Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 28. 1. 2021.

| Društvo

Saobraćajci pojačavaju kontrolu važenja registracije, koristiće kamere za otkrivanje prekršaja

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
saobracajna policija kosta
Pojačana kontrola istekle registracije; Ilustracija; foto: MUP

Da bi otkrili vozila na ulicama i auto-putevima kojima je istekla registracija, iz Uprave saobraćajne policije najavljuju pojačane kontrole tog prekršaja. Vozila sa isteklom registracijom otkrivaće kamerama za video-nadzor saobraćaja u gradovima, na auto-putevima i graničnim prelazima, kao i novim kamerama na patrolnim vozilima.

Kako je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da motorna i priključna vozila ne smeju da učestvuju u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja registracione nalepnice, taj prekršaj biće pod pojačanim nadzorom saobraćajaca u narednom periodu, saopštavaju iz Uprave saobraćajne policije.

Policijski službenik koji u saobraćaju zatekne vozača koji upravlja vozilom kome je istekao rok važenja registracione nalepnice, izdaće vozaču prekršajni nalog, a vozilo će isključiti iz saobraćaja i od vozača će oduzeti registarske tablice - navode iz Policije.

Vlasnik ili korisnik vozila, koji ne vrati registarske tablice u roku od 60 dana od isteka važenja registracione nalepnice, biće novčano kažnjen.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara, ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik fizičko lice, novčana kazna u fiksnom iznosu od 20.000 dinara ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik preduzetnik i novčana kazna od 50.000 do 600.000 dinara ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik pravno lice - dodaju iz MUP-a.

Podsećaju i da posle 60 dana od isteka važenja registracione nalepnice, nije moguće izvršiti njeno produženje sa istom registarskom oznakom, već je neophodno vratiti registarske tablice i podneti zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole i tablica, što značajno uvećava troškove produžetka registracije.

Oni koji to ne učine, pojašnjavaju, dužni su da vrate registarske tablice organu koji ih je izdao, čak i onda kada takvo vozilo ne koristi u saobraćaju.

Naglašavaju da u slučaju saobraćajne nezgode, koju izazove vozač vozila kojem je istekao rok važenja registracione nalepnice, odnosno rok polise osiguranja, štetu nadoknađuje Udruženje osiguravača Srbije.

Nakon toga se, dodaju iz Policije, regresni zahtev u visini isplaćenog iznosa naknade štete, kamate, sudskih i drugih troškova ostvaruje od vlasnika vozila, bez obzira na to ko je upravljao vozilom u nezgodi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    09:25 // 29. 1. 2021.

    Ma najbolje ispred svake kuce po jedan saobracajac, i cim upali neko auto da se bacaju na njega, ili eventualno da udomimo svakog da sedne u kola pa da pise kazne dok ga vozimo, ili da se sami prijavljujemo za prekrsaje...

    • Jasar

      13:23 // 29. 1. 2021.

      Samo udarajte minuse, dotle pokazuje koliko nemate kola, nemate nista, imate gnev, zelite zlo, ako je nekog zgazio jel treba da sada mi sirotinja da pastamo???, druga stvar jel ce da se preduzme zbog ovakve odmazde nesto, ovo postalo necuveno, kazne samo prste jer ste vi ljudi normalni?

  • Prijepolje

    20:09 // 28. 1. 2021.

    Evo npr.u Prijepolju frajer koji ni lekarsko ne moze da dobije a kamo li vozacku godinama vozi bez vozacke dozvole.Rizik je naci se na putu kada on proleti na putu od Begovog mosta prema Prijepolju sa bijelim Seatom pp 006 pv
    Ako primetite spasavaj se ko moze i neka vam je bog u pomoci

  • Naissus

    18:50 // 28. 1. 2021.

    A kada ce kamere za policajce koji ne vezuju pojas u toku voznje, koji ne skidaju telefon sa usi u toku voznje, koji redovno seku trake bez signala, koji pale rotaciju kad i kako im se cefne?? Kada ce kamere za policajce koji sede po kafanama u radno vreme dok se desavaju nezgode samo par stotina metara dalje???

    Policija prima platu iz budzeta!! Za pametnog i vise nego dovoljno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: