Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:40, 14. 3. 2023.

| Društvo

Savetnik u Ambasadi SAD za "15 minuta": Toliko je potencijala u regionu Balkana

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti

"Volim život na Balkanu" - ovako savetnik za kulturu i medije Ambasade SAD u Beogradu Filip Bikman opisuje zašto je već deceniju na ovom prostoru. Saradnju Srbije i Amerike u oblasti kulture, obrazovanje i medijske pismenosti ocenjuje dobrom, a podvlači i značaj nezavisnih medija za funkcionalno demokratsko društvo. U emisiji "15 minuta" govori i o uticaju rata u Ukrajini i optimističnom stavu po pitanju ulaska Srbije u EU.

Povod za dolazak Bikmana u Niš je 20 godina od osnivanja Američkog kutka, a tokom posete je razgovarao i sa studentima o raznim programima koje nudi Ambasada SAD. Za Srbiju kaže da ima mnogo potencijala, dobru hranu i bogatu kulturu kojom bi i svet očarala. Ipak, kaže da je potrebno pobošljanje u oblasti medija.

Politički pritisak, ali i ekonomski pritisak na novinare, na medijske kuće, je izazov za svaku zemlju u kojoj se razvija demokratija. U Americi uvek radimo da bude bolje, uvek gledamo unazad i napred, odnosno kako možemo društvo da učinimo savršenijom zajednicom. Mislim da je to zaista dobar cilj za svako demokratsko društvo i zato je veoma važno da novinari, urednici, ali i građani zahtevaju slobodne nezavisne medije - navodi Bikman.

U Srbiji je već dve i po godine, a da li vidi promene u toj zemlji u narednom periodu u kulturi, medijima i obrazovanju daje optimističan stav.

U Americi uvek idemo napred i uvek smo optimisti. Nadam se da će se za Srbiju i njen narod taj put u EU ubrzati. Toliko je potencijala u regionu Balkana, ima toliko impresivnih kreativnih ljudi, inovativnih ideja. Živim ovde jer volim ovu regiju i mislim da to može biti zaista neverovatno uspešna priča. Tako da sam optimista - ističe Bikman.

Koju lokaciju je prvo posetio kada je došao u Niš, kao i kakve sve programe za studente, profesore, sportiste i mnoge druge sprovodi Ambasada SAD pogledajte u emisiji "15 minuta" na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • gari

    17:10 // 15. 3. 2023.

    Vidi , al se razkokodakale SNS BOTINE, sve ženskadija...Šta se radi kokice,botuje se ???

  • Ахм

    16:54 // 15. 3. 2023.

    Ма,волимо и ми,или немамо куд;
    Али кад би сте нас ви оставили мало да у миру живимо...

  • Dexter

    11:00 // 15. 3. 2023.

    Vidim da je SNS botovima izdat nalog, posle Vučićeve veleizdaje, da pevaju ode svakom predstavniku kolonijalne uprave i Americi - zemlji velikih belih gospodara nas, nedostojnih domorodaca...
    Gađenje koje u svakom normalnom čoveku izaziva ta petokolonaška mizerija čak prevazilazi gađenje prema predstavnicima ovih što su nas bombardovali i okupiraju nam 15% teritorije.
    Fuj!

    • Mobutuseseseko Kukungbendewazabwanga

      12:14 // 15. 3. 2023.

      1.000.000 плусева!!!

    • Rade

      13:15 // 15. 3. 2023.

      Probaj da zamislis sledece: ti I ja smo u losim odnosima zato sto ja hocu da ti uzmem jednu sobu tvog stana(kuce). Ti neces da mi das sobu, ja te prebijem, polomim ti sve po kuci, a korumpirani sud je na mojoj strani. Onda ti ja uzmem sobu I pocnem da ti naredjujem sta ces da radis sa ostatkom stana. Da li bi I tada o meni mislio to sto sada mislis o okupatoru?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: