Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 15. 11. 2022.

| Društvo

Seča drveća i rupe na keju u Nišu - građani uznemireni, nadležni kažu za trasu dalekovoda do Brzog broda 

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Radovi na keju Niš, novembar 2022, slika2; foto: čitateljka
Jutros posečeno nekoliko stabala; foto: čitateljka

Ograđen je veliki deo nišavskog keja, iskopane su ogromne rupe, a jutros je počela i seča stabala. Građane su ovi radovi uznemirili, jer nisu znali o čemu je reč, a vidnog obeležja nema, pa najavljuju i proteste. Gradski većnik Nenad Stanković je za Južne vesti kratko objasnio da je reč o radovima Elektromreže Srbije, za postavljanje podzemnih kablova za trasu koja ide preko Brzog broda, gde građani nedeljama protestuju i gde su stopirani radovi za izgradnju nadzmenog dalekovoda.

Radovi na keju Niš, novembar 2022, slika6; foto: čitateljka Tokom vikenda počeli da kopaju rupe po keju i parku, bez objašnjenja; foto: čitateljka U petak uveče su građani u parku na Bulevaru Nemanjića, iza Toplane, primetili radove, a prvo su se uplašili da će im park biti ruiniran. Sutradan su ih dočekale ogromne rupe duž keja na Nišavi, ali ne i vidno obaveštenje o kakvim je radovima reč. Zato se grupa građana udružila tokom vikenda, u pokušaju da saznaju od nadležnih ko obavlja radove i zbog čega.

Nemanja Krstić u ime okupljenih građana ističe da su uznemireni, jer do danas nisu dobili odgovore.

Nema table, radnici koji su tamo ne žele nikakve odgovore da daju, sklanjaju se i rade, kopaju. Mi smo zato pokrenuli inicijativu i organizovali se i počeli smo da se pojavljujemo na mestima gde su radovi i da napišemo formalne zahteve za odgovorom, ali dok se to ne desi mi imamo potrebu da štitimo naš park - ističe.

Radovi na keju Niš, novembar 2022, slika7; foto: čitateljka Radnici danima kopaju, ali beže od građana i ne žele da kaže šta da rade; foto: čitateljka Nezvanično su čuli da je reč o visokonaponskim podzemnim kablovima i da je sve povezano sa Brzim brodom - gde građani već nedeljama protestuju protiv izgradnje nadzmenog dalekovoda. Brinuli su za zelenilo i drveće, a jutros su se njihove sumnje obistinile - posečeno je nekoliko stabala na keju.

Gradski većnik Nenad Stanković je za Južne vesti kratko objasnio o čemu je reč, a za detalje uputio na Elektromrežu Srbije, koja izvodi radove.

Radove izvodi izvođač u ime Elektromreže Srbije, radi se o trasi gde treba da prođe podzemni kablovi u pravcu trafo-stanice Ratko Pavlović 2. To je podzemni kabl koji ide od trafo-stanice iz Niške Banje, iz distributivnog centra, i to je ova trasa koja ide preko Brzog broda gde su sad prekinuti radovi i ide prema trafo-stanici Ratko Pavlović 2 koja se nalazi pored Delte - pojašnjava Stanković.

Seča stabala kej Niš, novembar 2022; foto: JV Sonja Vidojković Nekoliko stabala jutros je pretvoreno u panjeve; foto: JV/Sonja Vidojković Kaže da radovi nisu započeti zbog kompleksa Delta planeta, već da je reč o investiciji od više miliona evra.

To je za povezivanje napona, to je investicija koju finansira Elektromreža Srbije i gde imamo problem u Brzom brodu gde su stali radovi, a trasa cela je od Niške Banje pa do trafo-stanice koja se fizički nalazi kod "Delte", ali to je za ceo ovaj širi centar grada - dodaje Stanković.


Građani uznemireni, traže odgovore

Radovi na keju Niš, novembar 2022, slika1; foto: čitateljka Duž keja su kablovi, mašine i radnici; foto: čitateljka Iako radovi traju već nekoliko dana, građani do danas nisu dobili odgovore šta je sve u planu duž keja, od pešačkog do Proleterskog mosta, gde su sada ogromne rupe, neobeležene i opasne, ali i ograda zbog koje se, kažu, osećaju kao u kavezu.

Mi smo čuli da su to vodovi za struju i vodu, visokonaponski, da će biti podzemni i da je to povezano sa ovim problemom u Brzom brodu. Ali do sada nije objašnjeno ni gde će da prolaze, ni kako, ni šta znači to izvođenje radova, da li to znači uklanjanje svog drveća koje se bude našlo na putu, da li znači raskopavanje zelene površine, a onda zatrpavanje toga bez ikakvog plana i sanacije, ni studije koje bi pokazale da je takva infrastruktura bezbedna za stanovništvo - ističe Krstić.

Seča stabala kej Niš, novembar 2022, slika2; foto: JV Sonja Vidojković Kako ovog jutra izgleda nišavski kej; foto: JV/Sonja Vidojković Okupljeni kažu i da sumnjaju da će biti srušeni i bedemi preko Gabrovačke reke, strahuju za ostatak drveća i zelenila. Građani zbog svega traže razgovor sa nadležnima, jer smatraju da je to javni prostor koji pripada svima, a ne vlasništvo privatnika ili vlasti koja pokušava da ga svojata i na njemu radi šta hoće.

Hoćemo mogućnost da sa nadležnima razgovaramo, da nam predoče o čemu se to radi, da naše mišljenje i stav prema tome bude uvažen. Da dobijemo i formalnu potvrdu da i ukoliko bude nekih radova za koje se mi budemo složili da će to značiti nenarušavanje izgleda i funkcije tog parka, to je naša ideja. Sve suprotno od toga nećemo da dozvolimo i samo ćemo da proširimo našu reakciju i protest - navodi Krstić.

Novinari su detalje o radovima na nišavkom keju tražili od Elektromreže Srbije i odgovore očekujemo.

Radovi na keju Niš, novembar 2022, slika8; foto: čitateljka Nadležni konačno objasnili zbog čega već nekoliko dana radnici kopaju rupe na keju; foto: čitateljka

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    12:33 // 16. 11. 2022.

    Nisam video iskopine na keju, ali ako se kopaju samo rupe a ne kanal ONDA NEMAJU NAMERU DA PRODJE KABLOM NEGO DALEKOVODOM

  • Pera

    10:23 // 16. 11. 2022.

    Ja još ne mogu da prežalim kada su pre 50 god na bulevaru Nemanjića uništili silni kukuroz i počeli da grade zgrade. Hoću nazad kukuruz! Na svakih 50 god oni nešto menjaju, nema smisla!

  • Dragan

    10:01 // 16. 11. 2022.

    Ništa gore od ovoga nisu mogli da urade,pogledajte na šta liči sada kej

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: