Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 16. 1. 2013.

| Društvo

Šansa za fer suđenje zatvorenicima

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
zatvor.jpg
ilustracija; foto: trojka.rs

Osuđenici koji smatraju da su pogrešno osuđeni jer tokom procesa nije ispoštovan postupak, mogu da se obrate niškom Centru za ljudska prava.

Pravnom timu Centra moći će da se jave osuđenici iz zatvora u Nišu, Požarevcu i Sremskoj Mitrovici koji su u zatvoru minimum godinu dana a nisu prisustvovali suđenju, kao i osuđenici koji su gluvi ili nagluvi, a smatraju da nisu imali odgovarajućeg prevodioca tokom suđenja.

Advokat Centra Milan Jovanović kaže da oni koji su oštećeni mogu da dobiju šansu da novo, fer suđenje.

- Istražujući kršenja ljudskih prava osuđenika u zatvorima naišli smo na slučaj jednog protiv koga je pokrenut novi sudski postupak iako je već bio u zatvoru na odsluženju kazne. Dakle, bez njegovog znanja dodeljen mu je branilac koji će ga zastupati, a kada je presuda doneta dostavili su mu je u zatvoru - kaže Jovanović.

On objašnjava da će prikupljanje i analiza podataka trajati godinu dana, a da će izdvojiti do 30 osuđenika koji imaju osnova da traže novo suđenje.

Svi koji misle da prilikom vođenja njihovog postupka nije ispoštovan zakon i da je to uticalo na odluku suda, mogu da pošaljui prijavu na adresu Centar za ljudska prava – Niš, Generala Milojka Lešjanina 12/1, 18000 Niš, R Srbija.

Ove aktivnosti deo su programa “Ka boljim rezultatima reforme pravosuđa” koje finansira Delegacija EU u Republici Srbiji i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: