Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:20, 9. 4. 2020.

| Društvo

Samostalni sindikat: Hitno zaštiti radnike “Jure”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
jura11-nis-protest-korona-foto-vkeser
Štrajkuju već 2 dana i neće u halu; foto: V. Keser

Na dešavanja u fabrikama Jure u Srbiji, reagovao je i predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović, koji je prvo zatražio od Kriznog štaba Vlade Srbije da hitno zaštiti radnike, a danas ih je zamolio “da zaustave hir poslodavca”.

On je u poslednjem pismu napomenuo da razgovor sa menadžmentom Jure nije moguć.

Preporuke koje dajete, čak zabrane i restrikcije koje su opravdano uvedene, očigledno ne važe za sve. Menadžment u ovim pogonima vrši pritisak na radnike da svakodnevno dolaze na posao, i to prepunim autobusima, bez ikakve zaštite. Pri tom, radnike ucenjuju, za dolazak na posao uz rizik po sopstveno i zdravlje porodice poslodavac obećava bonuse od 5.000 dinara nedeljno, a za nedolazak na posao kazna je ostajanje bez posla i zarade - piše Orbović.

Podseća i na slučaj leskovačke Jure gde ve ima obolelih od korone, kao i na to da za radnike u pogonima nije obezbeđena zaštitna oprema, niti se poštuje propisano rastojanje tokom rada.

Stoga Vas, u ime zaposlenih i građana Srbije, molim da svojim autoritetom zaustavite hir poslodavca, čija delatnost, pritom, nije od javnog interesa, a kome je jedini cilj profit po svaku cenu, te da se preduzmu energične mere i zaštiti zdravlje i životi zaposlenih i njihovih porodica, odnosno svih građana Srbije - završio je Orbović.

Na pitanje da li će se nešto preduzeti u Juri odgovor nisu imali lekari na konferenciji za medije u 15 sati, ali su podsetili da mere Vlade moraju da se poštuju.

Podsetimo, zaposleni u Nišu već 2 dana su u štrajku, a kažu da ne uspevaju da pričaju sa menadžmentom koji im je ponudio dodatne stimulanse za dolazak na posao u vreme vanrdnog stanja i pandemije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djuka

    19:23 // 10. 4. 2020.

    Nije samo Yura u pitanju... Zumtobell nije ni prestajao da radi,čak su primali nove radnike i Johnson Ekectric je počeo sa radom naravno uz slične pretnje radnicima i bez primanja potvrda za majke koje imaju decu mladji od 12 godina...

  • Dzamutka

    12:24 // 10. 4. 2020.

    @ Mica- Jel si to na Pinku cuo ? Sram da te bude lazi koje ispaljujes ! Zbog takvih smo dovde i dogurali !
    Cestitke za Orbovica, a ne nekakav sindikat sns-a "Sloga" daje izjave a ima ih za kombi !

  • Mica

    00:17 // 10. 4. 2020.

    Nije njima korona vec im se ne radi. Ne mogu u fabrike a mogu jedan pored drugog i tako se siri virus. Posle ovog naci ce drugi razlog za strajk, nije im ovo prvi put.

    • Cvetkovic Branislac

      08:51 // 10. 4. 2020.

      Mico kratko i jasno,ali neizmerno glup komentar

    • Kile

      10:24 // 10. 4. 2020.

      Sedi jedan

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: