Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 2. 6. 2020.

| Društvo

Šarčević: Gimnazija "Svetozar Marković" u Nišu postaće obrazovna ustanova od nacionalnog značaja

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
Gimnazija Svetozar Marković
Učenici niške gimnazije konstantno nižu uspehe; Foto: V. Milić

Da će od septembra ove godine u niškoj Gimnaziji "Svetozar Marković" biti otvoreno odeljenje koje će raditi po programu Međunarodne mature (IBO), kao i da će ova gimnazija postati obrazovna ustanova od nacionalnog značaja - najavio je danas u Nišu ministar prosvete Mladen Šarčević.

Gimnazija čiji đaci osvajaju medalje na međunarodnim takmičenjima i u kojoj postoje odeljenja za telentovane učenike, od naredne školske godine biti deo internacionalnog diploma programa. U tom posebnom odeljenju učenici će imati časove isključivo na engleskom jeziku, drugačije predmete, a na kraju će polagati internacionalnu maturu, pa neće morati da nostrifikuju diplomu i odmah će im biti otvorena vrata univerziteta širom sveta.

Učenici ove gimnazije godinama ostvaruju dobre rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike. To je jedna od tri gimnazije koja će od septembra raditi po programu Međunarodne mature (IBO). Inače, to je najjači nivo gimnazijskog obrazovanja u svetu - rekao je Šarčević tokom posete gimnaziji u Nišu.

Reč je o programu po kom učenici uče u trećem i četvrtom razredu, a koji je besplatan. Pored niške gimnazije, on se sprovodi u Desetoj beogradskoj gimnaziji i Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu.


Ministar obišao niške osmake koji su radili probni test

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je danas i OŠ "Učitelj Tasa“ u Nišu gde je obišao učenike osmog razreda koji su polagali probni završni ispit iz matematike. On je poručio učenicima koji završavaju osnovnu školu da u svim srednjim stručnim školama i gimnazijama ima dovoljno mesta, kao i da su u sklopu reforme gimnazijskog obrazovanja uvedeni novi smerovi.

Šarčević je rakao da su đaci ovom probom mogli da osete i drugi tip zadataka i najavio da nastavljaju dalje pripreme onlajn i u školama.

Imamo drugačiji model mature bez obzira na okolnosti jer smo dobili štampariju i ona se nalazi u Zavodu za kvalitet i ona je odštampala sve testove, tako da više nemamo javne nabavke i mogućnost da mi odgovaramo za nešto za šta nismo objektivno mogli da budemo krivi ili da utičemo - rekao je Šarčević.

Objasnio je da testovi imaju određene kodove, te da će se digitalno pregledati preko skenera u školskim upravama. Kaže da će time biti omogućeno da se u roku od 12 sati pregleda oko 200.000 testova.

Posetimo, osmaci na završni ispit izlaze 17. 18. i 19. juna.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan

    14:54 // 3. 6. 2020.

    Zašto blagajnici, računovođe u školama i dalje primaju plate kao da su obrazovni radnici? Kakve veze oni imaju sa tim?!

  • Mara

    08:02 // 3. 6. 2020.

    Super

  • milorad

    20:53 // 2. 6. 2020.

    Isprazni komentari. Sterilni. Imamo mi kapacitete i bez Vas,i bez Međunarodnog programa. /no,Vas muče postizborni rezultati/ A, esencijalno pitanje, na koje vešto izbegavate odgovor glasi:
    - Dokle će deca, da odlaze na takmičenja o TROŠKU RODITELJA,odnosno SPONZORA,kojih je sve teže naci.
    -Drugo,kada će biti završeni PLATNI RAZREDI, odnosno model STIMULISANJA NASTAVNIKA, koji rade sa tom dec

    • profesor

      00:45 // 3. 6. 2020.

      platni razredi, ako ih bude, biće način da se od prosvetata otne još koja banka, a ne da se stimulišu dobri. Posebno ne u Nišu...

    • Nishlija

      10:40 // 3. 6. 2020.

      Platne razrede "uvode vise od 6 godina. "Intezivno" je radila sadasnja premijerka i za "uspesan" rad dobila sadasnju poziciju

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: