Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 20. 2. 2020.

| Društvo

Sastanak za unapređenje transparentnosti u Nišu bez gradonačelnika i konkretnih rešenja

Autor:N. M, A. S.Izvor:Južne vesti
IMG_20200220_153515
Gradonalenikova stolica ostala prazna; foto: N. M.

Niš je grad u kojem direktor javnog preduzeća poslovanje proglašava tajnim, načelnik Gradske uprave ne javlja se novinarima i grad koji se prošle godine od 145 samouprava našao na 106. mestu po indeksu transparentnosti. USAID i Grad Niš rade na projektu za unapređenje transparentnosti, ali pored najavljenih mehanizama konkretne mere su izostale. Sastanaku o transparentnosti u Gradskoj kući gradonačelnik Niša nije prisustvovao.

Projektu za odgovornu vlast se krajem prošle godine pridružio i Grad Niš, a on podrazumeva unapređenje otvorenosti podataka koji treba da budu dostupni javnosti i uključivanje građana u donošenje odluka.

Niš ima jednu od najnetransparentijih Gradskih uprava u Srbiji i za to je u velikoj meri zaslužan načelnik Ljubiša Janić, koji svojim nekomuniciranjem sa novinarima to potvrđuje iz dana u dan. Zamenik direktora projekta za odgovornu vlast iz USAID-a Ana Martinović ne odgovara konkretno na zatvorenost Uprave, ali veruje da će njihova saradnja sa Gradom poboljšati transparentnost.

Nama je zadovoljstvo da imamo priliku da sarađujemo sa Gradom i nadamo se da će aktivnosti koje budemo sprovodili u narednom periodu imati dobar uticaj na unapređenje saradnje, transparentnosti i uključenje građana. Indikator uspešnosti projekta je Lokalni indeks transparentnosti koji sprovodi "Transparentnost Srbija" - rekla je Martinovićeva.

IMG_20200220_153342 Očekuju se rezultati u naredne 2 godine; foto: N. M.Grad Niš se prema rezultatima pomenutog Indeksa transparentnosti lokalne samouprave iz 2019. našao pri dnu liste, na 106. od 145 mesta, na šta je ukazao i Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP).

On kaže da će projekat pružiti tehničku pomoć sa ciljem da se unapredi odgovornost lokalnih vlasti.

Mi smo preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj pokrenuli najveći broj projekata, koji se tiču dobre uprave i čiji će rezultati biti vidljivi u 2020. i 2021. godini. Jedan od njih je “Budući gradovi jugoistočne Evrope”, koji ima ulogu da vrši sistemsku transformaciju u načinu funkcionisanja jedinica lokalnih samouprava. Drugi projekat je nešto što realizujemo sa UNDP-em, kao i dva projekta kojima se omogućuje da se na adekvatan način dođe do informacija koje mogu da koriste građanima za donošenje odluka - rekao je Pavlović.

Govoreći o mehanizmima koje će primenjivati u cilju veće transparentnosti, šef odseka za upravljanje projektima Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Stela Jovanović rekla je da će mnogi problemi morati zajednički da se rešavaju.

Svesni smo toga da postoje informacije do kojih nije lako doći. Konkretno, lakoća kojom se dolazi do informacija na sajtovima javnih preduzeća i institucija u gradu jedan je od koraka koji su važni - rekla je Jovanovićeva.

Sastanku koji je održan u Gradskoj kući i na kojem se govorilo o transparentnosti prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika, ali ne i sam gradonačelnik Darko Bulatović.

Projekat za odgovornu vlast započeo je pre dve godine i bavi se unapređenjem transparentne i odgovorne vlasti, a memorandum o saradnji potpisan je sa Gradom u novembru prošle godine, sa rokom trajanja od 2 godine.

Podsetimo, koliki je problem u Nišu sa zatvorenim institucijama pokazuje i primer niške Tržnice gde je direktor Goran Đorđević proglasio poslovnom tajnom skoro sve što se tiče poslovanja ovog javnog preduzeća, iako Zakon o javnim preduzećima kao obavezu propisuje “javnost u radu”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan,Niš

    07:24 // 21. 2. 2020.

    Gradonačelnik je ne prisustvovanjem vrlo tranasparentno pokazao koliko je netransparentan!!

  • Zanimanje: BILA SNAJKA, A SAD ŠTO SAM PAMETNA

    07:15 // 21. 2. 2020.

    Za DVE-DVEIPO godine sve će si bude , samo ga početak nema

  • LudiMilojko

    02:22 // 21. 2. 2020.

    Boze oni bolje da cute i pokriju se ako ovakve skupove organizuju...To samo dokaz da neznaju nista.Plus dokaz da nemaju uopste kontakt sa realnoscu.Pokazuje da neznaju svoj posao i neznaju da uopste vode drzavu.Jasno je samo da skupljaju misljenja i ko sta ima da kaze za skupljanje glasova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: