Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 26. 3. 2019.

| Društvo

Savet Fakulteta umetnosti i dalje ne odlučuje o smeni Kostićeve

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Suzana Kostić
Kao i pre tačno godinu dana - Kostićeva ne dozvoljava novinarki da prisustvuje sednici; foto: printskrin FU

Na niškom Fakultetu umetnosti i dalje ne poštuju Zakon, ali ni zahtev Ministarstva prosvete koje je tražilo smenu dekanice Suzane Kostić, ranije osuđene za korupciju. Novinarku “Južnih vesti” Kostićeva je ponovo izbacila sa sednice i sprečila da dođe do Bojana Živića, predsednika Saveta - tela koje o tome odlučuje.

Zbog pravosnažne presude za korupciju Suzana Kostić više ne može da bude dekan - potvrdilo je Ministarstvo prosvete i zatražilo njenu smenu. O tome odlučuje Savet Fakulteta umetnosti, čiji predsednik Bojan Živić mesecima ne odgovara na pozive i poruke.

Novinarka ga je zato potražila na današnjoj sednici Izbornog veća koja se održavala u prostoru Fakulteta u Knjaževačkoj ulici. Na ulazu je dekanica pitala zašto je novinarka tu i da li baš ona mora da izveštava o situaciji na ovom fakultetu. Na konstataciju novinarke da ona nije urednik i da samo želi da razgovara sa predsednikom Saveta, jer ne postoji drugi način da sa njim stupi u kontakt, Kostićeva nije dozvolila da uopšte uđe u salu.

Ne možete da uđete unutra imamo sednicu - kazale je Kostićeva.

Ali ovo je javna ustanova ne Vaša privatna kuća - odgovorila je novinarka i krenula ka sali.

Ne možete unutra, izađite napolje. Ajde, napolje - ponovila je Kostićeva.

Osim što ponovo, kao i pre tačno godinu dana, nije dozvolila da novinari Južnih vesti prisustvuju sednici, Kostićeva nije omogućila da građani dobiju odgovor na pitanje da li će Savet i kada razmatrati njenu smenu.


Uzbunjivač: Na Fakultetu kriju da je zahtev Ministarstva uopšte stigao

Da Kostićeva više ne bude dekan i da Savet izabere novog - Ministarstvo prosvete tražilo je još novembra, ali od tada nema odgovora da li je to uopšte razmatrano. FU Mnogo pitanja i dalje bez odgovora; foto: Vanja Keser

Uzbunjivač Vladimir Stanimirović kaže da je Ministarstvo tada tražilo smenu kada je nelegalno izabrana za dekana u trećem uzastopnom mandatu, jer nije dozvolila da ima protivkandidata.

Ipak, to nisu jedini zahtevi da se dekanica smeni. Stanimirović, koji je posle otkaza presudom vraćen na posao, tek je nedavno počeo da radi i dobio status uzbunjivača. On tvrdi da je po stupanju na snagu novog Zakona o visokom obrazovanju prvo sekretar fakulteta obavestio mejlom Savet da Kostićeva više ne sme da bude dekan, a potom je to učinio i on.

Sekretar je nakon toga smenjen, a onda sam i ja kao uzbunjvač podneo zahtev Savetu da je razreši, a i lično Živiću da ona ne može da bude dekan. Mene štiti Zakon o zaštiti uzbunjivača i da nemam taj status ona bi i mene otpustila odavno - priča Stanimirović.

Podseća i da je nedavno Ministarstvo ponovo tražilo njenu smenu - ovog puta zbog novog Zakona koji propisuje da dekan ne može da bude neko ko ima pravosnažnu presudu Agencije za borbu protiv korupcije.

Ipak, Stanimirović kaže da Savet nije zasedao niti odlučivao o tome.

Ja sam kao uzbunjivač upozorio rukovodstvo fakulteta i od predsednika Saveta Bojana Živića tražio da je smeni. Oni se na to nisu odazvali, pa sam lično njemu pisao, a potom i rektoru koji je odgovorio da imaju rok od 30 dana da se izjasne. Međutim, oni nisu zasedali od tada i kriju da je to uopšte stiglo na fakultet, tako kupuju vreme - pojašnjava Stanimirović.

Podsetimo, ukoliko Savet odbije da smeni dekanicu koja je osuđena za korupciju ili odlaže sednice, u Ministarstvu prosvete kažu da i ministar može da je smeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oscar Pitagor

    09:45 // 27. 3. 2019.

    Која БРЕ деканица, који професори, који факултети, који студенти - невиђено слуђивање нације! Затварај тај циркус о трошку гладног народа. Заврни финансијску славину и избацуј на тржиште. Кад неко од свих тих преживи – нека прича – ако некоме уопште буде занимљиво.
    Нација умире, нема лекара, нема хлеба-за шта се школују? Да свирају последњи реквијем? Нека, хвала – може и без њега.

    • Nikola

      20:16 // 28. 3. 2019.

      Kakav seljak...

  • Lj

    01:15 // 27. 3. 2019.

    Sta radi prosvetni inspektor za visoko obrazovanje??? Da li je izabran samo da prima platu ili i da radi svoj posao??!!!!!!
    Neka se Inspektor obrati javnosti i neka iskaze istinu.

  • Dragan

    23:31 // 26. 3. 2019.

    Suzo, besame mucho ...

    • Pera Mika Zika

      14:07 // 28. 3. 2019.

      Probaj sledeći put sa "Despasito", "Niškom banjom" ili "Udavija se", možda ti i uspe da postaneš redovni profesor

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: