Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:19, 25. 8. 2020.

| Društvo

Samo dan nakon akcije čišćenja, izletište Ćoška u Vranju ponovo osvanulo pod smećem

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Ćoška - akcija čišćenja
Aktivisti su očistili izletište u nedelju, 23. avgusta, već u ponedeljak se pojavilo novo smeće; foto: Privatna arhiva

Samo dan nakon što su članovi Udruženja “Borino i evropsko Vranje” detaljno očistili jedno od najstarijih vranjskih izletišta Ćošku, sakupivši oko 60 džakova smeća koje je čest prizor na ovom mestu - ono je opet osvanula pod smećem. U JKP Komrad kažu da će pomoći svakom dobronamernom građaninu koji želi pristojnu okolinu.

Na zvaničnoj stranici Udruženja članovi su objavili fotografije ovog izletišta dan nakon njihove akcije čišćenja, na kojima se vide razbacane flaše, limenke, papiri, napisavši:

Na našu žalost i razočarenje, ovako izgleda Ćoška samo jedan dan od akcije čišćenja i uređenja. Potrudili smo se da pokupimo i najsitniji otpad, goreli na suncu, davili se u prašini, zavlačali u šiblje… Da bi neko došao uveče i ovako ostavio, Ta nemarnost i nekultura verovatno potiču iz kuće. Hvala na razumevenju i tome što delite ove negativne emocije sa nama.

Na našu žalost i razočarenje, ovako izgleda Ćoška nakon samo jednog dana od akcije čišćenja i uređenja. ☹️ Potrudili smo...

Gepostet von Udruženje Građana - Bev am Montag, 24. August 2020

Na sabotiranje dobre volje svojih sugrađana da okruženje bude čistije i lepše i Vranjanci su odgovorili nezadovoljstvom u komentarima.

Razočarenje na svakom koraku. Svest ne postoji kod većine ljudi. Nažalost! Promenimo svest dajmo primer drugima i biće svima bolje.

To ti je varijanta kada smo čistili Moravu, a seljani sa mosta gledaju i razmišljaju, što li čiste kad se ovde đubre baca. Tako da, to je to - neki su od komentara ispod objave.

Dan ranije aktivisti su na stranici napisali da je akcija čišćenja ovog izletišta uspešno realizovana i da su uspeli da sakupe oko 60 džakova smeća.

Postavili smo table sa sloganom akcije - OČISTI SVAKU ĆOŠKU, kako bismo povećali svest svim ljudima koji tu borave, da za sobom ostave Ćošku onako kako smo mi to danas - poručili su Vranjanci.

S obzirom na to da na ovakvim lokacijama u Vranju ne postoje kontejneri i kante za smeće, iz Udruženja su apelovali najpre na JKP Komrad da ih postave kako bi savesni građani imali gde da odlože otpad, a zatim i na Komunalnu policiju da obilazi u večernjim satima ovaj deo grada i prduzme sve mere u skladu sa ovlašćenjima.


Komrad: Biće postavljene kante za smeće

Direktor JKP Komrad Zoran Dimitrijević kaže za Južne vesti da će u Ćoški biti postavljene prikladne kante za smeće i da su radnici ovog preduzeća danas bili da vide teren.

Ja uopšte nisam pristalica kontejnera. Ako ih budemo stavili, svi iz okoline, iz kuća, sokaka, vikendica će ih puniti i biće još veća deponija. Mi smo se dogovorili na kolegijumu da tamo postavimo kante za smeće na nekoliko lokacija, na stubovima... Naša ekipa je već bila danas da vidi teren. To ćemo sigurno odraditi. Na usluzi smo bilo kome ko je dobronameran i želi da mu okolina bude pristojna i pomoći ćemo. Mi dajemo logističku podršku, dajemo naša vozila, radnike da utovare - kaže Dimitrijević.

Preduzeće nema dovoljan broj radnika, dodaje on i kaže da ukupno 39 ljudi u 3 smene radi na javnoj higijeni i gradskom zelenilu u Vranju i Vranjskoj Banji, pa samim tim ne može fizički da se postigne da se ode svuda.

Članovi Udruženje građana “Borino i evropsko Vranje - Bev” nedavno su počeli sa svojim aktivnostima, a iza sebe imaju akciju uređenja sportskog terena i izletišta “Borino brdo”.

U Udruženju je trenutno nekoliko desetina članova, a kako su rekli okupili su se isključivo iz ideala i bez ikakve lične koristi i baviće se raznim akcijama, edukacijom, humanitarnim radom i projektima koji će doprineti boljitku Vranja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzionerka

    09:22 // 26. 8. 2020.

    Ne pomaze ni kontejner,ni cistac po glavi stanovnika - samo kazna. Kaznjavati prvo one,koji ne kaznjavaju ovo.

    • predlog

      11:48 // 26. 8. 2020.

      u makedoniji recimo, kazna je 50 eura za baceni pikavac ili papiric.
      kod nas bi mogao da se napuni budzet od takvih kazni.
      kada ce tako nesto kod nas da se uvede?

  • Aleksandra

    09:09 // 26. 8. 2020.

    Mi smo necivilizovana država. Naša država ne brine o zaštiti životne sredine, nema strogih kazni ni kontrole. Dokaz su reke i priroda pune đubreta, kao i izletišta i gradovi. Stroge kazne i kontrola bi naučile ljude da priroda nije deponija i da reka nije kontejner. U našoj državi se pijaća voda koristi za pranje automobila i tepiha!!! Eto, to je naša ekološka svest.

  • Mika

    00:38 // 26. 8. 2020.

    Stoka ostaje stoka bez obzira na predjenu distancu i potroseno vreme.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: