Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 21. 1. 2022.

| Društvo

Sedamdesete godine - zlatno, ali i doba najmračnijih događaja u Nišu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1642763967616
Zlatno doba mnogih generacija; foto: Istorijski arhiv

Iako je i danas uvreženo mišljenje Nišlija da se u “Titovo vreme” živelo najbezbrižnije, sedamdesetih godina prošlog veka dogodili su se i neki od najmračnijih događaja u istoriji Niša. Pored kulturnog života koji se u tom periodu posebno razvijao, zlatno doba mladih Jugoslovena obeležila su i brojna ubistva i silovanja.

Sedamdesete u Nišu, kao zlatno doba mnogih generacija, nisu obeležile samo dobra muzika, fudbal, pokreti, legendarni filmovi, putovanja u zemljama Jugoslavije i niška Hipi dolina, već i brojni događaji koji su u to u vreme uznemirili javnost. Tabla Hipi dolina (ul Generala Tranijea) Ulica Nišlijama poznata kao Hipi dolina; foto: JV

Mlađe generacije od starijih često čuju kako se nekada živelo bezbednije, kao i onu rečenicu “mi smo naše vreme mogli da spavamo i na klupama”. Ipak, hronike iz sedamdesetih godina 20. veka govore da Nišlije u to vreme i nisu bile tako bezbedne.

1642763805220 Narodne novine, 9. maj 1973. godine; foto: Istorijski arhivAvgust mesec 1971. godine obeležila je do pucnjava ispred hotela “Ambasador“ u kojoj je maloletnik pištoljem ubio dve osobe, a druge dve teško povredio.

Da nije bilo baš bezbedno hodati ulicama Niša, navode iz niškog Istorijskog arhiva, govori i podatak da je oktobra 1973. godine nedaleko od spomenika na Bubnju ubijen radnik fabrike pumpi “Jastrebac“ dok se svojim mopedom vraćao kući u Knežici. Svega par dana nakon toga, u parku “Čair“ pokušano je ubistvo iz osvete.

U niškoj Palati pravde, decembra 1972. godine odigralo se ubistvo Radeta Đankovića koji je naočigled velikog broja ljudi i sudskih stražara upucan sa devet hitaca iz pištolja. Pravdu su „podelili“ četvorica braće Vujisić koji su hteli da „namire krv“ za ubistvo svoga brata Milovana koga je 1970. godine ubio Rade u kafani „Šaran“ u Svilajncu - navode iz Arhiva.

Jedan od četvorice tada uhapšenih ubica, poslednji se predao nakon što je posetio grob svoga brata da mu kaže da je “krv namirena“.

Kuriozitet je i taj, navode iz Arhiva, da je supruga ubijenog Radeta na sudu izjavila da se odriče zahteva za odštetu te objavila krvno pomirenje porodice Đanković i Vujisić, a od sudije je tražila da se ubice njenog supruga kazne minimalnom kaznom.

1642763805230 Narodne novine, 3.maj 1973. godine; foto: Istorijski arhivIako se i danas prenosi da je narodne milicije bilo na svakom koraku, oni se nisu zatekli u momentima kada su se neki od najmračnijih slučajeva dogodili u Nišu.

Prema pisanjima Narodnih novina, početkom maja meseca 1973. godine, kako se sumnjalo 10 muškaraca silovalo je 20-godišnju devojku, zbog čega je sedmoro njih osuđeno na ukupno 31 godinu zatvora. Istog dana, pisalo se i o 26-godišnjoj ženi koja je svom 26-godišnjem prijatelju “odsekla muškost”, za šta je osuđena na godnu dana zatvora.

Još jedno grupno silovanje dogodilo se samo par dana kasnije, kada je grupica mladića silovala dve maloletne učenice osnovne škole i za ovo delo šestorica njih je osuđena na ukupno 31,5 godina zatvora.

Iako je milicija u to vreme brzo hvatala počionioce ovih dela, a sud presuđivalo ekspresno, ovakva dela su se ponavljala, pa iako vlada neko opšte mišljenje da je Niš bio bezbedan u socijalističnom periodu, praksa pokazuje drugačije, kaže Igor Rakić iz niškog Arhiva.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pionir

    18:54 // 23. 1. 2022.

    Duplo lepše i bolje koliko god pisali ove gluposti

  • Kuzman

    10:07 // 22. 1. 2022.

    Ja bih rekao da je sada najmracnije doba u Nisu,i da do kada cemo u centru gledati diktatora

  • Ja

    22:28 // 21. 1. 2022.

    Ja da pohvalim rad Istorijskog arhiva. Pratim ga par meseci putem FB, i uživam i njihovim podsećanjima na prošle dane, čak i kada su ovakve teme. Očigledno ima entuzijazma i naprosto iskaču iz šablona uobičajene "državne" institucije.

    • Goranche

      10:58 // 22. 1. 2022.

      Kako se zove FB stranica?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: