Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:34, 24. 2. 2020.

| Društvo

Šarčević u Nišu najavio novu strategiju obrazovanja

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Obrazovanje Sarcevic; foto: JV
Mnogo novina, ministar kaže biće za to i para; foto: JV

Projektna nastava uz koju će deca na zanimljiviji način da uče, duže pamte i znaju da primene stečena znanja, ranija pismenost dece, predškolski pripremni obavezni program, digitalizacija, novi predmet "digitalni svet" i mnogo para za nastavu i učenje - neke su od najava ministra prosvete Mladena Šarčevića za strategiju obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine koja je u pripremi.

Ministar prosvete ranije je najavljivao holograme, iako neke škole na jugu još nemaju ni osnovne uslove za rad, poput interneta, grejanja, toaleta ili dela plafona. Sastanak Sarcevic; foto: JV Mnogo novina, ministar kaže biće za to i para; foto: JV

U Nišu je učestvovao na skupu na kome se govorilo o izradi strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Šarčević kaže da je najvažnija novina uvođenje projektne nastave, a objašnjava da je ona mnogo zanimljivija, da deca tako duže pamte i znaju da primene ono što su naučili.

To je kontra onoga što smo imali do sada, a to je prenošenje sadržaja. Ovde ceo proces zahteva promenu zakona i mi smo 35 zakona doneli zato za ovaj kratak period. Doneli smo osnove nacionalnog plana i programa i na osnovu toga počeli da radimo ozbiljne obuke nastavnika, zajedno sa Zavodom za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, obučeno je negde oko 50 % nastavnika osnovnih škola i deo nastavnika srednjih škola - priča Šarčević.

Mnogo toga novog očekuje i predškolsko obrazovanje, tvrdi ministar, a pre svega to što će prvi put posle 26 godina biti uređen predškolski pripremni obavezni program za decu od 6 do 7 godina. U fokusu će biti i mališani od 3 do 6 godina, kojih je svake godine mnogo na listi čekanja, a za koje ministar obećava novu infrastrukturu i kvalitetniji program uz pomoć obuka koje je već prošlo 6.800 vaspitača. Sarcevic 1; foto: JV Mnogo novina, ministar kaže biće za to i para; foto: JV

Rana pismenost dece je ono što će takođe biti u strategiji, kao i celodnevni jednosmenski rad koji već postoji u 311 škola, a sledeće godine u jednoj smeni radiće još 263. Umesto predmeta "od igračke do računara" deca će učiti o digitalnom svetu i ministar kaže da će za to biti obezbeđeni računari, tableti i dodatni kabineti.

Digitalizacija prati ceo proces, od jeseni će se pokrenuti novi program - "digitalni svet" će se zvati program od 1. do 4. razreda gde se algoritamski načini učenja već forsiraju od 1. i 2. osnovne škole, a već od 3. razreda se radi ona blaga doza programiranja. Obezbeđujemo jako mnogo sredstava za nastavu i učenje - imaćemo 860 miliona za nabavku novih računara, i zanavljanje stvari i tu će biti blizu do 50.000 računarskih jedinica i već one tamo 2021. imaćemo preko 70.000. 63.000 je dovoljno da matura i mala i velika budu u potpunosti digitalne, tako da ima puno novina, a cilj strategije je da prati i svetske i evropske trendove - dodaje ministar.

Sarcevic strategija obrazovanja; foto: JV Mnogo novina, ministar kaže biće za to i para; foto: JV Brojne novine je najavio i pored toga što je poznato da neke škole još rade u teškim uslovima, da neke zbog slabog interneta i nedostatka para nisu mogle da uvedu elektronske dnevnike.

Ipak, ministar kaže da sve ove novine prati novac i ulaganje, a na pitanje da li u Srbiji ima uslove za sve te reforme pohvalio se onim što je učinjeno u njegovom mandatu.

Mi smo poslednjih godina imali nešto o čemu nikad nije bilo pričano i deo strategije će biti predstavljen u aprilu mesecu, a vezuje se za investicije i za standard učenika i studenata. Mi smo do ove godine, za mog mandata, preko 900 objekata uradili temeljno, znači kompletna rekonstrukcija bukvalno, instalacija, krova, svega, energetski efikasne zgrade. Radi se sada 50 miliona kredita za predškolsko, u investicionom planu koji je predsednik prikazao do 2025. godine još 60 miliona će biti za predškolsko - kaže Šarčević.

Kaže i da bi tokom leta, kada bude poznato koliko para će biti potrebno za razvoj ove strategije, biti poznato koliko će prosvetarima rasti plate i koliko će škola biti opremljeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pepsi

    12:20 // 26. 2. 2020.

    Strategiju pravi i za sebe,gde da se deneš kad nam se skinete sa grbače,jer vam onda nema spasa

  • Шишач снс-ОВАЦА

    20:04 // 24. 2. 2020.

    Плагијатори диплома и необразовани најављују нову стратегију образовања?! То је могуће само у "напредној" Србији!

  • Eden i terazije-pero

    19:46 // 24. 2. 2020.

    Standard se vidi u beogradskom javnom prevozu kad se izadje iz skupih automobila i udjelom u narod. Možda je u planu obavezna ekskurzija za sve školske uzraste u Beogradu jer je tu sve na"jednom mestu" kao ni u jednoj prestonici na svetu osim ovoj našoj najgoroj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: