Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 28. 1. 2017.

| Društvo

Samohrana majka 3 godine bez struje zbog dalekovoda blizu kuće

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Bez struje
Uče pod svećom; foto: Flicker/ photographybyrenchi

Iako je, tvrdi, za izgradnju kuće dobila građevinsku dozvolu, čime joj je garantovana i mogućnost priključenja struje, samohrana majka i njeno dvoje dece od 2013. žive u mraku. Uprkos tome što postoji i presuda o privremenom priključenju, EPS nije ispoštovao ovu odluku Suda, jer je, kažu, kuća izgrađena uz dalekovod i njeno priključenje na mrežu bilo bi opasno.

U Distribuciji objašnjavaju da je priključak struje ovoj porodici moguć jedino ukoliko se izmesti dalekovod, ali oko toga ko to treba da uradi, spore se ove dve strane.

Kada su rešili da izgrade kuću u Pasi Poljani, uredno su, kaže vlasnica, platili građevinsku dozvolu i ispunili sve uslove za izgradnju. Međutim, kada je trebalo da im se priključi struja, nastao je problem, zbog toga što prethodno mora da se izmesti stari dalekovod izgrađen još šezdesetih godina. Zbog toga su bez struje već više od 3 godine.

Snalazili smo se kako smo umeli, povremeno smo uzimali struju od komšija kad smo mogli, ali evo od letos smo potpuno bez struje. Izmeštanje bandere, kako smo čuli, košta više hiljada evra, a ja kao samohrana majka dva školarca zaista nemam taj novac, a i smatram da nije moja dužnost da to uradim, već to treba da učini Distribucija - kaže vlasnica kuće Maja Milovanović.

Iako je Osnovni sud u Nišu krajem 2016. godine doneo rešenje kojim je naložio privremeno priključenje struje, dok se ne reši spor oko toga ko će da izmešta dalekovod, iz Distibucije to nisu učinili, već su uložili žalbu na presudu.

Prema njihovim rečima kuća nije ni smela tu da bude izgrađena, pa ne znaju kako su vlasnici uopšte dobili dozvolu za izgradnju, jer je žica dalekovoda udaljena svega 70 cm od krova kuće, pa bi priključak struje pored samog dalekovoda predstavljao rizik po same ukućane i okolini.

Dalekovodom koji se prostire iznad kuće Maje Milovanović, na svega 70 cm od krova kuće, napaja se električnom energijom osam trafostanica, a preko njih i više od 1.000 kupaca. Građevinski i elektro radovi na izmeštanju spornog dela dalekovoda doveli bi do problema u napajanju svih tih potrošača - objašnjavaju.

Dalekovod, međutim, nisu dužni da izmeste jer, kako kažu, Distibucija tu obavezu ima samo kada se radi o objektima od javnog značaja, a ne i za potrebe izgradnje privatnih objekata.

Distribucija nije u mogućnosti da snosi celokupne troškove izmeštanja dalekovoda, jer se svaka investiciona aktivnost planira u određenim planskim dokumentima, a planiranje ovakvog troška nema zakonsku osnovu, upravo zbog pomenutog Zakona o energetici - kažu u Distribuciji.

Iz gradske Uprave za izgradnju, koja je nadležna za izdavanje građevinskih dozvola, ističu da je Elektrodistibucija dužna da uključi struju ukoliko kuća ima građevinsku dozvolu. Međutim, kako je moguće da neko dobije dozvolu za gradnju pored dalekovoda, nisu objasnili. 

Viši sud u Nišu trebalo bi, kako ističe vlasnica kuće, da donese i konačnu odluku početkom februara o priključku i izmeštanju te bandere. Međutim, dok se dvoje dece smrzavaju i žive u nehumanim uslovima, ostaje neizvesno hoće li ova porodica napokon dobiti struju i kako će se problem rešiti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slobodan

    12:45 // 29. 1. 2017.

    Unišu gradjevinsku dozvolu možete dobiti i mimo GUP-a i detaljnog urbanističkog pla,a kkasnije isti objekat dobija upotrenu dozvolu.
    Šta vam ovo govori.Zavisi od toga ko gradi????

  • lahor

    16:19 // 28. 1. 2017.

    Svuda neoravilnosti

  • Меда

    15:13 // 28. 1. 2017.

    Нажалост, ово је сличан случај као и лажиране регистрације.
    Држава буде преварена јер користи систем наплате из 18. Века (а не нпр плаћање картицом на лицу места) и за то су крива трећа лица (они који су добили саобраћајне).

    Дозвола за градњу има сврху да избегне баш овакве случајеве.
    Нажалост ни онај ко је издао дозволу вероватно није имао увид у ЕД мрежу...
    Крив је: систем.
    Риба смрди од главе

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: