Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:08, 30. 11. 2019.

| Društvo

Saobraćajne gužve u Nišu zbog rekonstrukcije bulevara i zatvorene naplatne rampe

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
gužve
Vozači po sat vremena ostaju zaglavljeni u saobraćaju; foto: Vanja Keser

Poslednjih nekoliko dana primetne su velike saobraćajne gužve u Nišu, a asistent na Visokoj tehničkoj školi Vladimir Popović kaže da je glavni razlog rekonstrukcija Bulevara Nikole Tesle koja se odužila, ali i zatvaranje naplatne rampe “Niš istok”. Danijel Dašić iz NKD-a gužve vidi kao generalnu probu onoga što će se dešavati kada se rampe otvore.

Čekanje u koloni, trubljenje i nervoza - sve češća slika na niškim ulicama. Ona je najaktuelnija u takozvanim “špicevima” kada se mnogi prevoze do ili sa posla.

gužve Gužve zbog naplatne rampe ili rekonstrukcije Bulevara?; foto: Vanja KeserIako se na društvenim mrežama komentariše da su za sve krive naplatne rampe, asistent Popović kaže da je “glavni krivac” rekonstrukcija Bulevara Nikole Tesle koja se odužila.

Cela traka je pod rekonstrukcijom i to je 1.200 vozila na sat izbačeno iz upotrebe. Sa druge strane uzeta je jedna traka i tako su dodatno smanjeni kapaciteti. Sada je 3.600 vozila sabijeno u jednu traku. Loše je rešena situacija na raskrsnici kod Jagodin-male. Isključeni su semafori i pustili su da saobraćaj ide svojim tokom, pa tako nastaju šok talasi kada vozači iz Jagodin-male hoće da se ukjluče, a nemaju prvenstvo i tu se stvara problem - pojašnjava Popović.

Na aktuelne gužve utiče i zatvaranje naplatne stanice “Niš istok” gde niti može da se izađe, niti uđe u grad.

“Niš istok” je isključen pa imamo situaciju da sva vozila koja su se isključivala na Niš istok sada se isključuju na Bulevar 12. februar. Mnogi od njih koriste severnu saobraćajnicu i dodatno pune Bulevar Nikole Tesle - kaže Popović.

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, koja je na Fejsbuku pozvala građane na otvaranje naplatne rampe u centru Niša, uz napomenu da je poziv šaljive prirode i da se neće stvarno desiti, upravo rampe krivi za gužve.

To je generalna proba onoga što nas čeka kada budu urađene naplatne rampe i kada ljudi budu više putovali tamo gde se ne plaća, nego tamo gde se plaća - priča Dašić.

gužve Kolone i kod Banovine; foto: Vanja KeserIako je prvobitno bilo najavljeno iz Puteva Srbije da će 3 od 4 novih naplatnih rampi oko Niša početi da rade od 1. decembra, juče su saopštili da se ta odluka odlaže na inicijativu Nišlija i dok se ne izgrade sve naplatne rampe. Kada bi sve naplatne rampe trebalo da budu završene i počnu sa radom - nisu precizirali.

Podsetimo, poslednjih dana je gotovo nemoguće bez zadržavanja u saobraćajnim gužvama stići od jednog do drugog kraja grada, a najkritičnije je u Knjaževačkoj, na Bulevaru Nikole Tesle, Ulici Aleksandra Medvedeva i delimično na Bulevaru 12. februar.


Završetak Somborskog bulevara jedini spas

I Dašić i Popović se slažu da rasterećenje niških saobraćajnica zavisi od izgradnje Somborskog bulevara.

Potrebne su nam dve, tri nove ulice. Da se završi Somborski bulevar, a to nam već 7 godina obećavaju. Potrebano je da se saobraćajnice po Nišu reasfaltiraju i obnove na adekvatan način. I potrebno je napraviti mogućnost uključenja na auto-put kod Proseka - kaže Dašić.

Sa druge strane Popović uočava da je Niš na ivici saobraćajnih kapaciteta i da se to vidi sada kada su samo 2 stvari zatvorene.

Veliki problem je što nije napravljen kružni prsten oko grada Niša, koji je trebalo da spoji Somborski bulevar, Bulevar Medijana, Južni bulevar i Bulevar 12. februar. Još 2008. je zaplaniran i on treba da vuče tranzitni i teretni saobraćaj kako ne bi išao kroz centar grada - kaže Popović.

Međutim, iako je ovaj prsten ucrtan i u Generalni urbanistički plan Grada Niša, već više od 10 godina nije izgrađen u potpunosti.

Poslednje što je urađeno jeste veliki kružni tok na raskrsnici Bulevara Nikole Tesle i novoizgrađenog Bulevara Heroja sa Košara, ali se tu stalo i nije poznato kada će na isti kružni tok da se uključi i Somborski bulevar koji je “prekinut” nedaleko od Pantelejske crkve.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dimitrije Rakic

    12:25 // 21. 12. 2019.

    Neverovatno, koliko se dugo prica o tom Somborskom bulevaru i prikljucnim ulicama,kako bi se rasteretila ulica kosovke devojke.,ostaju samo price.Lice i nalicje gradske vlade one prije i ove sadasnje je isto.Naselje Pantelej (moja procena ne manje od 20000 stanovnika toliko je u saobracajnom smislu <uradjeno> da nema ni ulica ni sokaka kao da se radi o selu negde u sumi.Dajte se upamet i pocnite

  • Nikola

    00:11 // 4. 12. 2019.

    Pored somborskog, mora da se spoji komren sa vinikom i matejevačkom petljom i kraj za sve guzve zauvek

  • E stručnjaci šta radite

    10:08 // 2. 12. 2019.

    Gde je ta gradska saobraćajna inspekcija gde su inspektori da nam objasne kako treba da se sankcioniše ova situacija šta rade stručnjaci sada gde li su kad god sam bio u inspekcija nigde nikog iz tog saobraćaja nisam našao tražim šefa na vrata piše da imaju dva šefa za saobraćaj a nema ni jednog unutra pitam gde su sekretarica mi reče da su otišli na teren ma koji bre teren ajte nismo deca.

    • LudiMilojko

      15:51 // 2. 12. 2019.

      Kad trazis nekog uvek idi u kafani tu iza coska to im je kancelarija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: