Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 24. 3. 2023.

| Društvo

Sećanje na 24. mart - dan početka bombardovanja SR Jugoslavije

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Šumatovačka ulica, bombarodvanje
Šumatovačka ulica u kojoj je poginulo 15 civila (Foto: Komisija za procenu štete od agresije NATO alijanse NA Niš)

Na današnji dan 1999. godine u 19:45 počela je NATO agresija na tadašnju Jugoslaviju, a prve bombe pale su na Kosovo i Metohiju, zatim na Beograd, Niš, Novi Sad, Leskovac, Podgoricu, Sombor, Suboticu i Herceg Novi. U brojnim mestima na jugu Srbije danas će biti odata pošta nastradalima tokom bombardovanja koje je trajalo 78 dana tokom kojih su građani i na jugu Srbije dane i noći provodili u skloništima.

Jug Srbije je često bio meta bombi, a u Nišu su se sirene za početak ili kraj vazdušne opasnosti čule 258 puta, stanovnici su pod vazdušnom opasnošću bili puna 52 dana, dok su bombe grad razarale 29 dana i za sobom ostavile srušene mostove, škole, fabrike.

U tom periodu, prema evidenciji naučnog radnika i publiciste Novice Ranđelovića, na osnovu koje je izdao knjigu “Niš u ratnom plamenu” poginulo je 26 civila, teže je ranjeno njih 60, a lakše oko 200.

Uništena su brojna industrijska postrojenja, glavna gradska trafo-stanica i aerodrom, gađane su i kasarna "Stevan Sinđelić“ i civilni objekti poput obdaništa. Jedan od najtragičnijih datuma novije istorije Niša je 7. maj 1999. godine, dan kada su Šumatovačka ulica, autobuska stanica, Tvrđavska pijaca zasute kasetnim bombama koje su tada usmrtile 16 ljudi, među kojima je bila i 26-godišnja trudnica.

NATO je vazdušne napade počeo na vojne ciljeve, ali su se udari proširili i na privredne i civilne objekte. Vazdušni napadi su bez prekida trajali 78 dana, a tokom tog perioda teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Ekonomski eksperti iz Grupe-17 procenili su štetu na oko 30 milijardi dolara.

Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih. Tokom operacije izvršeno je 2.300 vazdušnih udara po 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

Napadi su prekinuti 10. juna, nakon potpisivanja sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ilija

    22:08 // 25. 3. 2023.

    kad mogu tu kauri i drugi da odaju postovanje kriminalnom eu mileu to znaci eu uz ove mamine kruzejdere vodi specijalan rat protiv narodu

  • ilija

    21:43 // 25. 3. 2023.

    mi smo ove tamno bjele 'taljane'prijavili u europu sta tamo rade pod cijem rukovotstvo sta imaju za cilj tu kako su napravili botove zasto pracaju tu novac itd znaju ih svi

  • ilija

    08:17 // 25. 3. 2023.

    pune kutije daju vam krila

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: