Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 26. 2. 2020.

| Društvo

Saradnja omladinskih organizacija i institucija ključ za napredak mladih

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
napor
Konferencija NAPOR-a okupila organizacije koje se bave omladinskim radom; foto: T.T.

Primeri dobre prakse saradnje između organizacija koje se bave omladinskim radom i različitih institucija - škola, domova zdravlja, kulturnih centara, biblioteka, muzeja, predstavljeni su na konferenciji “Međusektorska saradnja kao preduslov za razvijanje sistemske brige o mladima” koju je NAPOR organizovao u Nišu.

Jedan od pozitivnih primera međusektorske saradnje predstavila je Olivera Milošević iz niškog udruženja "Zeleni ključ" koja objašnjava su oni sarađivali sa Fakultetom zaštite na radu i Prehrambeno-hemijskom školom. Tamo su prepoznali najveći broj mladih voljnih da se aktiviraju i da kroz kampanje i projekte saznaju nešto više o oblastima kojima se bave u školi i na fakultetu.

Potpisali smo sporazum o saradnji sa Fakultetom zaštite na radu, on podrazumeva podsticaj studenata na fakultetu, koji su voljni a nemaju mogućnosti u okviru fakulteta, nažalost je tako, da realizuju praksu. Oni tamo dobijaju teoretska znanja i pritom za određene predmete imaju teoriju i vežbe, ali njima to ne daje dovoljnu širinu da sagledaju šta ih čeka kada završe fakultet- kaže Miloševićeva.

Udruženju nije namera sukob sa fakultetom, dodaje ona, već da upotpuni njihov rad i ukaže na nešto na čemu bi mogli zajedno da rade.


Ko je omladinski radnik/ca?

Da je potrebno da zajedno rade kako bi mladima pružili zanimljive sadržaje i usluge, složili su se učesnici konferencije i osvrnuli se na novine u omladinskom radu. Naime, od prošle godine se u novom šifarniku u oblasti rada prvi put našlo i zanimanje omladinski radnik/ca.

Nedeljka Borojević iz NAPOR-a objašnjava da omladinski rad pomaže mladima u zapošljavanju, u ličnom i socijalnom razvoju, ali da se mladi uključuju najviše kada im je taj rad prezentovan na zanimljiv i interaktivan način.

Omladinski rad je jedan kontinuiran program obrazovnog karaktera koji je osmišljen pre svega sa ciljem podrške, odnosno pruža podršku mladima na putu osamostaljivanja, prelaska iz adolescentnog u odraslo doba. Sve to da bi mlade osobe jednoga dana mogle da postanu aktivni članovi u društvu i uključe se u procesu donošenja odluka koje su za njih važne - kaže Borojevićeva.

Da bi se neko bavio omladinskim radom potrebne su kompetencije radnika, a Borojevićeva tvrdi da organizacija NAPOR trenutno vrši obuku omladinskih radnika kojom se stiču kompetencije kroz neformalno obrazovanje i učenje kako bi mladima pružili što bolji program.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    13:21 // 26. 2. 2020.

    Mnogo će biti vaše telo d toga

  • jela

    12:14 // 26. 2. 2020.

    iz šupljeg u prazno,a samo odabrani korist od svega imaju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: