštvo dece i mladih unapređivanjem obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, podsticanjem kulturnog stvaralaštva i promovisanjem aktivizma, interkulturalnosti, nenasilja i antifašizma. Verujemo da je svako, baš svako dete jedinstvenoi vredno. U svoje aktivnosti uključujemo decu iz marginalizovnih grupa, kao što su romska, raseljena, deca izbeglice...Stvaramo prilike za upoznavanje, druženje i zajedničke aktivnosti dece i mladih iz različitih grupa, gradova, zemalja...
U Društvenom centru u Nišu, koji vodi Grupa za decu i mlade „Indigo“ posotji Biblioteka igračaka, namenjena deci i roditeljima u cilju zajedničkog druženja i učenja kroz igru, koja radi uz podršku Romskog obrazovnog fonda. Biblioteka ima preko 180 edukativnih i interaktivnih igračaka koja deci služe za razvijanje veština, stvaralačkog mišljenja i učenja. Takođe, biblioteka sadrži i više od 200 dečijih knjiga i slikovnica koje shodno uzrastu i afinitetima dece iznamljujemo, ali i koristimo u redovnim aktivnostima sa decom.
Na TEDEd koferenciju donosimo edukativne i društvene igre, pomoću koji će posetioci i posetiteljke, između ostalog, moći i da počnu da uče romski jezik, koj pripada grupi idno-arijskih jezika i čiji govornici žive širom cele Evrope.

TEDEd /13-18 godina/

TEDEd program veruje da ideje imaju moć da promene stavove, živote, ceo svet. Sa željom da razvije radoznalost kod najmlađih i sasluša njihove ideje o drugačijem, lepšem i boljem svetu, TED razvija TEDEd program posvećen obrazovanju. Putem TEDEd platforme, nastavnicima je omogućeno da osmišljavaju časove na drugačiji, zanimljiviji i kreativniji način, po meri učenika. Ideje za lekcije koje možete pronaći na platformi osmislilo je preko 250000 nastavnika širom sveta, a animacije i zvuk se prave i sređuju u TED kancelariji u NJujorku. Saznajte šta sve možete da dobijete putem TEDEd platforme kao nastavnik, roditelj, učenik, kao čovek zaljubljen u nov saznanja i istraživanje.

Programi razmene S.A.D. /srednjoškolci/

Na štandu koji je posvećen programima razmene koje finansira američka vlada, moći ćete da se informišete o programima za srednjoškolce „FLEX“ i „Ben Frenklin“, kao i o programu „UGRAD“ koji je namenjen studentima. Imaćete priliku da iz prve ruke čujete o iskustvima srednjoškolaca koji su bili na nekom od pomenutih programa. Štand će biti postavljen u velikoj sali u periodu 12:00-16:00, a ako vas zanima prezentacija programa pozivamo vas da posetite našu prezentaciju u maloj sali od 14:30-15:00.

STEAM klub / MakerSpace Američkog kutka /svi uzrasti/

Na štandu Američkog kutka imaćete prilike da saznate nešto više o programima koje kutak orgnaizuje, da postanete naš član ili da učestvujete na nekom od STEAM i Makerspace proggrama. Na našem štandu učenici će moći da se igraju i uče pomoću interaktivne igre OSMO, ili pak da istraže svet tehnologije i nauke koristeći „LittleBits, MakeyMakey“. Za one sklonije umetnosti pripremili smo radionice Origamija od 13:30-14:30.
Prof. hemije Marija Dikić i naš STEAM klub pripremili su za vas i neke zanimljive eksperimente: „Bioplastika“ – plastika napravljena od skroba izolovanog iz krompira), „Kupus kao indikator kiselosti“ i eksperiment „Crna zmija“.

Youth Activation /svi uzrasti/

Lopta je jedina igračka koju imaju baš sva deca. U eri moderne tehnologije, nepravedno je zapostavljena, iako predstavlja moćno oruđe za razvoj dece. Na sebi svojstven način, interaktivni “playground for learning” pokušava da tradicionalno igranje igrica u virtuelnom svetu smesti u realni prostor. Aplikacija EduSphera je edukativnog karaktera, osmišljena u formi kviza, a deca je igraju u realnom svetu, gađajući loptom delove zidova na kojima se projektuje tačan odgovor.

URN „Partnerski za obrazovanje“ /roditelji, vaspitači, nastavnici, profesori/

Klub partnerstva roditelja/ki i prosvetnih radnika/ca koji rade na unapređenju obrazovanja dece na teritoriji grada Niša. Svrha kluba je da kroz pokretanje i okupljanje roditelja/ki i nastavnika/ca u našoj lokalnoj zajednici formiramo tim koji će se baviti unapređenjem obrazovanja i razvijanjem partnerskih odnosa. Cilj je udruživanje za dobrobit naše dece. Na štandu možete dobiti više informacija o radu kluba i svi zainteresovani roditelji i nastavnici mogu nam se pridružiti i postati aktivni članovi našeg kluba.

MALA SALA

MUSICORN

12:30-13:30 (učenici od 1. – 4. razreda)
13:30-14:30 (učenici od 1. – 6. razreda)

Ivana Ilić, prva je niška muzikoterapeutkinja, školovana u Barseloni, u Španiji. Trenutno radi i živi u Nišu gde je osnovala muzički studio za decu i roditelje „Musicorn“, kako bi promovisala ovu mladu naučnu disciplinu i razvila svest o važnosti rane stimulacije za dečiji razvoj. Uživa u istraživačkom radu i integraciji muzikoterapije sa drugim psihoterapijskim metodama, te tako, zajedno sa svojim interdisciplinarnim timom, uspeva da kreira jedinstvene tehnike za poboljšanje dečijeg mentalnog zdravlja.
Veruje da je muzika jedinstveno sredstvo komunikacije, koje nam omogućava da dopremo do neistraženih sfera ljudskog mozga.

PROGRAMI RAZMENE S.A.D.

14:30 – 15:00 /srednjoškolci/

Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship - međunarodni letnji program podrazumeva intenzivni akademski program na koledžima i univezitetima u SAD. Ovi programi su akademske prirode, i akcenat se stavlja na svetska pitanja, pored liderstva i društveno korisnog rada.
FLEX: Future Leaders Exchange Program - FLEKS program obezbeđuje stipendije srednjoškolcima iz Evrope i Evroazije kako bi proveli jednu akademsku godinu u SAD u američkim porodicama i pohađali nastavu u američkim srednjim školama.
Global UGRAD Exchange Program - Program obezbeđuje talentovanim studentima iz celog sveta stipendije za razmenu na nivou osnovnih studija u trajanju od jednog semestra na univerzitetima ili koledžima u Americi. U pitanju su redovne studije u kombinaciji sa društveno korisnim radom, profesionalnim razvojem, i kulturnim obogaćivanjem.

15:00- 16:00 /6.-16. godina/

FILOZOFIJA S DECOM

jeste program koji rukovodeći se postulatima filozofije obrazovanja uvaženog filozofa Lipmana, postoji u svetu već gotovo 50 godina. Smatra se najboljim programom za razvijanje kritičkog mišljenja kod dece uzrasta od 6 do 16 godina, budući da se sa 17 godina sreću sa filozofijom u formalnom obrazovanju. Kroz ovaj vid radionica, deca neguju svoju radoznalost i potrebu preispitivanja sveta, ali istovremeno i razvijaju ideje koje predstavljaju moguć rešenja svakodnevnih problema. U našoj zemlji ovaj program se kroz neformalno učenje razvija u Zrenjaninu, Beogradu, Požarevcu i Nišu. U Nišu ovaj program sprovodi Bojana Golubović, profesor filozofije u Gimnaziji “Svetozar Marković” i ekspert Pestaloci programa Saveta Evrope, gde izučava kako da radi filozofiju sa decom i kako da razvija sokratski dijalog u procesu istraživanja sveta i sebe.

Aleksa Bošković je bivši učenik Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, gde se kroz formalno obrazovanje i Filozofski klub upoznaje razvojem argumentacije u oblasti filozofije pod mentorstvom profesorke Bojane Golubović. Saradnja u oblasti radioničarskog pristupa umetnosti i filozofiji je nastavljena i predstavlja najlepši vid potrebe za celoživotnim učenjem.

EVOLUCIJA /svi uzrasti/

15:00- 16:00

Festival “Nauk nije bauk” ove godine slavi svojih 10 godina rada na popularizaciji nauke. Kao i ranijih godina, i ove godine će se održati u prostoru Elektronskog fakulteta u Nišu. Radionica “Evolucija”, biološke sekcije Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, predstavlja jednu od radionica koje će biti predstavljene na ovogodišnjem festivalu. Pretpremijerno možete učestvovati u njoj u okviru inovacija u nastavi TEDEd konferencije Američkog kutka u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oziris

    17:01 // 15. 3. 2018.

    U Srbiji se vec posle fakulteta u 27 godina dostigne Zenit u svom poslu, pa se ceka 10-15 godina da Oziris donese znanje sa zapada i sleti letelicom na zemlju Srbiju ili ploveci camcem na Nisavi. Za to vreme se"statira u kukuruzu".

  • Nut

    13:06 // 15. 3. 2018.

    Samo su potrebni brojevi 360,72,30,12 i da se odredi precesija i vreme radjanja Gospodara Sveta.

  • Saban

    12:24 // 15. 3. 2018.

    Mozda se tu medju njima krije novi predsednikak Amerike.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: