Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:11, 24. 2. 2018.

| Društvo

“Šakalijada” - lovcima potrebna, opoziciji apsurdna

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
lov
Očekuju da na "Šakalijadi" odstrele 3, 4 šakala; foto: A. K.

Dok niški opozicionar Branislav Jovanović tvrdi da je “Šakalijada”, koja se održava u nedelju 25. februara u organizaciji Opštine Pantelej, dokaz apsurda postojanja opština, jer pokazuje da "očigledno funkcioneri imaju vremena na pretek da se zabavljaju ovakvim stvarima”, Bratislav Ćirković iz Lovačkog udruženja kaže da je ova manifestacija potrebna da bi se lovci motivisali da love šakale, koji su opasni, ali nezanimljivi za ulov.

Niška Opština Pantelej sa niškim Lovačkim udruženjem već tradicionalno organizuje lov na šakale u širem ataru Gornje Vrežine, a osim lova, uobičajeno je i druženje uz ručak.

Pred ovogodišnju “Šakalijadu” reagovao je odbornik koalicije “Niš, moj grad” Branislav Jovanović, koji je manifestaciju nazvao “lov na šakala koga nema”. Posebno se osvrnuo na predsednika Bratimira Vasiljevića, čija Opština organizuje lov i ocenio manifestaciju “apsurdnom”.

Lovci se okupljaju da love šakala koga nema, ali u nadi da će ga pronaći. Pretpostavlja se da će pored zvanica iz grada gosti biti iz Belorusije i Rusije, gde je Vasiljević često boravio u svojim državničkim putovanjima, u cilju plodne privredne saradnje Niša sa ovim zemljama - dodaje Jovanović.

Kaže da će ova manifestacija, kao i one poput seoske olimpijade, paraglajding kupa, berbe grožđa, koje je organizovao predsednik Opštine, doprineti “privrednom razvoju” Panteleja, koja je prema prosečnim zaradama među 10 najsiromašnijih u Srbiji.

Pošto se na manifestaciji kuva pasulj, a možda i šakal završi u kazanu, to će olakšati situaciju i utoliti glad čelnika opštine, jer je opšte poznato da su na auto putu Beograd - Niš ugovorili korišćenje usluga sa specijalitetima kao što su ribić u kajmaku, jagnjetina i prasetina, kako bi se počastili u trenucima opuštanja prilikom dugih i napornih putovanja do Beograda i nazad - ističe Jovanović.

Podsetimo, odbornik niške Skupštine Branislav Jovanović je krajem prošle godine tražio smenu rukovodstva Opštine Pantelej, između ostalog i zbog toga što su parama građana putovali van zemlje i plaćali kafane u Nišu, Beogradu i na auto-putu.


“Ne očekujemo veliki ulov, ali ova manifestacije je potrebna”

Iako pred sutrašnji lov Bratislav Ćirković iz Lovačkog udruženja Niš ne očekuje da će uspeti da ulove više od 3 do 4 šakala, kaže da je ovakva manifestacija potrebna gradu, jer su ove ove životinje “predatorna vrsta i pretnja za domaće životinje, ali ih lovci slabo love, jer su im nisu zanimljive".

One praktično nemaju neku ekonomsku isplativost i nemaju ono - nekad je bilo da se love zbog mesa, krzna. Praktično je nezanimljiva vrsta za lovce. Stoga moramo na neki način da stimulišemo lovce, da bismo zadržali neku optimalnu brojnost i kako bismo sačuvali te gajene vrste - objašnjava Ćirković.

Iako je godišnji plan da se odstreli 140 šakala, kako kaže, lovci još nisu ni na pola puta. Ćirković nije mogao da precizira koliko šakala ima u okolini Niša, ali je rekao da se love u atarima Donjeg i Gornjeg Matejevca, kao i Donje i Gornje Vrežine.

Mi praktično lovimo na celom terenu, ali je sutra samo skup, odnosno ručak i centralna manifestacija, proslava završetka lovne sezone u Gornjoj Vrežini - dodaje Ćirković.

Napominje i da su šakali divljač koja je u Srbiji u ekspanziji “od kad je sišla sa Karpata”, jer praktično da nema prirodnog neprijatelja. Specifični su po tome što za 2 godine imaju 3 okota, a najveći problem prave u Velikom Gradištu, jer je to mesto gde su se prvi put pojavili u Srbiji. Ima ih i u selima i gradovima širom zemlje, a najviše ugrožavaju sitne domaće životinje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gnjila Banana

    21:02 // 25. 2. 2018.

    Preposteni Banana rece i ostadr ziv! Kako ga nije sramota da bilo sta komentarise!

  • Shaqualle o'neal

    20:12 // 25. 2. 2018.

    Šakali, ako ih je uopšte i bilo na teritoriji opštine Pantelej, izumrli su svesno zbog štroke, otpada, zagađenosti svake vrste i deponija na toj istoj teritoriji. Tako da je ostalo samo druženje uz ručak.

  • Срба

    18:21 // 25. 2. 2018.

    Подршка Јовановићу. Оваквом примитивизму у 21. веку нема места. Гомила пијаних и задриглих психопата који носе ватрено оружје и витлају њиме зарад “лова”. Такви данас убијају животиње, а сутра људе. Забранити законом овакве примитивности и забранити њихово подржавање од било којих државних структура- укључујући и општине!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: